E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ισχυροί σεισμοί στην κεντρική Ιταλία ‑ Ένας νεκρός

Έως τώρα, τρεις σεισμοί από 5,4 έως 5,7 Ρίχτερ

Δημοσίευση 18/1/2017 | 11:41

Ισχυροί σεισμοί στην κεντρική Ιταλία ‑ Ένας νεκρός

Ο εφιάλτης των Ρίχτερ «ξύπνησε» και πάλι στην Κεντρική Ιταλία μετά το φονικό σεισμό του Αματρίτσε της 24ης Αυγούστου, όταν το έδαφος ανάμεσα στη σεισμόπληκτη Άκουιλα και το Ριέτι άρχισε και πάλι να τρέμει προκαλώντας πανικό στους κατοίκους χωρίς ευτυχώς να έχουν υπάρξει θύματα.

Τέσσερις ισχυρές δονήσεις έπληξαν την «καρδιά» της χώρας, με την πρώτη μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να σημειώνεται στις 10:25 (τοπική ώρα) με επίκεντρο το Μοντερεάλε της Άκουιλα με εστιακό βάθος 9,2 χλμ.

Σαν αποτέλεσμα είχαμε έναν νεκρό και έναν αγνοούμενο. Ο  πρώτος έχασε την ζωή του στην τοποθεσία Καστέλ Καστάνια, έξω από την πόλη Τέραμο, όταν η στέγη του σπιτιού του υποχώρησε, εξαιτίας του σεισμού και της μεγάλης πίεσης του χιονιού, όπως μετέδωσε πριν λίγο το τηλεοπτικό δίκτυο Canale 5.

Ο δεύτερος αγνοείται από το πρωί, στις 10.25, όταν η πρώτη δόνηση δημιούργησε χιονοστιβάδα η οποία τον καταπλάκωσε.

Οι σεισμολόγοι κάνουν λόγο για ενδεχόμενο «ντόμινο» δονήσεων που καταγράφεται από τον περασμένο Αύγουστο στην Κεντρική Ιταλία έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του Αματρίτσε.

Δεκάδες ήταν οι κλήσεις στην πυροσβεστική, με πολλά σχολεία να εκκενώνονται και στην ιταλική πρωτεύουσα, ενώ η δήμαρχος Βιρτζίνια Ράτζι, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

«Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή στην κεντρική Ιταλία, τη στιγμή που έχουμε να χειριστούμε την έκτακτη κατάσταση με τις χιονοπτώσεις που εδώ και 48 ώρες έχουν αφήσει χωρίς ηλεκτροδότηση περίπου το ένα τέταρτο της πόλης. Είναι μία κατάσταση πολύ πολύπλοκη, έχουμε τμήματα με ένα μέτρο χιονιού», δήλωσε ο δήμαρχος του Άσκολι Πιτσένο, Γκουίντο Καστέλι.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή στις 10:25 τοπική ώρα και μετρήθηκε στους 5,4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, η δεύτερη στις 11:23 και είχε ένταση 5,7 Ρίχτερ και η τρίτη στις 11:26 με μέγεθος 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οπως έγινε γνωστό, από τις νέες δονήσεις στο Αματρίτσε, κατέρρευσε το καμπαναριό της εκκλησίας του Σαντ Αγκοστίνο. Μάλιστα, τις ημέρες αυτές, οι σεισμόπληκτες αυτές περιοχές δοκιμάζονται και από τη σφοδρή κακοκαιρία και τις χιονοπτώσεις και πολλά μικρά χωριά έχουν αποκλεισθεί.

Επίσης είχαν χαθεί τα ίχνη 15 αγροτών στην Αρκουάτα Ντε Τρόντο, με τους άνδρες της πυροσβεστικής να έχουν ξεκινήσει επιχείρηση για τον εντοπισμό τους. Εντοπίστηκαν οι 12 και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να βρεθούν οι υπόλοιποι.

Παράλληλα, σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα στο Μοντερεάλε που ήταν το επίκεντρο του πρώτου σεισμού, οι κάτοικοι σκάβουν με γυμνά χέρια στο χιόνι ώστε να καταφέρουν να εγκαταλείψουν την περιοχή η οποία έχει απομονωθεί από τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

«Σημειώθηκαν τρεις ισχυρές δονήσεις παρόμοιες με εκείνες του σεισμού στην Άκουιλα και το Αματρίτσε. Εδώ και μήνες μας “καταδιώκουν” οι σεισμοί που δεν τελειώνουν ποτέ. Θέλουμε να σωθούμε, δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. Αλλά είμαστε εγκλωβισμένοι εξαιτίας του χιονιού», δήλωσε κάτοικος του Μοντερεάλε, Ντονάτο Ντε Σάντις.

Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν σχολικά κτίρια στην περιοχή του Ριέτι, ενώ η Πολιτική Προστασία διενεργεί ελέγχους για πιθανές ζημιές. Ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας, Φαμπρίτζιο Κούρτσο δήλωσε ότι υπάρχουν πολλές κλήσεις, αλλά προς το παρόν δεν έχει χρειαστεί επιχείρηση διάσωσης. «Είναι καλό να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Εργαζόμαστε, επικοινωνούμε με δημάρχους και εξετάζουμε την κατάσταση», είπε ο Κούρτσο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις από τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Κατέρρευσε μεσοτοιχία σε αυλή κατοικίας – Ένας τραυματίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις

Ταϊλάνδη: Συνελήφθη Βρετανίδα που φέρεται να μαχαίρωσε θανάσιμα τον σύντροφό της

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η Βρετανίδα υποστήριξε ότι ο σύντροφός της είχε αυτοτραυματιστεί, κάτι που δεν μπορούσε να διασταυρωθεί

Θρίλερ στη Χαλκιδική: 13χρονος τουρίστας τραυματίστηκε σοβαρά σε θαλάσσιο πάρκο

E-Daily 2.TopNews Χτες
13χρονος υπήκοος Ρουμανίας τραυματίστηκε σε θαλάσσιο πάρκο του Αγίου Νικολάου και διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Φωτιά στη Νέα Καλλικράτεια της Χαλκιδικής: Ήχησε το 112 για εκκένωση περιοχών – Kοντά σε σπίτια οι φλόγες

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την κατάσβεση από αέρος επιχειρούν περιοδικά 5 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα

Ζελένσκι ειρωνεύεται τη Μόσχα: Αν ελέγχουν την Κονταντίνοφκα, τότε ο Πούτιν δεν θα είχε πρόβλημα να με συναντήσει εκεί

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Αν η Κονταντίνοφκα βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο, τότε ίσως ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ) Πούτιν να μην είχε κανένα πρόβλημα να με συναντήσει εκεί», δήλωσε ο Ζελένσκι

Καιρός: Έρχεται και νέα επιδείνωση του καιρού για 48 ώρες ‑ Προειδοποίηση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βροχές σήμερα σε όλη τη χώρα ωστόσο θα έρθει και νέα κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Το μοναδικό ηφαίστειο στη Γη που εκτοξεύει μικροσκοπικούς κρυστάλλους χρυσού ‑ 80 gr κάθε μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Περισσότερες από τρεις δεκαετίες αργότερα οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν ακριβώς πώς σχηματίζονται οι κρύσταλλοι χρυσού στο όρος Έρεβος

Η Μαρία Σάκκαρη έμεινε μακριά από τον καλό της εαυτό, έχασε 2‑0 από την Παολίνι και αποχαιρέτισε το Wimbledon

Αθλητικά Νέα Χτες
Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να απειλήσει την Ιταλίδα αντίπαλο της η οποία επικράτησε με 6-1, 6-2 και προκρίθηκε στους 16 του λονδρέζικου open

Τι ήταν η Συμφωνία Plaza και γιατί δημιουργεί «ρήγμα» στις σχέσεις Ευρώπης‑Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Για το Πεκίνο, οι σημερινές εμπορικές αντιπαραθέσεις με τη Δύση θυμίζουν έντονα την αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιαπωνίας πριν από τέσσερις δεκαετίες.