ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποια είναι τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για άλλη μια φορά

 
Δημοσίευση 12/9/2016 | 10:38

Ποια είναι τα σενάρια για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Δύο είναι τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τον ΕΝΦΙΑ του 2017. Το ποιο από τα δύο σενάρια θα επιλεγεί τελικά θα εξαρτηθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των πιστωτών, για τη δεύτερη αξιολόγηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτο σενάριο

Αφορά στην επέκταση των απαλλαγών -που ήδη προβλέπει ο νόμος- είτε μέσω τη διεύρυνσης των υφιστάμενων για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα είτε μέσω θέσπισης απαλλαγών και για νέες κατηγορίες οικονομικά ευάλωτων φορολογούμενων. Σ' αυτό το σενάριο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη στη ΔΕΘ, καθώς θεωρείται ότι, σε κάθε περίπτωση, θα υλοποιηθεί.

Δεύτερο σενάριο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφορά στη θέσπιση του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογίζεται με βάση περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές και θα προβλέπει ελαφρύνσεις για τις μικρές ιδιοκτησίες μέσω της μεταφοράς του φορολογικού βάρους στις μεγάλες περιουσίες. Το σενάριο αυτό, αν δεν καταστεί εφικτό να εφαρμοσθεί από το 2017, σε κάθε περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή το 2018, όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Ποιοι δικαιούνται έκπτωση 50%

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υφιστάμενη νομοθεσία για τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει έκπτωση 50% ή ακόμη και απαλλαγή σε ιδιοκτήτες ακινήτων με χαμηλά εισοδήματα, τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές τους δηλώσεις, αλλά και τις δηλώσεις Ε9.

Απαλλαγή από το 50% του ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Στις οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δύο νομοσχέδια στη διαπραγμάτευση

Στο μεταξύ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα 15 προαπαιτούμενα, που ξεκινά σήμερα το απόγευμα, θα τεθούν τις επόμενες ημέρες δύο θέματα που αποτελούν προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών.

Το ένα είναι ο ακατάσχετος λογαριασμός των επαγγελματιών, με τον οποίο, σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, θα πρέπει να συνδεθούν οι συναλλαγές τους μέσω POS, προκειμένου να καταστεί η εφικτή η επέκταση των πληρωμών με κάρτες σε όλη την αγορά.

Έως τώρα, το θέμα συναντούσε τις αντιρρήσεις των θεσμών, αν και πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι οι πιστωτές έχουν αρχίσει να βλέπουν θετικότερα το θέμα αυτό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός είναι η μόνη εκκρεμότητα που απομένει προκειμένου το υπουργείο να καταθέσει το νομοσχέδιο για την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τους επόμενους μήνες.

Το δεύτερο θέμα είναι η οριστικοποίηση των διατάξεων του νομοσχεδίου για την οικειοθελή αποκάλυψη του αδήλωτου χρήματος.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ