E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πολιτική κρίση στην Αυστρία

Ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Δημοσίευση 11/5/2017 | 10:16

Πολιτική κρίση στην Αυστρία

Μετά την παραίτηση από όλα του τα αξιώματα, του αντικαγκελάριου και αρχηγού του συγκυβερνώντος στην Αυστρία, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαικού Κόμματος, Ράινχολντ Μιτερλένερ, η οποία μπορεί να προμηνύει κυβερνητική κρίση και πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν κάλεσε τα δύο κόμματα σε μία "σαφή, κατανοητή και διαφανή στάση ως προς τα περαιτέρω βήματά τους".

Ο ίδιος και ο αυστριακός λαός αναμένουν πως "για το συμφέρον της Αυστρίας θα βρεθεί σύντομα μία λύση, ούτως ώστε να είναι δυνατή στο μέλλον μία βιώσιμη κυβερνητική συνεργασία στην Αυστρία", τόνισε σε αποψινές δηλώσεις του ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη "μεγάλη λύπη" αλλά και την κατανόηση του από ανθρώπινη σκοπιά για την παραίτηση του Ράινχολντ Μιτερλένερ.

Τον Μιτερλένερ, ο οποίος είχε αναλάβει αρχηγός του Λαικού Κόμματος και αντικαγκελάριος στην κυβέρνηση μόλις τον Αύγουστο του 2014, αναμένεται να διαδεχθεί στην κορυφή της ηγεσίας του Λαικού Κόμματος, ο νυν υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται πρόθυμος, όπως άφησε πρόσφατα να εννοηθεί, να αναλάβει την αρχηγία του κόμματος, σε μία εποχή συσσωρευμένων εσωτερικών προβλημάτων.

Την αντικατάσταση του Ράινχολντ Μιτερλένερ με τον 30 χρονο υπουργό Εξωτερικών φέρεται να ζητούσαν από καιρό, εμμέσως πλην σαφώς, κορυφαία στελέχη του Λαικού Κόμματος που αποτελούν την αποκαλούμενη "ομάδα των σκληροπυρηνικών", της οποίας ηγείται ο υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σομπότκα και στην οποία συγκαταλέγεται ο ίδιος ο Κουρτς.

Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς εκλαμβάνεται από τους ίδιους ως το "μέλλον" του κόμματος τους που θα το οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των ποσοστών του ή ακόμη και στην πρώτη θέση σε πρόωρες εκλογές -- που μάλλον με τις νέες εξελίξεις είναι αναπόφευκτες -- και στη συνέχεια σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, αντί των Σοσιαλδημοκρατών.

Αντιδρώντας στην παραίτηση Μιτερλένερ, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, είχε προτείνει το απόγευμα στον πιθανολογούμενο διάδοχο του, τον Κουρτς, τη συνέχιση της κυβερνητικής συνεργασίας μέσα από μία "σύμπραξη για μεταρρυθμίσεις", ενώ, υπονοώντας προφανώς την ενδοκυβερνητική αντιπολίτευση που ασκείτο από τους λεγόμενους "σκληροπυρηνικούς" του Λαικού Κόμματος, σημείωσε πως ίσως, υπό αυτές τις συνθήκες, η αλλαγή στην ηγεσία του να αποτελεί μία "ευκαιρία".

Ο καγκελάριος επανέλαβε εκ νέου τη σαφή θέση του ότι είναι κατά πρόωρων εκλογών και πως πρέπει να υπάρξει εκμετάλλευση του χρόνου μέχρι την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, το φθινόπωρο του 2018, για να παραχθεί επιπλέον έργο από την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, -- που εδώ και πάνω από ένα χρόνο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως η πρώτη πλέον δύναμη στη χώρα με ποσοστό πάνω από 30 % -- ο γενικός γραμματέας του Χέρμπερτ Κικλ, καλούσε τον "Βρούτο Κουρτς" να "αποκαλυφθεί", ενώ ο αρχηγός του κόμματος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε σε δηλώσεις του απαιτούσε για μία επιπλέον φορά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε απαγόρευση στα social media για παιδιά κάτω των 15 ετών

Ελλάδα 08.04.2026
Το βίντεο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωση του μέτρου

Το φυσικό αέριο υποχωρεί σχεδόν 20%, στα προ‑πολέμου επίπεδα και ακολουθεί την «βίαιη» πτώση του πετρελαίου

Οικονομία 08.04.2026
Η αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου ανακουφίζει το ευρωπαϊκό μπλοκ

Θεσσαλονίκη: Πέταξε τη σύζυγό του στη ντουλάπα και την έπιασε από τον λαιμό γιατί ξύπνησε το παιδί

Ελλάδα 08.04.2026
Η παθούσα, κατά την ανακοίνωση της ποινής φώναζε στην Έδρα να ανακαλέσει και να μην τιμωρήσει τον εν διαστάσει σύζυγό της

Θρίλερ δίχως τέλος: Νεκρός και ένατος επιστήμονας της NASA από άγνωστη αιτία

Κόσμος 08.04.2026
Συνεχίζεται το ντόμινο θανάτων επιστημόνων στη NASA

Θεσσαλονίκη: «Ξήλωσαν» κύκλωμα τραπεζικών απατών – Πώς τους τσάκωσε υπάλληλος τράπεζας

Ελλάδα 08.04.2026
Συνολικά, εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις απάτης κατ’ εξακολούθηση

Μενίδι: Νταλίκα παρέσυρε και σκότωσε γυναίκα

Ελλάδα 08.04.2026
Τροχαίο δυστύχημα με τραγική κατάληξη

Πάσχα 2026: Νέα συγκέντρωση βίγκαν στο Σύνταγμα

Ελλάδα 08.04.2026
«2 εκατομμύρια σφαγές, όταν χωρίζονται φωνάζουν δυνατά»

Πάσχα 2026: Στα ύψη οι τιμές σε τσουρέκια και πασχαλινά αυγά

Οικονομία 08.04.2026
Οι διεθνείς τιμές βασικών πρώτων υλών για την παρασκευή τσουρεκιού, όπως το γάλα, η ζάχαρη και το βούτυρο, εμφανίζουν πτωτική τάση

Ισλαμαμπάντ: 10 Απριλίου οι διαπραγματεύσεις για οριστική συμφωνία ΗΠΑ‑Ιράν

Κόσμος 08.04.2026
Στην προσωρινή κατάπαυση του πυρός συμπεριλαμβάνεται και ο Λίβανος

«Νίκη για το Ιράν» – Η στιγμή της ανακοίνωσης για κατάπαυση πυρός με τις ΗΠΑ

Κόσμος 08.04.2026
Η κρατική τηλεόραση διαβάζει τη συμφωνία, ενώ οι δρόμοι της Τεχεράνης γεμίζουν κόσμο

Ανάλυση BBC: Τι σημαίνει η εκεχειρία δύο εβδομάδων Ιράν ‑ ΗΠΑ

Κόσμος 08.04.2026
Το Ιράν αποδέχθηκε πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ για δύο εβδομάδες εκεχειρία, αποτρέποντας άμεση στρατιωτική κλιμάκωση