E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος για όσους χρωστούν στην ΔΕΗ

Νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δημοσίευση 24/5/2016 | 11:13

Δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος για όσους χρωστούν στην ΔΕΗ

Στον περιορισμό της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, που φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ παρά το πρόγραμμα διακανονισμών, στοχεύει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος αν δε έχουν εξοφληθεί ή διακανονιστεί οι οφειλές προς την ΔΕΗ. Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της Επιχειρήσης, η οποία βλέπει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται και τους οφειλέτες να αλλάζουν πάροχο αφήνοντας πίσω τα «φέσια» στη ΔΕΗ.

Η έντονη δραστηριοποίηση των ιδιωτών προμηθευτών στην αγορά, οι οποίοι μάλιστα προσφέρουν ευνοϊκά οικονομικά πακέτα, ειδικά για τους μεγάλους καταναλωτές, έχουν λειτουργήσει ως κίνητρο για αλλαγή προμηθευτή και για τους καταναλωτές εκείνους, που έχουν ήδη μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ και οι οποίοι με τον τρόπο αυτό μηδενίζουν το κοντέρ των οφειλών και αποφεύγουν τον κίνδυνο να διακοπεί η ηλεκτροδότηση τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εδώ και αρκετούς μήνες ζητεί την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ωστόσο η ΡΑΕ με το επιχείρημα ότι μία τέτοια αλλαγή θα έθετε εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από τον ένα προμηθευτή στον άλλο, απέφευγε να προχωρήσει στην τροποποίηση του Κώδικα.

Η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας προβλέπει:

«Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος (ευάλωτοι καταναλωτές). Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».

Με την τροποποίηση διασφαλίζεται το δικαίωμα αλλαγής Προμηθευτή, ενώ στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 832/09.04.2013) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εφόσον, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του έτους, ο Προμηθευτής, προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ή ο παλαιός Προμηθευτής υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη τήρησης, από πλευράς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Ευάλωτος Οικιακός Πελάτης μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στάση εργασίας στα λεωφορεία σήμερα ‑ Οι ώρες και οι γραμμές που δεν επηρεάζονται

Ελλάδα 17.12.2025
Η στάση εργασίας θα ισχύει από τις 11:00 έως τις 17:00

Κίνητρα για σπίτια στo ενοίκιο, μπλόκο στα Airbnb: Ποιοι ωφελούνται από τα νέα μέτρα Μητσοτάκη

Οικονομία 17.12.2025
Ανακαίνιση έως 90%, διπλή επιστροφή ενοικίου, φορολογικά κίνητρα και νέοι κανόνες στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλάζουν τις ισορροπίες στην αγορά κατοικίας

Χαλάνδρι: Καθηγητής τραυμάτισε μαθητή κατά τη διάρκεια κατάληψης – Του έπιασε τα δάχτυλα με κόφτη

Ελλάδα 17.12.2025
Σφάδαζε από τον πόνο ο 17χρονος... Δικογραφία για τη διευθύντρια, τον καθηγητή και το μαθητή.

Μητσοτάκης: Επιστροφή δύο ενοικίων για εκπαιδευτικούς, γιατρούς, νέοι περιορισμοί στο AirBnb και ανακαινίσεις με επιδότηση 90%

Πολιτική 17.12.2025
«Οι υποχρεώσεις τους θα μετατραπούν σε ευρώ με σταθερό χαμηλό επιτόκιο, θα προβλέπεται και κούρεμα»

Τραμπ: Ανακηρύσσει την κυβέρνηση της Βενεζουέλας «ξένη τρομοκρατική οργάνωση»

Κόσμος 17.12.2025
Ανακοινώνει πλήρη ναυτικό αποκλεισμό της χώρας

Προϋπολογισμός 2026: Εγκρίθηκε με 159 «ναι» από τη Βουλή μετά από θυελλώδη συζήτηση

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα με την κοινοβουλευτική παράδοση, η ψήφιση του προϋπολογισμού εκλαμβάνεται και ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Koυπόνι 200 ευρώ για Gigabit Voucher – Όλα τα βήματα για να προλάβετε την επιδότηση

Tech + Science Χτες
Λίγες ημέρες έμειναν για την αίτηση για τις οπτικές ίνες – Πότε εκπνέει η προθεσμία

ΟΠΕΚΕΠΕ: Η «παγίδα» με τα παρατσούκλια και ο μύθος του άλλου «Φραπέ»

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για μια αφήγηση που παρουσιάστηκε ως «αποκάλυψη», αλλά στην πραγματικότητα συνιστά μια βολική κατασκευή, η οποία -παρά το αρχικό της θόρυβο- καταρρέει πλήρως.

Θεσσαλονίκη: Αγρότες από το μπλόκο Μαλγάρων μοίρασαν ρύζι σε διερχόμενους οδηγούς

Ελλάδα Χτες
Αγρότες στα Μάλγαρα μοίρασαν αδιάθετο ρύζι σε οδηγούς - Πρόκειται για μια δράση που έχει ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αλλά και την ευαισθητοποίησή του