E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πρεμιέρα για τα εργασιακά με ομαδικές απολύσεις και απεργίες

Για «θερμό φθινόπωρο» προειδοποιούν τα συνδικάτα

Δημοσίευση 22/6/2016 | 09:48

Πρεμιέρα για τα εργασιακά με ομαδικές απολύσεις και απεργίες

Άρωμα φθινοπώρου, παρά την αφόρητη ζέστη, έφερε η χθεσινή επίσκεψη Γιούνκερ καθώς στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συναντήσεων ήταν οι αλλαγές στα εργασιακά που θα τεθούν στο τραπέζι της σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές το Σεπτέμβριο. Αλέξης Τσίπρας, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και οι κοινωνικοί εταίροι έστειλαν πολλαπλά μηνύματα για την επόμενη μέρα στην αγορά εργασίας αλλά και για το ρόλο της ίδιας της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρόεδρος της ευρωπαικής επιτροπής απαντώντας στις ερωτήσεις κοινωνικών φορέων (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΕ) που είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία της Οικονομικής και κοινωνικής επιτροπής δεν έκρυψε τις αντιθέσεις που έχουν οι ευρωπαίοι με το ΔΝΤ, τονίζοντας:

- Το ΔΝΤ δεν είναι ειδικό σε κοινωνικά θέματα
- Έχω πει πολλές φορές ότι τέτοιου είδους διαπραγματεύσεις πρέπει να έχουν πολιτική χροιά και να γίνονται από αιρετούς (υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται από τους αριθμολάτρες υπαλλήλους του ΔΝΤ)
- Η ΕΕ θα στηρίξει την όποια συμφωνία υπογράψουν οι κοινωνική εταίροι στην Ελλάδα. Φτάνει να συμφωνήσουν. (Αναφέρεται στον στόχο τις κυβέρνησης για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων)
- Δεν είμαι φίλος των ομαδικών απολύσεων. Θα πρέπει να υπάρχει μια ανεξάρτητη αρχή που να μπορεί να εγκρίνει ανάλογα αιτήματα. (Σύμφωνα με παράγοντες των κοινωνικών εταίρων ο Γιούνκερ πιθανόν έχει στο νου του τον ΟΜΕΔ - οργανισμός διαμεσολάβησης - και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας προκειμένου να μην υπάρχει ανάμιξη του υπουργείου Εργασίας στην έγκριση ή την απόρριψη των αιτημάτων για ομαδικές απολύσεις. Πρόκειται για μια συμβιβαστική λύση που ενδεχομένως να δεχθεί το ΔΝΤ που επιμένει από το πρώτο μνημόνιο στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων με νόμο)

Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ προσκάλεσε το σύνολο των κοινωνικών φορέων να συμμετάσχουν σε έναν γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για την βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ενώ στέλνοντας μήνυμα για η στάση που θα τηρήσει η ελληνική πλευρά εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο χαρακτήρισε, χαρακτήρισε «μονομερή, ακραία νεοφιλελεύθερης προσέγγισης την εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική».

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι δε μπορεί να γίνει ανάπτυξη σε βάρος της εργασίας.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος διέψευδε ότι στην ατζέντα των δανειστών βρίσκεται η κατάργηση των τριετιών που προσαυξάνουν τον κατώτατο μισθό.

Αλλά και μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τις αλλαγές στο εργασιακό που συνεδρίαζαν χθες στο υπουργείο Εργασίας επιβεβαίωσαν ότι τα θέματα που εξετάζουν προκειμένου η χώρα να ευθυγραμμιστεί με τις βέλτιστες ευρωπαικές πρακτικές είναι το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, το lock out, ο απεργιακός νόμος και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες. Το πόρισμα της επιτροπή που μπορεί να δημοσιοποιηθεί ακόμα και μέσα στον Ιούλιο, θα αποτελεί καταγραφή απόψεων καθώς στα περισσότερα ζητήματα δεν υπάρχει ομοφωνία.

Η επιτροπή στη συνάντηση που είχε με τη ΓΣΕΕ άκουσε τις απόψεις των συνδικαλιστών προσπαθώντας να εκμαιεύσει τα ζητήματα στα οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ξεκαθάρισε ότι τα συνδικάτα θα είναι αρνητικά στην περαιτέρω διάλυση του συλλογικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων ενώ ανέφερε ότι ρώτησε σε ειρωνικό τόνο τα μέλη της επιτροπής «υπάρχει καλή ευρωπαϊκή πρακτική στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σε μια χώρα με 30% ανεργία; Νομίζω ότι είναι αστείο να μιλούμε για ομαδικές απολύσεις, για να κάνουμε δηλαδή αυτό που θέλουν όπως ενδεχομένως οι τράπεζες τώρα ή αύριο στις δημόσιες επιχειρήσεις που θα ιδιωτικοποιηθούν. Δηλαδή και τη στοιχειώδη προστασία που έχουν οι εργαζόμενοι να τη χάσουν. Θέλουμε να γίνουμε και στο εργατικό δίκαιο και στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Τώρα με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας, είμαστε η χειρότερη χώρα της Αφρικανικής και Ασιατικής Ηπείρου».

Στη συνάντηση με την επιτροπή είχαν προσκληθεί εκτός από τη ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ και η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων που έχουν εκλέξει προεδρεία προσκείμενα στο ΣΎΡΙΖΑ. Το γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του κ. Παναγόπουλου και την αποχώρηση του προέδρου της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αγκυρα: Υπογράφονται οι 6 συμφωνίες Ελλάδας ‑ Τουρκίας

Ελλάδα 11.02.2026
Η συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το Ιράν εκτελεί τραυματίες διαδηλωτές στα κρεβάτια νοσοκομείων – Σοκαριστικές καταγγελίες για αντίποινα

Κόσμος 11.02.2026
«Αν κοιτάξεις προσεκτικά, συνειδητοποιείς ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς στο κεφάλι, τους δόθηκε η χαριστική βολή μέσα στο νοσοκομείο»

Ακινητοποιήθηκε ο Οδοντωτός με 77 επιβάτες, βλάβη και στο εφεδρικό τρένο που πήγε για βοήθεια 

Ελλάδα 11.02.2026
Στο σημείο έχει κληθεί η ΕΜΑΚ για να συνδράμει στη διαδικασία απεγκλωβισμού

Απομακρύνθηκε η διευθύντρια του ΕΠΑΛ Χαλανδρίου που έβαζε μαθητές να σκάβουν στο σχολείο

Ελλάδα 11.02.2026
Η Διευθύντρια του σχολείου φέρεται να επέβαλε χειρωνακτικές εργασίες στον προαύλιο χώρο, με στόχο τη διαγραφή απουσιών και αποβολών

Χάος και άγριο ξύλο μεταξύ βουλευτών στην τουρκική βουλή

Κόσμος 11.02.2026
Αναψαν τα αίματα στην τουρκική βουλή ανάμεσα σε βουλευτές του κυβερνώντος AKP και του αντιπολιτευόμενου CHP

Αστρονομική παρέλαση τον Φεβρουάριο με εμφάνιση έξι πλανητών

Tech + Science 11.02.2026
Πώς και πότε θα είναι ορατό το σπάνιο φαινόμενο

Τσικνοπέμπτη 2026: Τι ισχύει για τα σχολεία

Ελλάδα 11.02.2026
Τσικνοπέμπτη 2026: Το πρωτόκολλο των εκδηλώσεων στα σχολεία αύριο (12/2)

Με βερεσέ η αγορά κρέατος – Από τις 17 του μήνα αρχίζει το τεφτέρι στα κρεοπωλεία

Ελλάδα 11.02.2026
`Είναι θέμα φιλότιμου να βοηθάμε τον κόσμο`

Βίντεο και μαρτυρίες από την επίθεση με 10 νεκρούς σε σχολείο στον Καναδά ‑ Mαθητές τρέχουν έξω

Κόσμος 11.02.2026
Αστυνομικοί πλησιάζουν στις εισόδους, ελικόπτερο εποπτεύει τον χώρο μετά το μακελειό στο γυμνάσιο στο Τάμπλερ Ριτζ

Heineken: Σχέδιο συρρίκνωσης του προσωπικού της κατά 5.000‑6.000 άτομα

Οικονομία 11.02.2026
Για το 2026, η εταιρεία υπολογίζει σε ετήσια λειτουργικά κέρδη μεταξύ 2 και 6%

Οικογενειακή τραγωδία: 35χρονη δηλητηρίασε τον σύζυγό της για την αποζημίωση 3,6 εκατ. ευρώ και μετά έγραψε παιδικό βιβλίο πένθους

Κόσμος 11.02.2026
Το βιβλίο έγραφε την αφιέρωση: «Στον καταπληκτικό σύζυγό μου και υπέροχο πατέρα»