E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Με 59 πυραύλους «Τόμαχοκ» χτύπησαν οι ΗΠΑ την Συρία

Καταιγιστικές οι αντιδράσεις για την επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία

Πως αντέδρασαν Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία και η συριακή αντιπολίτευση

Δημοσίευση 7/4/2017 | 11:44

Καταιγιστικές οι αντιδράσεις για την επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία

Η Ρωσία ζητεί την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την αμερικανική επιχείρηση κατά της συριακής αεροπορικής βάση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Την ίδια στιγμή η Ρωσία ανέστειλε τη συμφωνία που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αεροπορική ασφάλεια πάνω από τη Συρία μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον της αεροπορικής βάσης Σαϊράτ του συριακού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ρωσία αναστέλλει το μνημόνιο που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ για την αποτροπή επεισοδίων και τη διασφάλιση της αεροπορικής ασφάλειας στη διάρκεια των επιχειρήσεων στη Συρία», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Η Γερμανική αντίδραση

Τα αμερικανικά πλήγματα κατά του συριακού καθεστώτος είναι «κατανοητά», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, απεύθυνοντας έκκληση για μία «υπό την αιγίδα του ΟΗΕ πολιτική λύση».

«Ηταν σχεδόν αφόρητο να πρέπει να παρακολουθεί κανείς πώς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φάνησε ανίκανο να αντιδράσει κατά τρόπο σαφή στην βάρβαρη χρήση χημικών όπλων. Το ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν με επίθεση κατά στρατιωτικών υποδομών του καθεστώτος (του Μπασάρ αλ Ασαντ), που διέπραξε αυτό το έγκλημα πολέμου, είναι κατανοητό», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Η αντιπολίτευση στην Συρία δέχθηκε με ικανοποίηση τα αμερικανικά πλήγματα

Η Ανώτερη Επιτροπή Διαπραγματεύσεων (HNC) της συριακής αντιπολίτευσης δεν αναμένει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας και εκτιμά ότι τα σημερινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού θα αναγκάσουν τη Δαμασκό να γίνει «πιο σοβαρή» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα.

Ο Γιαχία Αρίντι, σύμβουλος και εκπρόσωπος της Επιτροπής, επεσήμανε στο πρακτορείο Sputnik: «Πιστεύω ότι θα σταματήσει εδώ η στρατιωτική δράση».

«Εκτιμώ ότι θα δώσει ώθηση (στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και την Αστάνα) με περισσότερη σοβαρότητα, διότι το καθεστώς θα το σκέφτεται δύο φορές. Διότι αυτή (τα αμερικανικά πλήγματα) είναι η απάντηση στις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής διαπραγματευτής της HNC ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι τα πλήγματα «αν συνεχιστούν, θα σημάνουν μια σωστή αρχή στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Η HNC, που έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, είναι το βασικό σώμα των Σύρων αντιπολιτευόμενων στο οποίο συμμετέχουν πολιτικές και ένοπλες ομάδες και έχει συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες της Γενεύης που διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Εξάλλου ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Άχμαντ Ραμαντάν σημείωσε ότι ελπίζει «να συνεχιστούν τα πλήγματα ώστε να αποτρέψουν το καθεστώς από το να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη του για να εξαπολύσει νέες αεροπορικές επιδρομές ή να χρησιμοποιήσει ξανά όπλα απαγορευμένα από τη διεθνή κοινότητα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αεροπορική βάση που ήταν στόχος των αμερικανικών πληγμάτων χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθούν Σύροι».

Η αμερικανική επιδρομή «στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς και τους υποστηρικτές του», εκτίμησε ο Ραμαντάν.

Ο Χάσαν Χατζ Άλι, διοικητής του Ελεύθερου Στρατού της Ιντλίμπ, μιας ένοπλης οργάνωσης που συμμετέχει στον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, δήλωσε στο Reuters ότι τα αμερικανικά πλήγματα έγινα «σε μια πολύ σημαντική φάση» και έδειξαν στους Σύρους ότι «εξακολουθεί να υπάρχει ανθρωπιά στον κόσμο».

Θετικά βλέπει το χτύπημα η Άγκυρα

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς δήλωσε ότι τα αμερικανικά πυραυλικά πλήγματα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης αποτελούν θετική εξέλιξη.

Η διεθνής κοινότητα οφείλει να κρατήσει αποφασιστική στάση απέναντι Μπασάρ αλ Ασαντ, ο οποίος πρέπει να τιμωρηθεί στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο Νουμάν Κουρτουλμούς εκφράζοντας την ελπίδα ότι η αμερικανική επιχείρηση στη Συρία θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης. «Η διαδικασία πρέπει να επιταχυνθεί», πρόσθεσε.

Κόσμος

Η αντίδραση της Ρωσίας μετά τον βομβαρδισμό της Συρίας από τις ΗΠΑ

Μετά την αμερικανική πυραυλική επίθεση, η συμμαχία ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, είναι αμφίβολη
Κόσμος

Καμία ένδειξη υποχώρησης από Άσαντ: «Απερίσκεπτη» η επίθεση των ΗΠΑ

«Η Ουάσινγκτον συντάχθηκε αφελώς με μια ψεύτικη εκστρατεία προπαγάνδας»
Κόσμος

Εννέα άμαχους μεταξύ των οποίων και παιδιά σκότωσαν οι Τόμαχοκ

Σύμφωνα με το κρατικό συριακό πρακτορείο ειδήσεων
Κόσμος
Κόσμος

Καταιγιστικές οι αντιδράσεις για την επίθεση των ΗΠΑ στην Συρία

Πως αντέδρασαν Γερμανία, Τουρκία, Ρωσία και η συριακή αντιπολίτευση
Κόσμος

Βίντεο από την στιγμή της εκτόξευσης των πυραύλων «Τόμαχοκ» στη Συρία

Για την επίθεση είχε ενημερωθεί η Ρωσία μέσω της ειδικής «κόκκινης γραμμής»
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής: Μήνυμα από το 112 για εκκένωση δύο οικισμών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Η φωτιά έχει εκδηλωθεί κοντά σε κατοικίες

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Συγκίνηση στο Μουντιάλ: Ο Νούνο ντα Κόστα ξέσπασε σε δάκρυα στην αγκαλιά της οικογένειάς του

E-Daily 3.Left 04.07.2026
Η συγκινητική αγκαλιά με τη σύζυγο και το παιδί του μετά τον αποκλεισμό του Πράσινου Ακρωτηρίου κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Δενδρινός σε ηλικία 43 ετών

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
«Αυλαία», έγραψε η μητέρα του σε ανάρτησή της στο Facebook - Η απώλειά του βύθισε στην θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο

Συνελήφθη ο αγροτικός γιατρός στο Καστελόριζο ‑ Έχει παραιτηθεί, το νησί δεν θα μείνει ακάλυπτο, λέει ο Γεωργιάδης

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθαρίζει ότι η σύλληψη του ιατρού δεν έχει «καμμία σχέση ούτε με το ΕΣΥ, ούτε με το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης»

Τραγωδία με νεκρή 82χρονη στη Ρόδο ‑ Πήγε για ψώνια στη λαϊκή και σκοτώθηκε

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Η 82χρονη μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, όπου υπέκυψε στα τραύματά της παρά τις προσπάθειες των γιατρών.

Κατερίνη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας μέσα στο σπίτι της

E-Daily 2.TopNews 04.07.2026
Έφερε θλαστικό τραύμα στο κεφάλι