E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος για όσους χρωστούν στην ΔΕΗ

Νέα απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για τον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών

Δημοσίευση 24/5/2016 | 11:13

Δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος για όσους χρωστούν στην ΔΕΗ

Στον περιορισμό της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στη ΔΕΗ, που φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 2,7 δισ. ευρώ παρά το πρόγραμμα διακανονισμών, στοχεύει απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος για την αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος.

Με απόφαση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ρεύματος αν δε έχουν εξοφληθεί ή διακανονιστεί οι οφειλές προς την ΔΕΗ. Αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημα της Επιχειρήσης, η οποία βλέπει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται και τους οφειλέτες να αλλάζουν πάροχο αφήνοντας πίσω τα «φέσια» στη ΔΕΗ.

Η έντονη δραστηριοποίηση των ιδιωτών προμηθευτών στην αγορά, οι οποίοι μάλιστα προσφέρουν ευνοϊκά οικονομικά πακέτα, ειδικά για τους μεγάλους καταναλωτές, έχουν λειτουργήσει ως κίνητρο για αλλαγή προμηθευτή και για τους καταναλωτές εκείνους, που έχουν ήδη μεγάλες οφειλές προς τη ΔΕΗ και οι οποίοι με τον τρόπο αυτό μηδενίζουν το κοντέρ των οφειλών και αποφεύγουν τον κίνδυνο να διακοπεί η ηλεκτροδότηση τους.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ εδώ και αρκετούς μήνες ζητεί την αλλαγή του Κώδικα Προμήθειας, προκειμένου να αποτραπούν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ωστόσο η ΡΑΕ με το επιχείρημα ότι μία τέτοια αλλαγή θα έθετε εμπόδια στην ελεύθερη μετακίνηση των καταναλωτών από τον ένα προμηθευτή στον άλλο, απέφευγε να προχωρήσει στην τροποποίηση του Κώδικα.

Η απόφαση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη για την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας προβλέπει:

«Ο πελάτης δεν δύναται να προβεί σε καταγγελία της Σύμβασης, για άσκηση του δικαιώματος αλλαγής Προμηθευτή, εάν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του που απορρέουν από την αρχική Σύμβαση, ή, εάν δεν έχει πρώτα προβεί σε διακανονισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του προς τον Προμηθευτή του, στο πλαίσιο της πολιτικής διακανονισμών που αυτός εφαρμόζει, εκτός εάν εμπίπτει στην παράγραφο 5 του άρθρου 34 του παρόντος (ευάλωτοι καταναλωτές). Ο παλαιός Προμηθευτής, σε περίπτωση μη τήρησης, από μεριάς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, διατηρεί το δικαίωμα να υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής, ακόμη και εάν έχει συναφθεί σύμβαση προμήθειας με νέο Προμηθευτή».

Με την τροποποίηση διασφαλίζεται το δικαίωμα αλλαγής Προμηθευτή, ενώ στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 34 του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας σε Πελάτες (ΦΕΚ Β’ 832/09.04.2013) προστίθεται εδάφιο ως εξής: «Εφόσον, κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων μηνών του έτους, ο Προμηθευτής, προβεί στην καταγγελία της Σύμβασης Προμήθειας, ή ο παλαιός Προμηθευτής υποβάλλει στον αντίστοιχο Διαχειριστή εντολή απενεργοποίησης της παροχής λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών ή μη τήρησης, από πλευράς του Πελάτη, των όρων του διακανονισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο Ευάλωτος Οικιακός Πελάτης μεταπίπτει αυτόματα στο καθεστώς της Καθολικής Υπηρεσίας, χωρίς να προηγηθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο διακοπή της ηλεκτροδότησής του»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Αγώνας δρόμου» για την πιστοποίηση στα ασανσέρ ‑ Έρχονται σφραγίσεις και πρόστιμα

Ελλάδα 20.09.2025
Στην πράξη, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική.

To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική

Κόσμος 20.09.2025
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος 20.09.2025
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης

Πρόσω ολοταχώς η επιχείρηση κατά της φοροδιαφυγής

Οικονομία 20.09.2025
Tα έσοδα από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής αναμένεται να φτάσουν και ίσως να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. ευρώ

Επιμένουν οι ισχυροί άνεμοι – Μικρή άνοδος της θερμοκρασίας

Καιρός 20.09.2025
Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Ο Τραμπ απειλεί, μετά την κόντρα με τον Κίμελ, να ανακαλέσει τις τηλεοπτικές άδειες: «Το 97% είναι εναντίον μου»

Κόσμος 20.09.2025
Μια άγρια διαμάχη έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ, με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί τηλεοπτικά δίκτυα με ανάκληση αδειών

Επιστροφή ενοικίου: Πάνω από 1 εκατ. δικαιούχοι στο ταμείο μέχρι τέλη Νοεμβρίου

Οικονομία 20.09.2025
Διασταυρώσεις από την ΑΑΔΕ για να μη χαθεί η ενίσχυση

Ολυμπιακός – Αρμάνι Μιλάνο 76‑71: Στον τελικό του τουρνουά Κρήτης με οδηγούς Φουρνιέ και Βεζένκοβ

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με κρίσιμο τρίποντο του Φουρνιέ και καθοριστικές βολές του Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το -13 και θα παίξει στον τελικό με τον Ερυθρό Αστέρα

ΠΑΟΚ – Ντέρμπι 79‑67: Καθαρή πρόκριση στα ημιτελικά του BCL Qualifiers

Αθλητικά Νέα 20.09.2025
Με οδηγούς τους Μπεν Μουρ και Τόμας Ντιμσά, ο ΠΑΟΚ τιμώρησε τα λάθη της Ντέρμπι και πήρε άνετα το εισιτήριο. Επόμενος αντίπαλος η Μπούρσασπορ (Κυρ. 21/9, 16:30)