E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα

Τα πάνω-κάτω πάλι για χιλιάδες φορολογούμενους

Δημοσίευση 1/8/2016 | 10:24

Αφορολόγητο μόνο με πλαστικό χρήμα

Προ των πυλών βρίσκονται δύο νέα φορολογικά νομοσχέδια που εδώ και καιρό η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή εντός των επόμενων ημερών, προκειμένου αφενός να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, αφετέρου να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα μέσω της είσπραξης επιπλέον φόρων.

Πρόκειται αφενός για το νομοσχέδιο εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων και αφετέρου της παροχής κινήτρων για την επέκταση της χρήσης κάρτας στις συναλλαγές, ώστε να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, αν και αποτελεί δέσμευση του πρωθυπουργού ότι τα δύο νομοσχέδια θα αποτελέσουν νόμο του κράτους εντός του Αυγούστου, απομένουν να διασαφηνιστούν κρίσιμες λεπτομέρειες επί των νόμων με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Αποδείξεις από κάρτες, αλλιώς... πρόσθετος φόρος

Εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι θα υποχρεούνται πλέον να καλύπτουν το 2,5% έως και 7,5% των φετινών ετήσιων εισοδημάτων τους με αγορές και πληρωμές μέσω πλαστικού χρήματος, για το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ετσι, μέσω της ρύθμισης για τις αδήλωτες καταθέσεις, μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός τους, το 10% έως 30% του εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Σε διαφορετική περίπτωση το ποσό που θα τους λείπει θα θεωρείται ιδεατό εισόδημα και θα τοποθετείται στη φορολογική κλίμακα με αποτέλεσμα να φορολογείται με συντελεστή 22% έως 45%, ποσό που θα εκκαθαριστεί στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν την άνοιξη του 2017, για τα εισοδήματα του 2016.

Πιο αναλυτικά:
-μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως και 10.000 ευρώ θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστό 10% του εισοδήματός τους, δηλ. 1.000 ευρώ μέσω πληρωμών με σε πλαστικό χρήμα.
- Για εισοδήματα πάνω από 10.000 ευρώ έως και 20.000 ευρώ, το αντίστοιχο ποσοστό ανεβαίνει στο 15%, ενώ για πάνω από 20.000 και έως 40.000 ευρώ το ποσοστό θα ανέρχεται στο 20% (δηλ. Για εισοδήματα 40.000 ευρώ, το ποσό των πληρωμών με κάρτα θα πρέπει να ανέρχεται σε 8.000 ευρώ).
- Για όσους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ το ποσοστό των δαπανών που θα έχουν εξοφληθεί μέσω κάρτας ή ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω τράπεζας, θα ανέρχεται σε 30%.

Η φετινή χρονικά ωστόσο έχει την ιδιαιτερότητα ότι απομένει το τελευταίο τρίμηνο του έτους για να επιβληθεί ο έξτρα φόρος κατά περίπτωση. Κι αυτό γιατί το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από 1ης Οκτωβρίου.

Αρα για φέτος όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, θα πρέπει να καλύψουν με δαπάνες εξοφληθείσες με κάρτες ή e-banking το 2,5% του εισοδήματος (δηλ. το 1/4 του 10% που θα ισχύσει κανονικά από του χρόνου).
- Για την κατηγορία εισοδημάτων 10.001 – 20.000 ευρώ, το ποσοστό ανέρχεται στο 3,75% του εισοδήματος
- Για την κατηγορία 20.0001 ευρώ έως και 40.000 ευρώ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 5%
- για 40.001 και πάνω οι δαπάνες μέσω κάρτας ή e-banking θα πρέπει να αντιστοιχούν στο 7,5% του ετήσιου εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι από την υποχρέωση να καλύπτουν μέρος του εισοδήματος με δαπάνες πληρωμένες με κάρτες ή ηλεκτρονικό χρήμα θα εξαιρεθούν οι φορολογούμενοι άνω των 70 ετών, αλλά και κάτοικοι απομακρυσμένων ορεινών περιοχών.

Αδήλωτες καταθέσεις

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο νομοσχέδιο, η ρύθμιση για τις αδήλωτες καταθέσεις θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις αναπροσαρμογής προς τα πάνω, των εισοδημάτων που έχουν ήδη δηλώσει με βασικό κίνητρο την απαλλαγή των φορολογούμενων από ποινικές κυρώσεις για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα Χτες
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα Χτες
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα Χτες
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής

Μπρετ Τζέιμς: Νεκρός ο βραβευμένος με Grammy τραγουδοποιός σε αεροπορικό δυστύχημα

Κόσμος Χτες
Μαζί του επέβαιναν άλλα δύο άτομα, που επίσης έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, αλλά η ταυτότητά τους δεν έγινε γνωστή

Συναγερμός στο ΝΑΤΟ: Ρωσικά αεροσκάφη παραβίασαν τον εναέριο χώρο της Εσθονίας

Κόσμος Χτες
Κλιμάκωση στη Βαλτική, σε συναγερμό το ΝΑΤΟ - Λίγες ημέρες νωρίτερα ρωσικά drone είχαν παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Πολωνίας

Κομισιόν:Τέλος στις εισαγωγές ρωσικού LNG για τα κράτη μέλη

Κόσμος Χτες
Νέες κυρώσεις με το βλέμμα στον Τραμπ

Γ΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ προβλέπει το τρομακτικό του τέλος

Κόσμος Χτες
Πώς θα τελείωνε ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος; Ο Βρετανός στρατηγός ε.α. και πρώην αναπληρωτής διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, σερ Ρίτσαρντ Σίρεφ προβλέπει με κάθε λεπτομέρεια το τρομακτικό σενάριο στη Daily Mail