E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα η υψηλή φορολογία, λέει ο Παπαδημητρίου

«Το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι’ αυτό ακριβώς στόχος μας είναι να το μειώσουμε»

Δημοσίευση 8/12/2016 | 19:50

Δεν είναι καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα η υψηλή φορολογία, λέει ο Παπαδημητρίου

Ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας, αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα». Αυτό υπογραμμίζει ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου για αναφορές μερίδας του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με όσα είπε χθες, σε ομιλία του στην εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδημητρίου, δήλωσε τα εξής:

«Η αποσπασματική αναφορά σε μέρος του λόγου μου στην ΕΕΔΕ με τίτλους του είδους “H αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα”, μοναδικό σκοπό έχει την διαστροφή ενός απλού μηνύματος που θέλησα να περάσω. Ότι δηλαδή, ναι μεν το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι’ αυτό ακριβώς στόχος μας είναι να το μειώσουμε μόλις πετύχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, όμως δεν αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας που η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει, με αποτέλεσμα να έχει αναγορεύσει την μείωση της φορολογίας σε σημαία του προγράμματος της για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Όταν λοιπόν δήλωσα μεταξύ άλλων: Να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες-μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης, αυτό που εννοούσα ήταν πως χώρες-μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο-πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας, χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους.

Για παράδειγμα, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα, έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Άλλο παράδειγμα: τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματικά κέρδη σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 2,1% της Ιταλίας, 2,4% της Ισπανίας, 2,7% της Ιρλανδίας, 3,4% του Βελγίου, 2,1% της Γαλλίας και 1,7% της Γερμανίας.

Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες-μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα 19.09.2025
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα 19.09.2025
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα 19.09.2025
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα 19.09.2025
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα 19.09.2025
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής

Μπρετ Τζέιμς: Νεκρός ο βραβευμένος με Grammy τραγουδοποιός σε αεροπορικό δυστύχημα

Κόσμος 19.09.2025
Μαζί του επέβαιναν άλλα δύο άτομα, που επίσης έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, αλλά η ταυτότητά τους δεν έγινε γνωστή

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας

Κόσμος 19.09.2025
Κλιμάκωση στη Βαλτική, σε συναγερμό το ΝΑΤΟ - Λίγες ημέρες νωρίτερα ρωσικά drone είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Κομισιόν:Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού LNG για τα κράτη μέλη

Κόσμος 19.09.2025
Νέες κυρώσεις με το βλέμμα στον Τραμπ

Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ προβλέπει το τρομακτικό του τέλος

Κόσμος 19.09.2025
Πώς θα τελείωνε ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο Βρετανός στρατηγός ε.α. και πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια το τρομακτικό σενάριο στη Daily Mail

Εκκενώνεται το εμπορικό κέντρο River West μετά από τηλεφώνημα για βόμβα

Ελλάδα 19.09.2025
Έχει σπεύσει κλιμάκιο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών