E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σάλος για τη ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για offshore σε βουλευτές και υπουργούς

Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Δημοσίευση 29/5/2016 | 11:15

Σάλος για τη ρύθμιση που ανοίγει τον δρόμο για offshore σε βουλευτές και υπουργούς

Ρύθμιση με την οποία επιτρέπεται σε υπουργούς, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους η κατοχή εξοχώριων εταιριών αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμη και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το ΥΠΟΙΚ ως φορολογικοί παράδεισοι, πέρασε μέσω του νέου πολυνομοσχεδίου.

Πρόκειται για το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου των 7.500 σελίδων που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή και προβλέπει πως υπουργοί, βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι μπορούν πλέον να μετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες αρκεί η έδρα τους να είναι σε «φορολογικά συνεργάσιμες» χώρες, ακόμα και αν οι χώρες αυτές χαρακτηρίζονται από το υπουργείο Οικονομικών ως «φορολογικοί παράδεισοι», όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, τα Νησιά Κέιμαν, Τζέρσεϊ, οι Βερμούδες κ.ά. όπου τα εισοδήματα φορολογούνται από 50% εως 100% χαμηλότερα σε σχέση με το αν θα φορολογούνταν στην χώρα μας.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση μάλιστα δίνει άφεση αμαρτιών σε κάποιους που ενδεχομένως δεν ήταν εως τώρα «νόμιμοι» και κινδύνευαν να έχουν αυστηρές συνέπειες γι’ αυτόν το λόγο καθώς όπως αναφέρουν και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη θα έχει στην εφαρμογή της αναδρομική ισχύ.

Οπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το άρθρο 178 του πολυνομοσχεδίου τροποποίησε τον νόμο του 2003 ο οποίος προέβλεπε γενική απαγόρευση συμμετοχής σε εξωχώριες εταιρείες και ποινές φυλάκισης, χρηματικά πρόστιμα και έκπτωση από δημόσια αξιώματα.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ήταν έντονες με τη ΝΔ να αναφέρει «Ντροπή, η κυβέρνηση πρέπει να απολογηθεί» και να προσθέτει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ του μίσους και του διχασμού του κ. Κυρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ της αχρειότητας του κ. Πολάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ της φορολογικής σφαγής του κ. Τσακαλώτου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολούθημα του λαϊκοεθνικιστικού τυχοδιωκτισμού του κ. Καμμένου, ο ΣΥΡΙΖΑ της αυταπάτης, του ψέματος και της απάτης του κ. Τσίπρα μιλά απογυμνωμένος από κάθε επιχείρημα, από κάθε σοβαρότητα και κάθε αξιοπιστία».

«Μια ακόμη σκανδαλώδης διάταξη, που συμπεριλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο των 240 άρθρων για το Υπερταμείο, τον κόφτη και τη νέα φοροκαταιγίδα. Μια διάταξη που την ψήφισαν όλοι οι βουλευτές τους. Τέρμα στα παραμύθια ότι δήθεν υπερασπίζονται τους φτωχούς που ψήφισαν ‘‘όχι’’. Να την πάρουν πίσω άμεσα και αναδρομικά», καταλήγει η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

«Με μία παράγραφο στις 7500 σελίδες του τελευταίου πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η αθώωση όσων υπουργών ή βουλευτών ή στελεχών του κράτους διαθέτουν off shore εταιρείες, αρκεί αυτές να είναι σε "συνεργάσιμους" φορολογικούς παραδείσους. Η διάταξη ψηφίστηκε από 152 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Ας πάνε λοιπόν στις περιφέρειές τους οι 152 να εξηγήσουν στους άνεργους και όσους βασανίζονται να επιβιώσουν, ποιους ξέπλυναν και ποιους ξεπλένουν με αυτή τη διάταξη» σχολιάζει από την πλευρά του Το Ποτάμι.

«Η κοινωνία απαιτεί ΤΩΡΑ εξηγήσεις από τους υπουργούς που υπογράφουν την εισηγητική έκθεση» επισημαίνει η Σεβαστουπόλεως.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πακιστάν: Διασώθηκε Γαλλίδα που κρατούνταν αιχμάλωτη για 12 χρόνια από τον σύζυγό της

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η 54χρονη κατήγγειλε στις αρχές ότι ο σύζυγός της είχε «φυλακίσει» εκείνη και τα παιδιά της, από τότε που μετακόμισαν στο Πακιστάν από την Αυστραλία το 2014

Πρώτο κρούσμα Έμπολα στη Γαλλία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας - Σε απομόνωση ο γιατρός, έχει ξεκινήσει ιχνηλάτηση επαφών

Ρόδος: Τουρίστας βγήκε ολόγυμνος στο δρόμο, ανέβηκε σε ασθενοφόρο και πήδηξε στην άσφαλτο, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η αστυνομία τον μετέφερε σε ψυχιατρική κλινική νοσοκομείου για να λάβει θεραπεία

Ηράκλειο: Σκύλος επιτέθηκε και τραυμάτισε 9χρονο παιδί ‑ Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ζώου

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Το ανήλικο μεταφέρθηκε από τους γονείς του στο νοσοκομείο, όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια πήρε εξιτήριο

Σεισμός στην Κάρπαθο μεγέθους 5,1 Ρίχτερ

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η σεισμική δόνηση είχε επίκεντρο 7 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Καρπάθου και εστιακό βάθος 15,9 χιλιόμετρα

Λαμία: Έχασε τον έλεγχο του ηλεκτρικού πατινιού και κατέληξε στο οδόστρωμα ‑ Στο νοσοκομείο 40χρονος

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε γύρω στη 01:15 μετά τα μεσάνυχτα στη λεωφόρο Αθηνών στη Λαμία, όταν ένας 40χρονος άνδρας που κινούνταν με ηλεκτρικό πατίνι

Αποχώρησε και ο πτέραρχος ε.α. Αθανάσιος Παπανικολάου από το κόμμα Καρυστιανού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Αποχωρήσεις που προκαλούν αναταράξεις στο νεοσύστατο κόμμα ΕΛΠΙΔΑ για τη Δημοκρατία

Επεισόδιο σε πτήση προς Χανιά: Δύο γυναίκες συνελήφθησαν – Αστυνομικός τραυματίστηκε

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Κατά τη διαδικασία σύλληψης, φέρονται να αντιστάθηκαν στους αστυνομικούς και να αντέδρασαν έντονα

Θλίψη για την 36χρονη γιατρό που πέθανε στη γέννα του παιδιού της ‑ «Χάσαμε τη Μαγδούλα μας»

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών και την προγραμματισμένη αεροδιακομιδή στην Αθήνα, κατέληξε πριν απογειωθεί το αεροπλάνο του ΕΚΑΒ.

Πέθανε ο Τάκης Γκώνιας

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Ήταν γνωστός για το ήθος, την προσωπικότητα και το πάθος του για το ποδόσφαιρο, αφήνοντας σημαντικό αποτύπωμα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά γήπεδα.

Καύσωνας «καμίνι» στην Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών, δεκάδες νεκροί και ο εφιάλτης των μπλακ άουτ

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Ένα θανατηφόρο και πρωτοφανές κύμα καύσωνα σαρώνει μεγάλο τμήμα της Ευρώπης, αφήνοντας πίσω του δεκάδες θύματα και θέτοντας σε συναγερμό κρίσιμες υποδομές

Σίδνεϊ: 34χρονη γυναίκα ξύπνησε από τεχνητό κώμα μια εβδομάδα μετά από επίθεση καρχαρία

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Η νεαρή δασκάλα, μετά από πολλαπλά χειρουργεία και τον ακρωτηριασμό του χεριού της, κατάφερε να επικοινωνήσει για λίγο με την οικογένειά της, δίνοντας ελπίδα για την ανάρρωσή της.