E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμφωνία ΜΕΒΓΑΛ‑τραπεζών

Για αναδιάρθρωση του χρέους της

Δημοσίευση 25/4/2017 | 17:05

Συμφωνία ΜΕΒΓΑΛ‑τραπεζών

Δεσμευτική συμφωνία με τις συνεργαζόμενες τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της υπέγραψε η γαλακτοβιομηχανία ΜΕΒΓΑΛ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το μνημόνιο συναντίληψης (M.O.U.), που υπεγράφη στις 25 Απριλίου 2017, μεταξύ των τραπεζών και του 86,39% των μετόχων (ΔΕΛΤΑ και οικογένεια Χατζάκου) της εταιρείας, παρέχει τη δυνατότητα στην εταιρεία για έκδοση νέου ομολογιακού δανείου ύψους 54,3 εκ. ευρώ, δεκαετούς διάρκειας, το οποίο θα αποπληρώσει την υφιστάμενη οφειλή προς τις τέσσερις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Η σημαντική αυτή εξέλιξη, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προέκυψε έπειτα από τη θετική αξιολόγηση των τελευταίων ενεργειών της ΜΕΒΓΑΛ από την πλευρά των τραπεζών.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της γενικής συνέλευσης της ΜΕΒΓΑΛ στις 1/06/16 για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 10,0 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο έχει καταβληθεί ολοσχερώς από τους δύο παραπάνω μετόχους, αλλά και το πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο, η επισκόπηση του οποίου έγινε από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία για λογαριασμό των τραπεζών και της ΜΕΒΓΑΛ, έδωσαν το έναυσμα στις τράπεζες να εγκρίνουν την αναδιάρθρωση και να δώσουν την ευκαιρία σε μία ιστορική ελληνική εταιρεία να διεκδικήσει τη θέση που της αρμόζει στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Σημειώνεται πως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ενίσχυσε τη ρευστότητα της εταιρείας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν εξοφληθεί οι καθυστερημένες οφειλές εργοδοσίας προς τους εργαζόμενους, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, και να έχει αποκατασταθεί η ροή πληρωμών προς τους προμηθευτές και κτηνοτρόφους. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η αποπληρωμή του δανεισμού ύψους 2.820.295 ευρώ πλέον των τόκων στην Bartons, βάσει της σύμβασης που υπέγραψε η εταιρεία στις 28/03/15.

Το 2016 το EBITDA παρουσίασε αύξηση 19%, ενώ ο τζίρος κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, και διαμορφώθηκε στα 110 εκατ. ευρώ, σε μια εποχή που η αγορά γαλακτοκομικών, σύμφωνα με στοιχεία ερευνών, κινήθηκε με πτώση της τάξεως -10,5%.

Για το 2017 η εταιρεία στοχεύει σε αύξηση του τζίρου της και επιπλέον προγραμματίζει και υλοποιεί επενδύσεις ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ σε βάθος τριετίας, οι οποίες θα δαπανηθούν για τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών μονάδων του εργοστασίου με άμεση προτεραιότητα τον τομέα γιαούρτης. Μέσα στον Απρίλιο η ΜΕΒΓΑΛ θα δραστηριοποιηθεί και πάλι στην κατηγορία των χυμών, λανσάροντας τρεις γεύσεις: πορτοκάλι, μήλο-πορτοκάλι-καρότο, ροδάκινο-μήλο-πορτοκάλι, με την υψηλή ποιότητα και εγγύηση που φέρει η μπράντα της. Επιπρόσθετα, τον επόμενο μήνα θα λανσάρει ένα καινοτόμο προϊόν στην κατηγορία των επιδορπίων γιαούρτης. Το προϊόν θα κυκλοφορήσει σε δύο πρωτότυπες γεύσεις με μόλις 122 θερμίδες/100 γρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γερμανία: Ο 26χρονος Έλληνας ομολόγησε τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ελεγκτή τρένου

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Τι είπε στην ομολογία του ο 26χρονος κατηγορούμενος - Διατάχθηκε ψυχιατρική αξιολόγηση

Συναγερμός με νοροϊό στη Γαλλία: Σε καραντίνα κρουαζιερόπλοιο με 1.700 άτομα στο λιμάνι του Μπορντό

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας 90χρονος επιβάτης είχε πεθάνει και περίπου 50 άτομα εμφάνισαν συμπτώματα νοροϊού, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας

Βαλένθια – Παναθηναϊκός: Ο Γιαννακόπουλος προανήγγειλε ότι θα βρίσκεται στο Game 5 και αποθέωσε τον δικηγόρο του που βρήκε τον τρόπο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Στη Βαλένθια βρίσκεται ήδη ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ενόψει του Game 5 με την Βαλένθια, αν και παραμένει τιμωρημένος από την Euroleague για ένα ακόμα παιχνίδι

Παρενόχληση του Ocean link από τουρκική πυραυλάκατο μεταξύ Κω και Αστυπάλαιας

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Κατά τη διάρκεια εργασιών πόντισης καλωδίου - Από την ελληνική πλευρά, απάντησε η φρεγάτα «Αδρίας»

Έξι παιδιά ζούσαν μέσα σε ακαθαρσίες στο Περιστέρι – Συνελήφθησαν οι γονείς

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι Αρχές κινητοποιήθηκαν μετά από ανώνυμη καταγγελία

Τέλος στα σχέδια κατασκευής του Trump Tower στην Χρυσή Ακτή, καθώς η επωνυμία θεωρείται «τοξική για τους Αυστραλούς»

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Τι αναφέρει η κατασκευαστική εταιρεία που είχε αναλάβει το έργο

Ατομο έπεσε στις ράγες του Ηλεκτρικού στην Ομόνοια

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Το συμβάν δημιούργησε προβλήματα στην λειτουργία της Γραμμής 1

Αγρια επεισόδια στα VIP του Αλ Νασρ‑Αλ Χιλάλ: Ξύλο με κοντάρια και εκτοξευόμενα ποτήρια, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left 13.05.2026
Σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνονται φίλοι της Αλ Νασρ που βρίσκονται σε σουίτα να δέχονται επίθεση όταν τους... περικύκλωσαν οπαδοί της Αλ Χιλάλ

Ο «Χρυσός Θόλος» του Τραμπ μπορεί να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο Τραμπ είχε παρουσιάσει το σχέδιο κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του

Ξαφνικό «λουκέτο» σε σχολεία στην Αττική

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Οι γονείς είχαν ήδη ενημερωθεί από τις σχολικές μονάδες

Νέες ρυθμίσεις οφειλών σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες: Οι ημερομηνίες κλειδιά

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
72 δόσεις, εξωδικαστικό και προστασία κατοικίας