E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Χάνουμε τη μάχη και για το γιαούρτι

Μετά την αποτυχία με τη φέτα έρχεται η σειρα του ελληνικού γιαουρτιού

Δημοσίευση 9/7/2016 | 00:15

Χάνουμε τη μάχη και για το γιαούρτι

«Το αυθεντικό ελληνικό γιαούρτι παράγεται με ειδική τεχνική που έχει αναπτυχθεί και εξελιχθεί στην Ελλάδα». Ετσι διατυπώθηκε το βασικό επιχείρημα του ελληνικού υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο επίσημο έγγραφο - διαμαρτυρία προς τις Βρυξέλλες για την κατάθεση σχεδίου νόμου στην Τσεχία, που χωρίζει τα γιαούρτια που θα παράγει η χώρα σε δύο τύπους, το «ελληνικό γιαούρτι» και το «γιαούρτι ελληνικού τύπου». «Εντάξει, καταλαβαίνουμε τις αντιρρήσεις σας, αλλά μην ανησυχείτε, συμφωνήσαμε με την Τσεχία ότι θα γράφει πάνω στα “ελληνικά γιαούρτια” made in Czech Republic», ήταν η απάντηση από την πλευρά των Βρυξελλών. Κοινώς κρατήστε εσείς το «αυθεντικό» και εκείνοι μπορούν να παράγουν το τσεχικό.

Επειτα από αυτή τη διπλωματική αποτυχία και την έντονη πίεση του ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων), το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επανήλθε χθες με νέα επιστολή προς τον επίτροπο για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Vytenis Andriukatis και τον Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη Phil Hogan. Αυτή τη φορά τα επιχειρήματα έχουν διατυπωθεί σχετικά σαφέστερα: «Ελληνικό γιαούρτι είναι το γιαούρτι που παρασκευάζεται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις σχετικές μακρόχρονες μεθόδους παραγωγής και δεν αφορά έναν και μόνο τύπο προϊόντος. Ο όρος “ελληνικό” γιαούρτι είτε ως χαρακτηρισμός προϊόντος είτε ως στοιχείο σήματος είναι παραπλανητικός και μη ανταποκρινόμενος στην πραγματικότητα, διότι δηλώνει συγκεκριμένη χώρα καταγωγής, την Ελλάδα, στην οποία το προϊόν οφείλει τη φήμη του» σημειώνει ο Ελληνας υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου. Η χρήση της ονομασίας «ελληνικό» γιαούρτι καθώς και της ονομασίας γιαούρτι «ελληνικού τύπου» είναι αντίθετη στον Κανονισμό (Ε.Ε.) αριθ. 1169/2011, όπου αναγράφεται ότι oι πληροφορίες για τα τρόφιμα δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές, τονίζει.

«Είναι παράνομο να χρησιμοποιεί κανείς την ονομασία greek yogurt για ένα προϊόν που δεν έχει παραχθεί στην Ελλάδα. Ο επιθετικός προσδιορισμός “ελληνικό” προσδιορίζει την καταγωγή και όχι τον τύπο του προϊόντος» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα έπρεπε από την αρχή να «πατήσει» σε αυτό το σαφές επιχείρημα.

«Να μην επιτρέψει ταύτιση της ονομασίας greek yogurt με ένα συγκεκριμένο τύπο γιαουρτιού» σημειώνει.

Το ελληνικό γιαούρτι έχει πέσει θύμα της επιτυχίας του ή σωστότερα της εμπορικής επιτυχίας του στραγγιστού γιαουρτιού της εταιρείας ΦΑΓΕ. Σε όλο τον κόσμο ξένες εταιρείες που πωλούν «greek yogurt», δηλαδή στραγγιστό γιαούρτι, κάνουν τζίρο 20 δισ. δολάρια. Μόνο στην Αμερική ο τζίρος του greek yogurt – φτάνει τα 4 δισ. Οι περισσότερες ελληνικές βιομηχανίες γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συμμετέχουν καθόλου σε αυτή την τεράστια πίτα, αφού εξάγουν μικρές ποσότητες γιαουρτιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό άλλωστε είναι και το μεγάλο πρόβλημα με την «πρωτοβουλία» της Τσεχίας: Οτι για πρώτη φορά ευρωπαϊκή χώρα επιχειρεί να παράγει και να κυκλοφορήσει greek yogurt εντός Ε.Ε. «Αυτή η πρακτική δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα και στις δικές μας εξαγωγές, γιατί οι καταναλωτές συνηθίζουν να θεωρούν ελληνικό γιαούρτι μόνο έναν συγκεκριμένο τύπο» εξηγεί ο κ. Αποστολόπουλος.

Πριν από δύο χρόνια η ΦΑΓΕ κέρδισε μια μεγάλη δικαστική μάχη με την εταιρεία Chobani στην Αγγλία, που ξεκίνησε όταν η δεύτερη επιχείρησε να πουλήσει «ελληνικό γιαούρτι» στη βρετανική αγορά. Με απόφαση του δικαστηρίου το 2014, η τουρκική γαλακτοβιομηχανία Chobani δεν επιτρέπεται να διαθέτει προϊόντα στη βρετανική αγορά με τον χαρακτηρισμό «ελληνικό γιαούρτι».

Ομως και αυτή η νίκη, που δημιουργεί δεδικασμένο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, έμεινε ανεκμετάλλευτη από την ελληνική πλευρά. Την ίδια στιγμή οι Ελληνες αγελαδοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα λόγω της μεγάλης μείωσης των τιμών, κάτω του κόστους παραγωγής, στο αγελαδινό γάλα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς η Google έσωσε εκατομμύρια Βενεζουελάνους από τους φονικούς σεισμούς

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Το σύστημα Earthquake Alerts της Google έστειλε προειδοποιήσεις σε 11,4 εκατομμύρια ανθρώπους λίγα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσουν οι σεισμοί των 7,5 και 7,2 Ρίχτερ στη Βενεζουέλα.

Η παραλία που για να μπεις θα πρέπει να ξέρεις καλά... γερμανικά

E-Daily 3.Left 28.06.2026
«Μιλάτε γερμανικά»; Αν όχι, δεν έχει βουτιά

40,5%: Το ποσοστό που αλλάζει την εικόνα για τον εθελοντισμό στην Ελλάδα

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Η πρώτη συστηματική χαρτογράφηση του φαινομένου από τη Humanity Greece και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

H μέρα που οι Ισλανδές βγήκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν τη θέση τους

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Οι Ισλανδές γυναίκες έδειξαν πως όταν ενωθούν για έναν κοινό σκοπό, μπορούν να αλλάξουν την πορεία της κοινωνίας τους.

Eίχε εξαφανιστεί για 26 χρόνια, κι όμως βρισκόταν 200 μέτρα από το σπίτι του

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Η συγκλονιστική ιστορία ενός άντρα που βρέθηκε στο κελάρι του γείτονα

Η χώρα που δεν έχει φυλακές

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Που εντοπίζονται οι λιγότεροι φυλακισμένοι

Ειδικός του FBΙ σου αποκαλύπτει τα μεγάλα μυστικά των διαπραγματεύσεων

E-Daily 3.Left 28.06.2026
Είναι 2 τεχνικές που γενικώς, αποτελούν καλό χαρτί στη συνομιλία