E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών έχει οριστεί για σήμερα στις 17.30 μ.μ.

Δημοσίευση 26/10/2016 | 08:32

Σήμερα η κρίσιμη συνεδρίαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Στη σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίνεται, εκτός απροόπτου, η συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μια απόφαση που θα δημιουργήσει νέα δεδομένα. Η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών έχει οριστεί για σήμερα στις 17.30 μ.μ.

Οι αντιπρόεδροι και οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου στην πέμπτη διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αναμένεται να αποφασίσουν για τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015). Οι ανώτατοι δικαστικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταλήξουν σήμερα σε ψηφοφορία, πρώτα, για το μείζον θέμα που προβάλλεται ως αντισυνταγματικότητα του νόμου της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και έχει να κάνει με τη συνταγματική διάταξη που δίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης τις αρμοδιότητες για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Εάν ο επίμαχος νόμος κριθεί συνταγματικός, τότε οι δικαστές θα προχωρήσουν στο επόμενο θέμα που έχουν θέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί, τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών, εάν νόμιμα χορηγήθηκαν μόνο τέσσερις άδειες και με ποια κριτήρια προσδιορίστηκε ο αριθμός τέσσερα. Στην περίπτωση κατά την οποία ο νόμος Παππά κριθεί αντισυνταγματικός, τότε οι δικαστές δεν θα προχωρήσουν στο ζήτημα του αριθμού (4) των αδειών που χορηγήθηκαν.

Στην Ολομέλεια συμμετείχαν 31 δικαστές, δύο όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και δεν συμμετέχουν, ένας είναι αναπληρωματικός και τρεις είναι πάρεδροι, οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Καθημερινής», εκτιμήσεις έμπειρων δικαστικών πηγών αναφέρουν ότι δύσκολα το ανώτατο δικαστήριο θα αποστεί από προηγούμενες κρίσεις του σε ό,τι αφορά τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, τονίζουν οι ίδιες πηγές, να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που έδωσε τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των καναλιών στον υπουργό, ενώ τις εκτιμήσεις αυτές επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι κατά τη διάσκεψη της Δευτέρας πολλοί από τους μετέχοντες δικαστές επιχειρηματολόγησαν υπέρ αυτής της απόψεως, όπως βέβαια τοποθετήσεις υπήρξαν για την υποστήριξη της αντίθετης άποψης, ότι δηλαδή ο νόμος είναι συνταγματικός, θέση που εξέφρασε και ο εισηγητής κ. Γιώργος Παπαγεωργίου. Αν αντίθετα ο νόμος κριθεί συνταγματικός, με το σκεπτικό ότι δεν κατέστη εφικτή, παρά τις προσπάθειες, η συγκρότηση του ΕΣΡ, τότε η εφαρμογή του ισχύοντος νόμου θα προχωρήσει κανονικά, εκτός κι αν το Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες.

Όποια κι αν είναι η απόφαση του ΣτΕ η ΝΔ πιστεύει ότι το τηλεοπτικό τοπίο δεν ρυθμίζεται δημοκρατικά και ορθολογικά από το νόμο Παππά , δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην τηλεόραση Action 24. Η Δημοκρατία και ο πλουραλισμός δεν έχουν τιμή. Είναι θεμελιώδη στοιχεία του πολιτεύματός μας. Δεν χωράνε εκπτώσεις, ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Brooklyn Beckham μπλόκαρε τους γονείς του στο Instagram: Τι συνέβη (πάλι)

Tabloid 30.12.2025
Η ιστορία πίσω από την ένταση στην οικογένεια

Μια Gen Z πριγκίπισσα: Ποια είναι η Πριγκίπισσα Leonor της Ισπανίας

Celebrity Stories 30.12.2025
Ένα σύγχρονο βασιλικό πρότυπο

Μπριζίτ Μπαρντό: Τι θα γίνει με την περιουσία της ‑ Πού θα ταφεί

Tabloid Χτες
Παρά τη διαχρονική της φήμη, η οικονομική της κατάσταση δεν αποτυπώνει μια «κολοσσιαία» περιουσία, καθώς η ίδια απέρριψε πολλές προσοδοφόρες προτάσεις μετά την αποχώρησή της από τον κινηματογράφο

Κηδεία Σύλβας Ακρίτα: Βαθιά θλίψη στην κηδεία της ‑ Ο Κώστας και ο Παύλος Αρζόγλου στο πλευρό της Έλενας Ακρίτα

Tabloid Χτες
Ποιοι έδωσαν το «παρών» στην κηδεία της μητέρας της Έλενας Ακρίτα

«Δεν κατέθεσε κανένα ποσό στον τηλεμαραθώνιο του ΑΝΤ1», είπε ο Λιάγκας για τον Μαζωνάκη

TV Buzz Χτες
«Για να αποκατασταθεί η αλήθεια», πρόσθεσε ο παρουσιαστής του ΑΝΤ1

Καινούργιου σε Συνατσάκη: «Γιατί το κάνεις τώρα που διανύω τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης μου;»

TV Buzz Χτες
Την δική της απάντηση θέλησε να δώσει η Κατερίνα Καινούργιου