E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Όλες οι νέες αλλαγές στα capital controls

Το «πράσινο φως» για σταδιακή χαλάρωση περιμένει η η ελληνική πλευρά από τους θεσμούς

Δημοσίευση 12/7/2016 | 10:46

Όλες οι νέες αλλαγές στα capital controls

Το «πράσινο φως» για σταδιακή χαλάρωση των capital controls απαντώντας θετικά στην πρόταση που απέστειλε χθες η Τράπεζα της Ελλάδας, περιμένει η η ελληνική πλευρά από τους θεσμούς.

Η ελληνική πλευρά προτείνει επτά βήματα για την χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, με στόχο να βοηθηθούν κυρίως οι επιχειρηματίες. Αν η ΤτΕ πάρει το «οκ», τότε θα υπάρχει η δυνατότητα ανάληψης 840 ευρώ ανά 15 μέρες. Αν δηλαδή κάποιος δεν πάρει τη μια εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ (που ισχύει σήμερα) να μπορεί να πάρει την επόμενη 840 ευρώ.

Το όριο ανάληψης δηλαδή δεν αλλάζει, από τα 60 ευρώ την ημέρα, όριο που θεσπίστηκε από την πρώτη μέρα επιβολής των capital controls, ωστόσο αλλάζει ο τρόπος ανάληψης.

Ακόμη προτείνεται:

  • Άρση της απαγόρευσης της ανάληψης μετρητών όταν προέρχονται από νέες καταθέσεις σε μετρητά (το λεγόμενο "νέο χρήμα")
  • Πλήρης άρση της απαγόρευσης πρόωρης αποπληρωμής δανείων
  • Αύξηση του ποσοστού ανάληψης μετρητών από 10% σε 30% των ελεύθερων κεφαλαίων που προέρχονται από το εξωτερικό
  • Μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό
  • Αύξηση των συναλλαγών μέσω πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό
  • Άνοιγμα σχεδόν όλων των sites αγορών από το εξωτερικό.
  • Τα μέτρα στοχεύουν τόσο στη διευκόλυνση της λειτουργίας των ελληνικών επιχειρήσεων, όσο και στην περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης ρευστότητας των τραπεζών, η οποία θα επηρεάσει θετικά την ψυχολογία των καταθετών, των επενδυτών και των επιχειρήσεων.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η απαλλαγή από περιορισμούς κίνησης του «νέου χρήματος». Για νέες καταθέσεις η ελληνική πρόταση προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ στόχος της πρότασης είναι η μείωση του χρόνου εκτέλεσης των εμβασμάτων στο εξωτερικό καθώς και ο περιορισμός του σχετικού κόστους που προκάλεσε η επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Στην επίτευξη αυτού του στόχου συμβάλλει σημαντικά η Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία τροποποίησης των αποφάσεών της που θα προβλέπουν:

  • Αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα) καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα σήμερα). Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να εξυπηρετούνται το αργότερο σε χρόνο Τ+1 ώστε να μην επηρεάζεται η συναλλακτική τους εικόνα με τους συνεργάτες τους στο εξωτερικό.
  • Αύξηση των ορίων στη χρήση των καρτών στο εξωτερικό με παράλληλο άνοιγμα, μέσω internet, πολλών international sites του συνόλου σχεδόν των διαδικτυακών αγορών, γεγονός που θα διευκολύνει τις συναλλαγές τόσο των νομικών όσο και των φυσικών προσώπων με αντισυμβαλλόμενους του εξωτερικού.
  • Αύξηση των μηνιαίων ορίων τόσο των τραπεζών όσο και των Ιδρυμάτων Πληρωμών για την αποστολή εμβασμάτων έως 1.000 ευρώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επιστροφή ενοικίου: Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι στο ταμείο μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Οικονομία 20.09.2025
Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα Χτες
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα Χτες
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα Χτες
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής