E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΕΣΦΑ: Ένας μήνας προθεσμία για την εξαγορά του από τη SOCAR

Παράταση ενός μηνός στην εγγυητική επιστολή

Δημοσίευση 27/9/2016 | 19:28

ΔΕΣΦΑ: Ένας μήνας προθεσμία για την εξαγορά του από τη SOCAR

Δεν βγήκε λευκός καπνός, αλλά άνοιξε ο δρόμος για να αναζητηθεί λύση στο περιβόητο πλέον deal εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την SOCAR, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της Αζέρικης εταιρείας Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ.

Σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση στη συνάντηση, η οποία έγινε σε θετικό κλίμα, συζητήθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και τα τεχνικά ζητήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τον ΔΕΣΦΑ. Στο πλαίσιο αυτό, η Socar ανακοίνωσε την παράταση, για έναν ακόμα μήνα, της εγγυητικής επιστολής την οποία έχει καταθέσει και έληγε στις 30 Σεπτεμβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι δίνεται παράταση ενός μηνός ώστε να αναζητηθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές και να «διασώζει» το διαγωνισμό, όπως άλλωστε προτρέπουν (αν δεν επιβάλλουν) οι θεσμοί στις διαπραγματεύσεις τους με την ελληνική κυβέρνηση.

Στο διάστημα του ενός μηνός, όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές, θα υπάρξουν επαφές ανάμεσα σε όλους τους εμπλεκόμενους, προκειμένου, η λύση που θα προκύψει, να είναι επωφελής για όλα τα μέρη.

Ήδη ο κ. Σκουρλέτης, ανταποκρινόμενος στην πίεση των δανειστών, κατέθεσε τροπολογία με την οποία ανοίγει ο δρόμος για μερική ικανοποίηση των Αζέρων, χωρίς όμως να αποσύρεται η βασική ρύθμιση που δημιούργησε την τωρινή εμπλοκή, δηλαδή η νομοθετική μείωση της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ.

Συγκεκριμένα, η επίμαχη διατύπωση του νομοσχεδίου αναφέρει ότι "η ανακτήσιμη διαφορά του ΔΕΣΦΑ για τα έτη 2006-2015 επιμερίζεται από το 2017 και μετά από τη ΡΑΕ με την αναθεώρηση του κανονισμού τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ". Η αλλαγή, σε σχέση με την προηγούμενη διάταξη που είχε ψηφιστεί μόλις τον Ιούλιο του 2016, αφορά στον επιμερισμό της ανακτήσιμης διαφοράς, καθώς η καταργούμενη ρύθμιση του νόμου 4409/16, προέβλεπε ότι αυτή “κατανέμεται ισόποσα σε κάθε ένα έτος από τα επόμενα 40 χρόνια, αρχής γενομένης από το 2017 με προσαύξηση βάσει του ύψους του τρέχοντος πληθωρισμού”. Η νέα διάταξη δίνει δηλαδή στη ΡΑΕ το δικαίωμα να αποφασίζει πώς θα κατανέμεται η προσαύξηση χωρίς χρονικούς περιορισμούς μετά το έτος 2017.

Εκτιμάται ότι η απόφαση που θα εκδώσει η ΡΑΕ θα είναι το αποτέλεσμα της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ θεσμών - κυβέρνησης - Αζέρων προκειμένου να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με βάση τον ισχύοντα διαγωνισμό.

Με άλλα λόγια, πιθανολογείται ότι η απόφαση της ΡΑΕ θα είναι τέτοια ώστε να καλύπτει, έστω εν μέρει, τις απαιτήσεις των Αζέρων, με τα σενάρια να μιλούν για περαιτέρω αύξηση του τιμολογίου χρήσης δικτύου που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ (από 23,2% στα επίπεδα του 30-35%) ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και η ιδέα να μειωθεί η διάρκεια της ανακτήσιμης διαφοράς προηγουμένων ετών από τα 40 χρόνια στα 30.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR βρίσκεται σε εκκρεμότητα από τον Ιούνιο του 2013 και πέρασε στην πιο δύσκολη φάση της όταν η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση τροπολογίας που οδηγεί σε περιορισμό κάποιων εσόδων που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, ρύθμιση στην οποία αντέδρασαν έντονα οι επενδυτές της SOCAR.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κυψέλη: Ανδρας κλώτσησε μητέρα και παιδί ‑ Βίντεο‑ντοκουμέντο από την επίθεση

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο άνδρας με καταγωγή από το Σουδάν, βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ και κλώτσησε την 8χρονη

Ιωάννινα: Λύκος εμφανίστηκε στον ποδηλατόδρομο ενώ κυκλοφορούσε κόσμος

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ένας λύκος εμφανίστηκε στον παραλίμνιο πεζόδρομο των Ιωαννίνων χωρίς να δείχνει φόβο ή επιθετικότητα προς τους ανθρώπους

Συνελήφθη μετά από 30 χρόνια για τη δολοφονία τραγουδιστή – Πώς ξεγελούσε τις αρχές

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως είχε συλληφθεί πολλές φορές, μέχρι να του περάσουν χειροπέδες για τελευταία φορά

Τέξας: Ψαράς «χτυπήθηκε» από κεραυνό και επέζησε ‑ «Ο πιο άτυχος τυχερός άνθρωπος που υπάρχει»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο 19χρονος ψάρευε στις όχθες του ποταμού Angelina όταν «χτυπήθηκε» από κεραυνό

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο πολυτραυματίας δικυκλιστής μετά τo σφοδρό τροχαίο

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο δικυκλιστής υπέκυψε στα σοβαρά τραύματά του

Η εκδίκηση της πρώην ερωμένης: 29χρονη έστειλε τις γυμνές φωτογραφίες του 57χρονου στη σύζυγό του

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η «χαριτωμένη» ερωμένη έδειξε άλλο πρόσωπο όταν έγινε... πρώην

Παραιτήθηκε από τη Νέα Δημοκρατία η Ιωάννα Γκελεστάθη

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Όπως ανέφερε, η παραίτηση αποτελεί πράξη διαφύλαξης της αξιοπρέπειας, της τιμής και της υπόληψής της

Φρίκη στη Γερμανία: Παιδίατρος κατηγορείται για 130 βiασμούς και σeξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Ο 45χρονος εργαζόταν σε κλινικές στα περίχωρα του Βερολίνου και φέρεται να διέπραξε τους βiασμούς και τις κακοποιήσεις μεταξύ του 2013 και του 2025

Κομισιόν: Εγκρίθηκε σχεδιασμός για ευκολότερα διασυνοριακά ταξίδια σε όλη την Ευρώπη

Κόσμος 13.05.2026
Οι τρεις προτάσεις που εγκρίθηκαν σήμερα απλοποιούν τον σχεδιασμό και τις κρατήσεις για διασυνοριακά ταξίδια

Θρίλερ στα Χανιά: Σορός σε αποσύνθεση εντοπίστηκε στις παλιές δικαστικές φυλακές Χανίων

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Πολίτες αντίκρισαν το αποτρόπαιο θέαμα και ενημέρωσαν τις Αρχές

Επτά χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο €300.000 πρότεινε στο Εφετείο η Εισαγγελία για τον Σαρκοζί

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η πρόταση της εισαγγελίας είναι ίδια με εκείνη που είχε κατατεθεί και σε πρώτο βαθμό

O διάφανος εξωγήινος: Η φωτογραφία ενός πλάσματος που το FBI χαρακτηρίζει «αληθινή»

E-Daily 2.TopNews 13.05.2026
Η αρχική εικόνα αναλύθηκε τόσο στην Ταϊβάν όσο και στις ΗΠΑ, και δεν διαπιστώθηκαν σημάδια επεξεργασίας, αλλοίωσης ή σύνθεσης