E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επίθεση σε καταθέσεις και περιουσίες

Πώς θα ελέγχει η εφορία καταθέσεις και εισοδήματα

Δημοσίευση 22/3/2017 | 08:08

Επίθεση σε καταθέσεις και περιουσίες

Σύντομα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το αυτοποιημένο σύστημα το οποίο θα διασταυρώνει τις πρωτογενείς καταθέσεις στην τράπεζα και τα εισοδήματα που δηλώνονται στην εφορία.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει ήδη τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με επιτυχία και άμεσα αναμένεται να ενισχύσει το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Ο «Μεγάλος Αδελφός» της εφορίας θα περνά άμεσα και σε λίγες ώρες από κόσκινο τις καταθέσεις σε συνδυασμό με τις φορολογικές δηλώσεις.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής ολοκληρώνεται εντός των επομένων ημερών η προτεραιοποίηση των ελέγχων για το έτος 2017 με βάση συγκεκριμένα κριτήρια ανάλυσης κινδύνου ανά ελεγκτική υπηρεσία (ΚΕΦΟΜΕΠ, ΚΕΜΕΕΠ, ΦΑΕ, ΔΟΥ). Σημειώνεται ότι φέτος, όπως προβλέπει η νομοθεσία, το 60% των ελέγχων θα αφορά νέες υποθέσεις, δηλαδή υποθέσεις περιόδου 2012-2016.

Στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε λειτουργία η Εφαρμογή Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας, μέσω της οποίας θα αντλούνται από τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ τα πρωτογενή δεδομένα που απέστειλαν τα πιστωτικά ιδρύματα σε ενιαίο κωδικολόγιο. Αυτό φτιάχτηκε από στελέχη της ΑΑΔΕ σε συνεργασία με τα πιστωτικά ιδρύματα.

Ήδη, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΑΔΕ, «έχουμε τρέξει το σύστημα σε πιλοτική λειτουργία, από την οποία δεν διαπιστώθηκαν αστοχίες στις παραμέτρους του λογισμικού, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη τις συναλλαγές των επενδυτικών προϊόντων μέσω των κινήσεων των καταθετικών λογαριασμών. Εξαιρούνται τα δάνεια απ' όλες αυτές τις κινήσεις».

Το αποτέλεσμα των διαφορών που προκύπτουν, όπως εξήγησε ο κ. Πιτσιλής, συνιστά αρχική εκτίμηση ενδεχόμενων διαφορών μεταξύ πρωτογενών καταθέσεων και δηλωθέντων εσόδων και όχι ολοκληρωμένο έλεγχο, που προσδιορίζει ποσό για την έκδοση πράξεων προσδιορισμού φόρων, ενώ ταυτόχρονα η εξατομικευμένη χρήση της εφαρμογής από τους ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε συνιστά ελεγκτικό εργαλείο για την επίσπευση και αρτιότητα των διενεργούμενων ελέγχων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντετοκούνμπο: «Δεν μπορώ να τρέξω, δεν ξέρω πότε θα επιστρέψω..»

Αθλητικά Νέα 04.05.2024
Ο Ντοκ Ρίβερς μίλησε για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο μετά τον αποκλεισμό από τους Πέισερς

Αστατος καιρός: Πώς θα κάνουμε Ανάσταση και Πάσχα

Καιρός 04.05.2024
Σε ποιες περιοχές και πότε αναμένονται βροχές

Αγρίνιο: Επίθεση και ξύλο σε νεαρούς οπαδούς του Ολυμπιακού

Ελλάδα 04.05.2024
Ο ένας από τους δυο οπαδούς του Ολυμπιακού που δέχθηκαν τα χτυπήματα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Κλείνουν τα πάντα για τρεις ημέρες ‑ Το ωράριο των καταστημάτων σήμερα

Ελλάδα 04.05.2024
Πώς θα λειτουργήσουν τα σούπερ μάρκετ

Σοκ στην Αλεξανδρούπολη: Κρατούσαν φυλακισμένη αλλοδαπή για να την παντρέψουν

Ελλάδα 04.05.2024
Η νεαρή γυναίκα κατάφερε να τηλεφωνήσει στο 112

Διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια: Αστυνομικός πυροβόλησε στη διάρκεια της εφόδου στο Columbia ‑ Πάνω από 2.000 οι συλλήψεις

Κόσμος 04.05.2024
Από τη Νέα Υόρκη έως και το Λος Αντζελες, οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με σκηνές βίας και αναταραχής στις πανεπιστημιουπόλεις

Νέο θρίλερ με πληροφοριοδότη κατά της Boeing: Πέθανε μετά από μυστηριώδη λοίμωξη

Κόσμος Χτες
Πριν από λίγες εβδομάδες είχε αυτοκτονήσει πρώην υπάλληλος της εταιρείας ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τα πρότυπα παραγωγής και ασφαλείας

Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες του κόσμου

Οικονομία Χτες
Η θέση της Ελλάδας