E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλα τα θέματα στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα ‑ Μέρκελ

Δεν θα συζητήσουν μόνο για την ολοκλήρωση της Β' αξιολόγησης

Δημοσίευση 13/12/2016 | 11:56

Όλα τα θέματα στο τραπέζι της συνάντησης Τσίπρα ‑ Μέρκελ

Το γεύμα που θα παραθέσει η Άνγκελα Μέρκελ στον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο το μεσημέρι της 16ης Δεκεμβρίου δεν θα περιοριστεί σε μία συζήτηση που θα αφορά μόνο την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης και την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η γερμανική καγκελαρία ανακοίνωσε ότι το μενού της συνάντησης θα περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα αφού οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το προσφυγικό και τις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία. Ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι από το μενού της συζήτησης δεν θα απουσιάσουν και τα ενεργειακά ζητήματα κυρίως για την αξιοποίηση της ΔΕΣΦΑ μετά το ναυάγιο της συμφωνίας με τους Αζέρους αλλά και τις έρευνες για φυσικό αέριο στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Το σκηνικό θυμίζει έντονα το 2014 όταν το Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς ο τότε Πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς ζήτησε να δει την Άνγκελα Μέρκελ ζητώντας χαλάρωση του προγράμματος αλλά έφυγε με άδεια χέρια και μετά από λίγους μήνες οδηγήθηκε σε εκλογές.

Σε αυτήν την φάση η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη ενώ η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιώντας αλλοπρόσαλλες συμμαχίες και διαρκείς ελιγμούς βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο απέναντι στους Ευρωπαίους όσο και στο ΔΝΤ.

Η ανακοίνωση για την παροχή της επιδόματος στους μικροσυνταξιούχους χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Κομισιόν και το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Νίσυρο απ' όπου θα ανακοινώσει το πάγωμα της αύξησης το ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, έχουν συμβάλλει ούτε ώστε η Αθήνα να χάνει τους Ευρωπαίους συμμάχους και να …ανοίγει και πάλι το έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και εταίρων.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει να διαχωρίσει το ΔΝΤ από την Ε.Ε ακολουθώντας πότε φιλική πολιτική προς το Ταμείο και πότε να ζητά να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά οδήγησε σε μία ιδιότυπη συνεργασία Ταμείο και Βερολίνου με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε να ζητά την επιβολή υψηλών πλεονασμάτων για μετά το 2018 τα οποία όμως θα πρέπει να συνδυαστούν με σκληρά μέτρα στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό. Σε άρθρο του στο προσωπικό του blog στην ιστοσελίδα του Ταμείου, ο Π. Τόμσεν κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση ότι έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε. τα υψηλά πλεονάσματα και κάνει λόγο για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και ασφαλιστικό σε κάθε περίπτωση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η Αθήνα πετάει την μπάλα στην εξέδρα μιλώντας για τη σημασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων και …παίζει τις καθυστερήσεις μέχρι την συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ όπου θα συζητηθούν το σύνολο των θεμάτων που αφορούν την πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η ανακοίνωση από την Γερμανική Καγκελαρία ότι στην συνάντηση θα συζητηθούν το προσφυγικό, το κυπριακό και οι σχέσεις Τουρκίας και Ε.Ε. δείχνουν ότι το Βερολίνο θέλει να κλείσει εκκρεμότητες, ή να σηματοδοτήσει την πολιτική της Ε.Ε ενόψει και των γερμανικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν εντός του 2017.

Είναι προφανές ότι η γερμανική πλευρά πιέζει για να επιλυθεί το Κυπριακό αλλά από την άλλη πλευρά έχει ζητήσει από την Αθήνα να κρατήσει σκληρή στάση στο προσφυγικό και να διαδραματίσει τον ρόλο της χώρας που υποδέχεται και φιλοξενεί μετανάστες για λογαριασμό της Ε.Ε. προστατεύοντας τις βόρειες χώρες από την επέλαση των προσφύγων. Το κυριότερο κεφάλαιο των συζητήσεων μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα αναμένεται να είναι τα ενεργειακά και οι σχέσεις Ε.Ε. και Τουρκίας.

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική κυβέρνηση επενδύει για μία ακόμη φορά σε μία κόντρα που υποστηρίζει ότι υπάρχει μεταξύ Σόιμπλε και Μέρκελ στην οποία εκτιμά ότι η Μέρκελ δεν θα ακολουθήσει την σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών. Όμως η Γερμανίδα Καγκελάριος έχει αποδείξει και στο παρελθόν ότι είναι ευθυγραμμισμένη με τον Β. Σόιμπλε και δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποστασιοποιηθεί από τον στενό της συνεργάτη κυρίως σε μία περίοδο όπου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκλογές στην χώρα εντός του 2017.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει την χαλάρωση των μέτρων που αφορούν το νέο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και θα προσπαθήσει να αποφύγει την εκ των προτέρων θεσμοθέτηση μέτρων για το 2018 και το 2019 που όμως αποτελεί την αγαπημένη τακτική των Γερμανών για την παροχή εξασφαλίσεων.

Παράλληλα θα ζητήσει την βοήθεια της Γερμανίδας Καγκελαρίου για την επίλυση του Κυπριακού αλλά και την παρέμβασή της στον Ταγίπ Ερντογάν για την τήρηση της συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας στο προσφυγικό. Όπως αναφέρει και σε πρόσφατο δημοσίευμά της η Deutsche Welle, προσφάτως στις 30 Νοεμβρίου, η καγκελάριος συζήτησε στην τηλεφωνική της συνομιλία με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το προσφυγικό χωρίς όμως η παρέμβαση της να φέρει σημαντικά αποτελέσματα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποινές έως 111 έτη για το Μάτι, αλλά εξαγοράσιμες: Φυγαδεύτηκαν οι κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Απογοήτευση των συγγενών μετά την ανακοίνωση των ποινών - Το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ ημερησίως

Πάσχα: Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

Ελλάδα 29.04.2024
Αναχωρούν για τα νησιά, αυξημένη η κινητικότητα στο λιμάνι του Πειραιά

Προσποιήθηκε τον υπάλληλο του ΥΠΟΙΚ και απέσπασε από ιδιοκτήτη καφέ 2.000 ευρώ

Ελλάδα 29.04.2024
Ο δράστης συνελήφθη, απογευματινές ώρες χθες Κυριακή στην Τούμπα, στη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που παρέλαβε το συμφωνηθέν ποσό από τον παθόντα

Μπόνους παραγωγικότητας για τους δημόσιους υπαλλήλους ‑ Τι προβλέπει

Ελλάδα 29.04.2024
Θα είναι οι προϊστάμενοι εκείνοι που θα ανάβουν στους υπαλλήλους τους το πράσινο φως για το μπόνους παραγωγικότητας

Φωτιά στο Μάτι: Οργή για την απόφαση του δικαστηρίου από τους συγγενείς των θυμάτων

Ελλάδα 29.04.2024
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φυλακή! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη»

«Μπλόκο» στην υποβολή χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων ‑ Τι πρέπει να κάνετε

Οικονομία 29.04.2024
Χιλιάδες δηλώσεις που είναι προσυμπληρωμένες από την ΑΑΔΕ, μπλοκάρονται από το σύστημα και δεν εκκαθαρίζονται

Δίκη για τη φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι 6 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 29.04.2024
Αθώοι Ρένα Δούρου και Ηλίας Ψινάκης

Μαρούσι: Αναζητείται ο δράστης του φονικού έξω από μπαρ ‑ Βίντεο από τη συμπλοκή και τις πρώτες βοήθειες στο θύμα

Ελλάδα 29.04.2024
Τι προηγήθηκε της εν ψυχρώ εκτέλεσης και τι εξετάζει η αστυνομία

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 29.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο