E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΕ για Βρετανία: Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Λυπούμαστε αλλά σεβόμαστε τη βούληση του βρετανικού λαού αναφέρει το προσχέδιο της ανακοίνωσης των «27»

Δημοσίευση 29/6/2016 | 13:35

ΕΕ για Βρετανία: Φύγετε το συντομότερο δυνατό

Τη «βαθιά» λύπη των «27» για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στο Ην. Βασίλειο, αλλά και την πρόθεσή τους να σεβαστούν τη βούληση της πλειοψηφίας των Βρετανών, εκφράζει η κοινή δήλωση των 27 υπόλοιπων κρατών-μελών, σύμφωνα με το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής για το Brexit.

Όπως σημειώνεται στο εν λόγω προσχέδιο, «μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την ΕΕ, η ευρωπαϊκή νομοθεσία συνεχίζει να εφαρμόζεται στη Βρετανία με όλες τις υποχρέωσεις και τα δικαιώματα που συνεπάγεται». Επιπλέον, στο προσχέδιο της δήλωσης αναφέρεται πως υπάρχει «ανάγκη» να οργανωθεί η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ «μεθοδευμένα», ενώ υπογραμμίζεται πως το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, το οποίο προσφέρει τη «νομική βάση» για την αποχώρηση πρέπει να ενεργοποιηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση «μόλις είναι έτοιμη να το κάνει», «κατά προτίμηση το συντομότερο δυνατό» για να αποφευχθεί μια «μακρά περίοδος αβεβαιότητας».

«Δε θα γίνει καμία διαπραγμάτευση πριν η βρετανική κυβέρνηση κοινοποιήσει, για την πρόθεσή της να αποχωρήσει από την ΕΕ» επισημαίνει το προσχέδιο της δήλωσης, στο οποίο αναφέρεται: «Μόλις αυτή η κοινοποποίηση παραληφθεί, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τις κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία με το Ην. Βασίλειο».

Επίσης, στο προσχέδιο εκφράζεται η ελπίδα των «27» να παραμείνει το Ην. Βασίλειο «στενός εταίρος της ΕΕ», αναμένοντας να δηλώσει η Βρετανία τις «προθέσεις» της, προς αυτήν την κατεύθυνση. «Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο, ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να βασίζεται στην ισορροπία των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων», επισημαίνεται στην κοινή δήλωση. Επίσης, οι «27» εκφράζουν, μέσω της δήλωσης, την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν ενωμένοι. Ειδικότερα, αναφέρεται πως: «Το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος δημιουργεί μια νέα κατάσταση για την ΕΕ. Είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ενωμένοι και να εργαστούμε, στο πλαίσιο της ΕΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του 21 αιώνα. Και να βρούμε λύσεις προς το συμφέρον των εθνών και των λαών μας. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όποια δυσκολία παρουσιαστεί από την τρέχουσα κατάσταση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ιστορικό επίτευγμα ειρήνης, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο και παραμένει το κοινό μας πλαίσιο» συνεχίζει η κοινή δήλωση των «27» προσθέτοντας πως «την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων, είτε σε ευρωπαϊκό είτε σε εθνικό επίπεδο».

«Οι Ευρωπαίοι περιμένουν από εμάς να κάνουμε κάτι καλύτερο, αναφορικά με την παροχή ασφάλειας, ευημερίας και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον. Θα πρέπει να φέρουμε αποτελέσματα σε αυτό, αν μη τι άλλο προς το συμφέρον των νέων» συμπληρώνει η κοινή δήλωση και καταλήγει: «Γι 'αυτό ξεκινάμε σήμερα μια πολιτική συζήτηση για το μέλλον, προκείμενου να δώσουμε μια ώθηση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Αυτό απαιτεί ηγετική ικανότητα από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων. Θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό κατά την άτυπη σύνοδο το Σεπτέμβριο στη Μπρατισλάβα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λουτσέσκου: Ο συγκινητικός επικήδειος του Ραζβάν στην κηδεία του Μιρτσέα

Αθλητικά Νέα 10.04.2026
Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου κηδεύτηκε με στρατιωτικές τιμές στο Βουκουρέστι και ο γιος του, Ραζβάν, ήταν εκεί μέχρι το τέλος

Ο ηγέτης της γαλλικής ακροδεξιάς Ζορντάν Μπαρντελά και η Ιταλίδα πριγκίπισσα Μαρία‑Καρολίνα είναι ζευγάρι;

Κόσμος 10.04.2026
«Το ειδύλλιο που κανείς δεν περίμενε» και φωτογραφίες τους που τους δείχνουν μαζί παρουσιάζει γαλλικό περιοδικό

Ουγγαρία: Ποιος είναι ο Πέτερ Μαγυάρ, ο πολιτικός που προηγείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει εκλογών

Κόσμος 10.04.2026
Από το εσωτερικό του συστήματος εξουσίας στην ηγεσία της αντιπολίτευσης, ο 45χρονος πολιτικός επιχειρεί να ανατρέψει την κυριαρχία του Όρμπαν έπειτα από 16 χρόνια στην εξουσία

Πάτρα: Φωτιά σε πολυκατοικία ‑ Επιχείρηση απεγκλωβισμού σε εξέλιξη

Ελλάδα 10.04.2026
Μια γυναίκα βρήκε τραγικό θάνατο σε φλεγόμενο διαμέρισμα πολυκατοικίας στην Πάτρα

Γερμανία: Επίθεση σε ισραηλινό εστιατόριο στο Μόναχο ‑ Αντισημιτικά κίνητρα εξετάζουν οι αρχές

Κόσμος 10.04.2026
Δεν υπήρξαν τραυματισμοί αλλά προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές

Ο Μαροκινός που έγινε «είδωλο» στην Κίνα ‑ «Την έσωσε και έφυγε σιωπηλά»

Κόσμος 10.04.2026
Η ηρωική πράξη του κέρδισε τον θαυμασμό και η ταυτότητά του δεν άργησε να αποκαλυφθεί

Συνομιλίες ΗΠΑ ‑ Ιράν: Όλα κρέμονται σε μια κλωστή ‑ Το σχέδιο των δέκα σημείων και οι παρουσίες

Κόσμος 10.04.2026
Ιράν: «Το σχέδιο 10 σημείων της Τεχεράνης θα αποτελέσει τη βάση για τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ»

Η νέα λειτουργία του WhatsApp ‑ Τι αλλάζει και πότε

Tech + Science 10.04.2026
Η νέα λειτουργία του WhatsApp θα είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες, αλλά αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό χρηστών

Χανιά: Στη φυλακή 37χρονος καθηγητής μουσικής για ασέλγεια σε 14χρονη μαθήτρια του

Ελλάδα 10.04.2026
Ο 37χρονος συνελήφθη τη Μεγάλη Τρίτη, έπειτα από καταγγελία του ανήλικου κοριτσιού στις αστυνομικές αρχές