E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σε κρίσιμη φάση ο Μαρινόπουλος

Εμπόδια στην υλοποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης

Δημοσίευση 22/6/2016 | 13:44

Σε κρίσιμη φάση ο Μαρινόπουλος

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαδικασία αναδιάρθρωσης του Μαρινόπουλου, καθώς πλέον ασκούνται ισχυρές πιέσεις από προμηθευτές για την επανέναρξη της αποπληρωμής των οφειλών, ενώ ταυτόχρονα φέρεται να υπάρχουν διαφωνίες και μεταξύ των πιστωτριών τραπεζών. Πηγές που βρίσκονται κοντά στον ιστορικό λιανεμπορικό όμιλο εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις θα έχουν ληφθεί μες στις επόμενες δύο εβδομάδες, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το ενδεχόμενο υπαγωγής του Μαρινόπουλου σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Σήμερα, πάντως, η εταιρεία αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στα δημοσιεύματα και την έντονη φημολογία και να εξηγεί την κατάσταση στην οποία βρίσκεται στην παρούσα συγκυρία.

Ο «γόρδιος δεσμός» που καλούνται να λύσουν οι εμπλεκόμενοι είναι το πώς θα καταστεί η εταιρεία βιώσιμη σε μια περίοδο κάμψης συνολικά του τζίρου στην αγορά των σούπερ μάρκετ και ασφυκτικών πιέσεων –όχι αδικαιολόγητων– που ασκούνται από τους προμηθευτές και ειδικά τους μικρότερους. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI το α΄ τετράμηνο του 2016, ο τζίρος στα σούπερ μάρκετ υποχώρησε κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2015. Το παραπάνω είχε ως αποτέλεσμα να μην επανακάμψουν οι πωλήσεις του Μαρινόπουλου, γεγονός που εμποδίζει την υλοποίηση της διαδικασίας αναδιάρθρωσης στον βαθμό που η εταιρεία έπρεπε να συμμετέχει και με δικά της κεφάλαια.

Την ίδια ώρα, πέραν της εταιρείας Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ, διαταγές πληρωμής φέρεται να έχουν εκδοθεί και από άλλους, μικρότερους προμηθευτές. Νομικοί κύκλοι με γνώση της υπόθεσης επισημαίνουν στην «Κ» ότι θα ακολουθήσουν πιθανότατα και άλλες διαταγές πληρωμής, καθώς η λήξη της αποχής των δικηγόρων διευκολύνει τις σχετικές διαδικασίες. Αν και μάλλον κανείς δεν εύχεται η ιστορία να επαναληφθεί, καθώς μια ενδεχόμενη πτώχευση του Μαρινόπουλου παρομοιάζεται με «κανόνι» μεσαίου μεγέθους τράπεζας, υπενθυμίζουμε ότι η πτώχευση της Ατλάντικ ξεκίνησε με αφορμή (και όχι φυσικά αιτία) την έκδοση διαταγής πληρωμής από τη Φλωρίδης ΑΕΒΕΚ.

Επί της ουσίας ο Μαρινόπουλος εισέρχεται εκ νέου σε έναν φαύλο κύκλο, καθώς ο αργός ρυθμός αποπληρωμής των προμηθευτών ή σε ορισμένες περιπτώσεις και η διακοπή αυτής της ροής έχει οδηγήσει αρκετούς εξ αυτών στο να διακόψουν εκ νέου τον εφοδιασμό της εταιρείας. Οι προμηθευτές του Μαρινόπουλου έλαβαν αρχικά 10% με 15% των οφειλόμενων από την εταιρεία ποσών, ενώ το υπόλοιπο έχει συμφωνηθεί στην πλειονότητα των περιπτώσεων να καταβληθεί σε 36 μηνιαίες δόσεις. Η αποπληρωμή μάλιστα των υπολοίπων είχε συμφωνηθεί να γίνει από την καινούργια εταιρεία που επρόκειτο να συσταθεί με τον Σκλαβενίτη και στην οποία προβλέπεται να περάσουν τα 33 υπερμάρκετ του Μαρινόπουλου.

Αν και κύκλοι κοντά στον Μαρινόπουλο σημειώνουν ότι από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες δεν επηρεάζεται η συμφωνία με τον Σκλαβενίτη, ουδείς μπορεί με βεβαιότητα να γνωρίζει εάν αυτή τελικώς θα ολοκληρωθεί. Οπως, άλλωστε, είχε γράψει η «Κ», η συμφωνία μετόχων δεν έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς η ανεξάρτητη αρχή φέρεται να έχει ζητήσει τροποποιήσεις.

Από την άλλη, ο Μαρινόπουλος φέρεται να εξόφλησε τους μισθούς των υπαλλήλων, στους οποίους είχε καταβληθεί το προηγούμενο διάστημα το 60% έως 80% των αμοιβών και αυτή τη στιγμή, βάσει των διαβεβαιώσεων που δίνει η εταιρεία, δεν υπάρχουν οφειλές προς τους εργαζόμενους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση ψήφισε υπέρ της συμμετοχής της Παλαιστίνης στην 80ή Σύνοδο

Κόσμος Χτες
Το μέτρο, που αφορά τη συμμετοχή του Κράτους της Παλαιστίνης στη σύνοδο, εγκρίθηκε με 145 ψήφους υπέρ, 6 αποχές και 5 κατά, μεταξύ αυτών των ΗΠΑ και του Ισραήλ

«Το κράτος δεν λειτουργεί» ‑ Νέο εξώδικο στον Αρειο Πάγο από συγγενή θύματος στα Τέμπη

Ελλάδα Χτες
Ο Θοδωρής Ελευθεριάδης, γιος της Μαρίας Εγούτ, που έχασε τη ζωή της σε ηλικία 55 ετών, κατέθεσε σήμερα εξώδικο στον Αρειο Πάγο.

Τέμπη: Σε απεργία πείνας καλούν και άλλοι συγγενείς θυμάτων, μπροστά από τον Αρειο Πάγο.

Ελλάδα Χτες
«Η Δικαιοσύνη στέκεται περισσότερο δίπλα στους θύτες παρά στα θύματα» δηλώνουν οι οικογένειες

Τέμπη: 5η μέρα στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι – Ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά

Ελλάδα Χτες
«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους. Είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα»

Το πρόγραμμα της Stoiximan GBL: Η πρεμιέρα και το πρώτο ντέρμπι αιωνίων

Αθλητικά Νέα Χτες
Την Κυριακή 12/10 θα γίνει στο ΣΕΦ το πρώτο ντέρμπι αιωνίων για τη Stoiximan GBL, ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Πειραιάς: «Τρέχα με σκοτώσανε» ‑ Αγριος ξυλοδαρμός 81χρονης μέσα σε σχολή οδηγών

Ελλάδα Χτες
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα μέχρι στιγμής

Μπρετ Τζέιμς: Νεκρός ο βραβευμένος με Grammy τραγουδοποιός σε αεροπορικό δυστύχημα

Κόσμος Χτες
Μαζί του επέβαιναν άλλα δύο άτομα, που επίσης έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή, αλλά η ταυτότητά τους δεν έγινε γνωστή