E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φήμες για προσπάθειες μείωσης ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

Όλα θα κριθούν από τα έσοδα και τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Δημοσίευση 18/10/2016 | 22:28

Φήμες για προσπάθειες μείωσης ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα

Κερδίζει έδαφος στην κυβέρνηση η ιδέα για μείωση των φόρων, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών αρχίζουν να γίνονται σχέδια επί χάρτου, τα οποία στη συνέχεια θα μετασχηματιστούν σε προτάσεις για μειώσεις συγκεκριμένων φόρων. Η ιδέα της μείωσης μπήκε στο τραπέζι ύστερα από τις συνέπειες που προκάλεσε πολιτικά, αλλά και οικονομικά η υπερφορολόγηση και ιδίως η αύξηση των έμμεσων φόρων, ενώ σημαντική ώθηση έδωσαν προς αυτή την κατεύθυνση τα υπερβάλλοντα έσοδα κατά 1,4 δισ. ευρώ που είχε ο προϋπολογισμός στο εννεάμηνο.

Εάν η καλή πορεία συνεχιστεί ως το τέλος του χρόνου, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, τότε από το νέο χρόνο θα ανοίξει δυναμικά το κεφάλαιο της μείωσης των φόρων. Θα γίνουν συγκεκριμένα σχέδια και προτάσεις προς τους Θεσμούς και θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, καθότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς την έγκριση των Θεσμών.

Την αναγκαιότητα της μείωσης των φόρων επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας στο 15ο συνέδριο του ΣΕΤΕ τη χαρακτήρισε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Το μενού της μείωσης περιλαμβάνει το φόρο στο κρασί, καθώς και το φόρο στον καφέ. Για τον πρώτο το επιχείρημα είναι πως τα αναμενόμενα έσοδα δεν ήρθαν, αυξήθηκε η λαθραία διακίνηση και ότι θίγεται ένας δυναμικός κλάδος, ο οποίος έχει μεγάλες πιθανότητες ανάπτυξης στο πλαίσιο της ενίσχυσης του αγροδιατροφικού τομέα (αν ποτέ δεήσει ο αρμόδιος υπουργός να επεξεργαστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης).

Για τον καφέ θα υποστηριχθεί να μην εφαρμοστεί ο νέος φόρος από την 1 Ιουλίου 2017 γιατί πρόκειται για προϊόν ευρύτατης κατανάλωσης, ενώ και η εμπειρία από άλλους φόρους δείχνει πως όταν αυξάνονται οι έμμεσοι φόροι μειώνεται η κατανάλωση και κατ΄ επέκταση και τα έσοδα.

Επίσης, το μενού περιλαμβάνει και μείωση του ΦΠΑ. Προς το παρόν η σκέψη είναι να μετατεθούν από το 24% στο μεσαίο κλιμάκιο κάποια προϊόντα ευρύτατης κατανάλωσης. Στα επιχειρήματα που αναμένεται να επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να πείσει τους Θεσμούς είναι και η υποχρεωτική εφαρμογή του πλαστικού χρήματος, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

70χρονος δισεκατομμυριούχος πήγε στο Νταβός με την 27χρονη κόρη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας

Κόσμος 11.02.2026
Η ερωτική σχέση που συζητάει η Γερμανία - Ο Έρικ Σμιντ είναι πρώην διευθύνων σύμβουλος της Google με περιουσία που ξεπερνάει τα 54 δισ. δολάρια - Η Γκλόρια-Σόφι Μπουρκάντ είναι κόρη του πρωθυπουργού της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ

«Θέλουμε ειρήνη και ασφάλεια για εμάς και τους γείτονες μας», δηλώνει ο Ερντογάν λίγη ώρα πριν τη συνάντηση με Μητσοτάκη

Πολιτική 11.02.2026
Η «έκπληξη» Ερντογάν πριν το Ανώτατο Συμβούλιο και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν στο Λευκό Παλάτι

Σε σοκ ο Καναδάς για το αιματοκύλισμα σε σχολείο: Φορούσε φόρεμα ο δράστης, λένε οι αναφορές

Κόσμος 11.02.2026
Οι Αρχές επισημαίνουν πως γνωρίζουν την ταυτότητα του δράστη, αλλά δεν την έχουν δώσει ακόμα

Πέθανε ξαφνικά πρώην πρωταθλητής στο ακόντιο: Βρέθηκε νεκρός στο γυμναστήριό του στην Κρήτη

Αθλητικά Νέα 11.02.2026
Ο πρώην πρωταθλητής στο ακόντιο και γυμναστής εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την αδελφή του

Διαγράφηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής Νίκος Παππάς

Πολιτική 11.02.2026
Ήταν μια τυπική διαδικασία, η οποία επικυρώθηκε χθες από την Επιτροπή του κόμματος

Συμπλοκή οπαδών στην Πανεπιστημιούπολη: Δύο ελαφρά τραυματίες, βρέθηκαν δύο αυτοσχέδια ρόπαλα

Ελλάδα 11.02.2026
Το επεισόδιο σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης - Ο ένας από τους τραυματίες βρέθηκε κοντά στη Θεολογική σχολή

Ζιζέλ Πελικό: «Μου έδειξαν μια φωτογραφία με έναν άνδρα που με βίαζε»

Κόσμος 11.02.2026
Η συγκλονιστική στιγμή που οι αστυνομικοί της αποκάλυψαν τη φρίκη

Χαμός στην εθνική οδό με μεθυσμένο οδηγό: Οδηγούσε για χιλιόμετρα στο αντίθετο ρεύμα μέχρι που συγκρούστηκε με νταλίκα

Ελλάδα 11.02.2026
Ο 62χρονος συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Βόλου - Ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί