E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έντονο παρασκήνιο μεταξύ Ομπάμα και Τσίπρα στο δείπνο των ηγετών στο ΝΑΤΟ

Η θέση του πρωθυπουργού που απερρίφθη στα... γρήγορα

Δημοσίευση 11/7/2016 | 08:29

Έντονο παρασκήνιο μεταξύ Ομπάμα και Τσίπρα στο δείπνο των ηγετών στο ΝΑΤΟ

Το παρασκήνιο στο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ αποκαλύπτουν σε άρθρο τους στην εφημερίδα Financial Times οι δημοσιογράφοι Sam Jones and Henry Foy, κάνοντας αποτίμηση της συνόδου και αναφερόμενοι στη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας.

«Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάθισαν για το δείπνο στο προεδρικό μέγαρο της Βαρσοβίας την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας μια ημέρα σκληρών διαπραγματεύσεων για τη Ρωσία και την ανάγκη να σταλεί ένα ισχυρό σήμα στο Κρεμλίνο για την θέση της Ανατολικής Ευρώπης στην "αγκαλιά" της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.

Ο ένας μετά τον άλλον οι ηγέτες της ισχυρότερης στρατιωτικής συμμαχίας του κόσμου επανέλαβαν τις προσεκτικά εκφρασμένες δεσμεύσεις για ενότητα –μέχρι που μίλησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας, σε αντίθεση με τους άλλους, είπε ότι ήρθε η ώρα να σταματήσει η αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Υπό τους ίδιους αστραφτερούς πολυελαίους που φώτισαν την υπογραφή του Συμφώνου της Βαρσοβίας πριν από 61 χρόνια, έσπασε την επίσημη γραμμή και υποστήριξε πως πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Τη θέση του απέρριψε γρήγορα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα» γράφει η εφημερίδα.

Η εφημερίδα γράφει ότι πλέον υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις διχασμού αναφορικά με τις σχέσεις με τη Μόσχα.

Δυο ημέρες επίσημων συναντήσεων στην Πολωνική πρωτεύουσα απέφεραν μια σειρά τεχνικών εγγράφων και πολιτικών που καθορίζουν τη νέα στρατιωτική θέση του ΝΑΤΟ, όμως η πραγματική προσπάθεια των διπλωματών ήταν να προσπαθήσουν να κρατήσουν ενωμένο το μπλοκ των 29 κρατών εν μέσω μιας περίπλοκων απειλών για την ασφάλεια και πολιτικών αλλαγών που σείουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής τάξης.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του ΒορειοΑτλαντικού Συμβουλίου, ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, «ο πρόεδρος Ολάντ ήταν σαν να ήταν ένας τελείως διαφορετικός άνθρωπος».

«Οι Γάλλοι έφερναν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις σε όλη αυτή τη διαδικασία ενίσχυσης», σχολίασε υπουργός Άμυνας χώρας του ΝΑΤΟ από την Ανατολική Ευρώπη. «Μέχρι και τη σύνοδο προσπαθούσαν να διυλίσουν όλες τις πτυχές της».

O υπουργός, που μίλησε υπό καθεστώς ανωνυμίας, τόνισε ότι το Παρίσι ενδιαφέρθηκε για μείωση των στρατευμάτων και για έκδοση δημόσιων παραπόνων για τη ρωσική στάση. Επίσης, υποστήριξε ότι η Πολωνία δεν έχει ανάγκη για αντιπυραυλική άμυνα.

«Το Παρίσι είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για εμάς από ότι το Βερολίνο», δήλωσε ο υπουργός. «Σε αντίθεση με τους Γερμανούς δεν ενδιαφέρονται όντως για την προώθηση στενής διατλαντικής συμμαχίας ή για την ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Τελικά, ο κ. Ομπάμα, στο κλείσιμο των διαβουλεύσεων το Σάββατο το απόγευμα, έδωσε έναν τελικό τόνο ενότητας. Σε καιρούς μεγάλων αλλαγών, δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος, «συχνά ακούγονται υπερβολές. Είμαστε ενωμένοι στο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα με τη Ρωσία. Σε καλούς και σε κακούς καιρούς, η Ευρώπη μπορεί πάντα να βασίζεται στις ΗΠΑ. Πάντα».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μαρούσι: Πώς έγινε το φονικό ‑ Μπλόκαρε το πιστόλι του θύματος και ο δράστης τον μαχαίρωσε στον λαιμό

Ελλάδα 28.04.2024
Αναζητείται ο άνδρας που εκτός από τον 23χρονο ο οποίος έxασε τη ζωή του, τραυμάτισε ακόμη δύο πριν διαφύγει

Μαρούσι: Στη σκηνή η τραγουδίστρια Μαλού την ώρα της φονικής συμπλοκής

Ελλάδα 28.04.2024
Ένας άνδρας έπεσε vεκρός ύστερα από καυγά που ξέσπασε σε γνωστό νυχτερινό κέντρο στο Μαρούσι τα ξημερώματα της Κυριακής (28.4.2024) και τουλάχιστον δύο άνδρες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο

Πέθαvε ο γνωστός αθλητικογράφος Στράτος Σεφτελής

Αθλητικά Νέα 28.04.2024
Ο Στράτος Σεφτελής πέθαvε σε ηλικία 68 ετών, με την είδηση να σκορπά τη θλίψη στον χώρο της αθλητικής δημοσιογραφίας

Πάτρα: Σοκάρουν οι ηχογραφημένες συνομιλίες του κυκλώματος που διακινούσε vαρκωτικά μέσα στο σχολείο

Ελλάδα 28.04.2024
Νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις για το κύκλωμα που διακινούσε vαρκωτικά μέσα σε σχολείο της Πάτρας, έρχονται στο φως της δημοσιότητας

Γεωργούλης: «Αν δεν ήμουν αθώος δε θα κατέβαινα υποψήφιος»

Ελλάδα 28.04.2024
Ο Αλέξης Γεωργούλης μίλησε για την καταγγελία σε βάρος του πριν από ένα χρόνο για σ e ξ ουαλική παρεvόχληση και κακoποίηση

Τέλη Κυκλοφορίας: Από 1η Μαΐου ξεκινά η διαδικασία πληρωμής με το μήνα

Οικονομία 28.04.2024
Από 1η Μαΐου ξεκινάει η λειτουργία της πλατφόρμας My Car για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα

Κρήτη: Βράχος έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο ‑ Τραυματίστηκαv μητέρα, παιδί και μια γυναίκα

Ελλάδα 28.04.2024
Βράχος αποκολλήθηκε στα Χανιά και έπεσε σε αυτοκίνητο που κινούταν - Τραυματίστηκαv μια μητέρα με το παιδί της και ακόμα μια γυναίκα

Η Μόνα Λίζα ... μετακομίζει! Τι λέει η διευθύντρια του Λούβρου

Πολιτισμός Χτες
Μια τέτοια κίνηση θα προσέφερε στους επισκέπτες μια καλύτερη εμπειρία, τόνισε

Γρίπη των πτηνών: Ανησυχία στις ΗΠΑ γιατί μεταπήδησε στις αγελάδες

Κόσμος Χτες
Πόσο πρέπει να ανησυχούν οι Ευρωπαίοι

Πύργος: Τον λήστεψε ενώ έβαφε την εκκλησία του χωριού

Ελλάδα Χτες
Tον έριξε από τη σκάλα και άρχισε να τον χτυπά