E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

80+1 χρόνια απουσίας | Lorca

Με την υποστήριξη του E-Daily.gr

Ομαδική έκθεση με έργα 43 σύγχρονων εικαστικών, με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του Federico García Lorca

Δημοσίευση 31/5/2017 | 00:18

80+1 χρόνια απουσίας | Lorca
Αναστασία Γκινάκη, Γκασέλα του απελπισμένου Έρωτα (λεπτομέρεια)
ΑΘΗΝΑ
Ημερομηνίες: από 9/6/2017 έως 29/6/2017
ΙΟΥΝ 2017
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930


Dεpοt Art Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, 106 74 Κολωνάκι

Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017 και ώρες 20:00 – 23:00

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 12:00 – 20:30, Σάββατο 12:00 –16:00

Είσοδος ελεύθερη

Στη Dépôt  Art Gallery, Νεοφύτου Βάμβα 5, Κολωνάκι, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Cervantes Αθηνών και με την αιγίδα της Πρεσβείας της Ισπανίας εγκαινιάζεται την Παρασκευή 9 Ιουνίου και ώρες 8μ.μ. – 11μ.μ.  η ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με θέμα: «80+1 χρόνια απουσίας | Lorca» αφιερωμένη στη συμπλήρωση 80+1 χρόνων από το θάνατο του Ισπανού ποιητή και δραματουργού Federico García Lorca.

Την έκθεση επιμελείται ο Ιστορικός Τέχνης κι ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Κωνσταντίνος Βαφειάδης. Η έκθεση διαρκεί έως την Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017.

Τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου του 1936, παραστρατιωτικοί οπαδοί του Φράνκο εκτέλεσαν τον Federico García Lorca, κλείνοντας τον σύντομο κύκλο ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.

Ο ίδιος άλλωστε είχε δηλώσει: «Εγώ ποτέ δεν θα γίνω πολιτικός. Είμαι επαναστάτης, γιατί δεν υπάρχει αληθινός ποιητής που να μην είναι επαναστάτης».
Ο τραγικός και πρόωρος θάνατός του δεν τον παρέδωσε στη λήθη. Το τεράστιο έργο του (ποιήματα και θεατρικά) ζει. Ταξίδεψε έξω από τα σύνορα της χώρας του, δεν έπαψε ποτέ να διαβάζεται και να συγκινεί, γιατί είναι ποίηση αληθινή, γνήσια με ρυθμό και μουσικότητα σαν καθαρό τρεχούμενο νερό.

Στην έκθεση 43 σύγχρονοι εικαστικοί «ερμηνεύουν» τη ζωή, το έργο και τον θάνατο του Federico García Lorca.

Δασκαλοπούλου Βούλα, Σονέτο του γλυκού παραπόνου, 85x80x40cm, χαλκός

Ο Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και εικαστικός Κωνσταντίνος Βαφειάδης σημειώνει:
«Οκτώ δεκαετίες μετά την στυγερή δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (†1936) εμπνευσμένοι Έλληνες εικαστικοί σπεύδουν να αποτίσουν ευλαβικά φόρο τιμής στον πλέον σημαντικό Ισπανό δραματουργό, στον κορυφαίο και ασυμβίβαστο εχθρό του λογοτεχνικού κομφορμισμού του 20ου αιώνα.

Σαράντα τρία έργα ζωγραφικής και πλαστικής, επιχειρούν να ερμηνεύσουν και ταυτόχρονα να ανασυνθέσουν το όραμα του μεγάλου ερωτικού Ποιητή, την βαθιά του πίστη στην Επανάσταση των συναισθημάτων και στην Αλήθεια που μόνον αυτά μπορούν να βεβαιώσουν. Και τούτο, όχι έναντι του οφειλόμενου σεβασμού, αλλά γιατί το άσπιλο και άταφό του σώμα και η βιαιοθάνατη εφηβική ψυχή του αναζητά διαρκώς και απαιτεί δικαίωση. Απαιτεί την αμεσότητα της Έμπνευσης, απαιτεί την δροσερή αύρα της Αλήθειας, απαιτεί, τέλος, την υπαρξιακή μας αποκατάσταση στο Δίκαιο και τον Έρωτα.

Στα αιτήματα αυτά ανταποκρίνονται πλήρως τα έργα της παρούσας Έκθεσης, τα οποία φιλοδοξούν να διερευνήσουν τον βίο και τις πράξεις του Λόρκα, σε μια προσπάθεια ανάπλασης της ωραίας του μορφής, εντός της αιθάλης του σύγχρονου αυτό-αναλωτικού «πολιτισμού». Ορισμένα έργα συνιστούν εικαστικές διασκευές του δραματικού και ποιητικού του έργου. Άλλα πάλι επιζητούν να ξαναπιάσουν τον μίτο των σκέψεων του, προκειμένου να φωτίσουν την οδυνηρή μας πραγματικότητα. Άλλα, τέλος, λιγότερα αυτά, αρνούνται να αποδεχθούν, ως δεδομένη, όχι τόσο την απουσία του Ποιητή, αλλά τον «θάνατο» των σκέψεών του από τον κυρίαρχο σήμερα Λόγο εξουσίας.»

Συμμετέχουν οι εικαστικοί:
Ανδρούτσος Γιώργος // Αποστόλου Μάγδα // Αποστόλου Μαρία // Βαφειάδης Κωνσταντίνος // Γκινάκη Αναστασία // Δανάλης Νίκος // Δασκαλοπούλου Βούλα // Δήμος Τάσος // Διβάρη Εύα // Δραγάτση Λουκία // Δραγάτση Φρύνη // Δρίτσας Γιώργος //Δρογώση Τάνια // Ιωάννα Τ. // Καράλη Αγγέλα // Κευγάς Μιχάλης // Κολοκυθάς Νίκος // Κολυβά Μαρία // Κοσμίδου Rose Σοφία // Κωνσταντίνου Πένυ // Λουκίδη Χριστίνα // Μαλτέζου Μαρίνα // Μαναβή Πένη // Μαυρολέων Κατερίνα // Μπλούκου Βασιλική // Μπόμπορη Αγγελική // Μπόμπορης Βαγγέλης // Νέζης Παναγιώτης // Οθωναίου Φωτεινή // Παπαδημητρίου Γιώργος // Παπαδοπούλου Σοφία // Περδικάρης Νικόλας // Πετρανάκη Αλεξάνδρα // Ράπτη Νάντια // Ραχωβίτσα Νατάσσα // Σκαντζής Κωνσταντής // Σταύρου Σοφία // Σωτήρχος Στάθης // Τζάννε Νικολέττα // Τουλιάτου Κερασιά // Φεσσά Σύλβια // Φίλη Μαρία // Χρυσανθόπουλος Αριστείδης

Στα πλαίσια της έκθεσης, την Παρασκευή 23 Ιουνίου και ώρα 8μ.μ. ο Αντόνιο Αρμάνι και το ARMANI musical & theater center παρουσιάζουν μουσικοθεατρική performance με αποσπάσματα έργων του Federico García Lorca, μελοποιημένα τραγούδια σε στίχους Lorca και Ισπανόφωνα τραγούδια. Συνεργάζεται η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαρία Κατσιώνη.

Την έκθεση συνοδεύει κατάλογος 48 σελίδων στην Ελληνική και Ισπανική γλώσσα, ο οποίος διανέμεται δωρεάν.


Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Βαφειάδης
Concept – Οργάνωση – Επικοινωνία: Δημήτρης Λαζάρου
Μουσική επένδυση videos και επιμέλεια ραδιοφωνικού σποτ: Τάσος Πέτσας
Επιμέλεια videos: Ζώης Κουτρούλης
Μεταφράσεις στα Αγγλικά: Μάρα Συρρή

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιώργος & Νίκος Στρατάκης στη Μονή Λαζαριστών

Μουσική 12.08.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ17/09

U‑Theatre – Sword of Wisdom στο Θέατρο Πάλλας

Θέατρο+Χορός 30.07.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΛΛΑΣ28/09

Παύλος Παυλίδης live στη Μονή Λαζαριστών

Μουσική 29.07.2025
ΜΟΝΗ ΛΑΖΑΡΙΣΤΩΝ27/09

The Monsters I Live With ‑ Έκθεση Design στον πρώτο όροφο του Provellegios

Τέχνες 24.07.2025
Διάρκεια: 17 Ιουλίου – 28 Σεπτεμβρίου 2025

Faithless live στο ΟΑΚΑ

Μουσική 24.07.2025
Ο.Α.Κ.Α.από 06/09 έως 07/0945

Το κρητικό χωριό που μεταμορφώνεται σε σκηνή, κι εσύ είσαι ο θεατής ‑ περιηγητής

Φεστιβάλ 23.07.2025
H απίθανη περίπτωση της Κερά Μια Σκηνή

Ανοιχτό μέχρι τα μεσάνυχτα το Μουσείο Ακρόπολης για την Πανσέληνο του Αυγούστου

Τέχνες 22.07.2025
Υδάτινες διαδρομές: το νερό από τη φύση στον μύθο και την πόλη

To Αγοραφοβικό Φεστιβάλ 2025 ανακοινώνει το φετινό πρόγραμμά του

Μουσική 20.07.2025
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 26/09 έως 27/09

Sneakerness Athens 2025

Cityλάιφ 17.07.2025
ΓΗΠΕΔΟ TAE KWON DO ΦΑΛΗΡΟαπό 10/10 έως 12/106

Το νέο διεθνές τζαζ φεστιβάλ του καλοκαιριού στο Θέατρο Πέτρας

Φεστιβάλ 16.07.2025
ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣαπό 20/07 έως 22/07

Αποστολή εξετελέσθη στο Plastiras Lake Festival: Τρία μερόνυχτα μουσικής, φύσης και ανεμελιάς

Φεστιβάλ 15.07.2025
Μουσική, λίμνη και camping: Το φεστιβάλ που έγινε η νέα μας καλοκαιρινή συνήθεια