E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσακαλώτος, Σόιμπλε, Τόμσεν στην αρένα για συμφωνία

Τι λέει όμως η πλευρά των δανειστών

Δημοσίευση 9/5/2016 | 08:21

Τσακαλώτος, Σόιμπλε, Τόμσεν στην αρένα για συμφωνία

«Κατ’αρχήν συμφωνία» (στα μέτρα) βλέπει το ΥΠΟΙΚ, «αδιέξοδο» (στην αξιολόγηση) δείχνει το Βερολίνο, «σανίδα σωτηρίας» (με δόσεις για τις δόσεις) ετοιμάζει ο Γιούνκερ

Για νέο «μαραθώνιο» που θα πάρει χρόνο με κίνδυνο να ξεμείνει από λεφτά η χώρα, και όχι για να κλείσει η αξιολόγηση «σε λίγες ώρες ή μέρες» όπως λένε στην κυβέρνηση, προετοιμάζονται κυβέρνηση και δανειστές.

Ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μετάσχει σήμερα το απόγευμα στις 4 στη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ νωρίτερα το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Χουλιαράκης θα παρουσιάσει στο Euroworking Group τι ψήφισε χθες η Βουλή και τι άλλο απομένει να κάνει η κυβέρνηση.

«Λάδι στη φωτιά» ρίχνει όμως το μήνυμα Σόιμπλε, μέσω του εκπροσώπου του στο Reuters, πως πρώτα θα κλείσει η αξιολόγηση και μετά θα συζητηθεί το χρέος, προϊδεάζoντας για νέο αδιέξοδο και περαιτέρω καθυστερήσεις.

Πρόσωπο – «κλειδί» των εξελίξεων όμως θεωρείται ο «άσπονδος φίλος» (αλλά μόνος θεσμός υποστηρικτής της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους) Πόουλ Τόμσεν που θα εκπροσωπήσει το ΔΝΤ στη συνεδρίαση του Eurogroup. Θα πει στους Ευρωπαίους ότι αν δεν θέλουν να πιέσουν για περισσότερα μέτρα την Αθήνα (λόγω προσφυγικού κλπ) θα απαιτηθεί να δώσουν μεγαλύτερη ελάφρυνση στο ελληνικό χρέος, για να μη χρειάζονται τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% που έχουν συμφωνήσει –και που το Ταμείο τα θεωρεί ανέφικτα.

«Δια παν ενδεχόμενο» στην Κομισιόν ετοιμάζουν όμως «δίχτυ ασφαλείας» για την Ελλάδα, ώστε να χρηματοδοτείται με το σταγονόμετρο και να αποπληρώνει τις δόσεις της –κάτι που θα σημαίνει όμως και νέα παράταση της οικονομικής ασφυξίας στο εσωτερικό της χώρας.

«Μαλλιά κουβάρια»

Η ελληνική πλευρά –μέσω κύκλων του κυρίου Τσακαλώτου- αισιοδοξεί. Λέει πως ήδη «υπάρχει κατ' αρχήν συμφωνία με τα περιεχόμενα της αξιολόγησης για το Ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τους έμμεσους φόρους, κ.λπ» ενώ περιμένει και τις πρώτες αντιδράσεις για την πρόταση που κατέθεσε στους θεσμούς για αυτόν τον μηχανισμό «αυτόματης διόρθωσης» των 3,6 δισ. ευρώ. Και, επιπλέον, θα γίνει και συζήτηση, για πρώτη φορά, για το χρέος του επίσημου τομέα, όπως προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να τελειώσουν όλα ως τις 24 Μαΐου ή πριν το τέλος του μηνός.

Τι λέει όμως η πλευρά των δανειστών;

Επισήμως, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καθησυχάζει πως δεν θα ξαναζήσουμε ένα «ελληνικό δράμα» και πως έχει γίνει ήδη «πολύ δουλειά». Ανεπισήμως, πηγές των θεσμών λένε πως δεν πρέπει να αναμένονται αποφάσεις σήμερα στο Eurogroup και πως υπάρχει ακόμα δρόμος για τη συμφωνία.

Τον τόνο της συνεδρίασης δίνουν όμως και τέσσερα έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητος τα τελευταία 24ωρα:

- η ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ πως στο Eurogroupθέλουν «πολιτική συμφωνία» για μέτρα και χρέος, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση.

- η επιστολή Τσακαλώτου προς τους ομολόγους του της Ευρωζώνης, στην οποία τονίζει πως «με καμία κυβέρνηση» δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα 9 δισ. ευρώ, για να «φρενάρει» τις αξιώσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος στο Eurogroup.

- η επιστολή Λαγκάρντ που τονίζει πως τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματικά ή και επικίνδυνα, ενώ «απειλεί» να μην μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αν μέτρα και στόχοι δεν βγαίνουν, ζητώντας έτσι και μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

- το προσχέδιο συμφωνίας των ευρωπαϊκών θεσμών το οποίο διέρρευσε και «αποσυνδέει» τη νομοθέτηση των νέων μέτρων από τις δόσεις των δανείων. Ουσιαστικά , αλλά αποκαλύπτει μία άνευ προηγουμένου (για τα δεδομένα 6 χρόνων Μνημονίων) νέα φοροκαταιγίδα.

Ουσιαστικά, η πρόταση της Κομισιόν για το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο σημερινό Eurogroup, όπως προκύπτει από το προσχέδιο (draft) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , επιτρέπει και εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα αν δεσμευθεί για επιπλέον μέτρα 3,6 δισ. (έκτακτος μηχανισμός) έστω και αν δεν τα νομοθετήσει ονομαστικά από τώρα.

Η πρόταση Γιούνκερ θεωρείται πως έχει δύο αναγνώσεις:

- αποσυνδέει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τη συζήτηση για το χρέος. Με την εκταμίευση της δόσης, δεν θα στερέψουν τα κρατικά ταμεία και η Ελλάδα θα μπορέσει να αποπληρώσει στο τέλος Ιουλίου ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Θα παραμένει όμως ανοιχτή η συζήτηση για το χρέος και θα ικανοποιηθεί το Βερολίνο που δεν επιθυμεί να φέρει στην Bundestag πριν από τις εκλογές του 2017 καμία απόφαση για απομείωση του ελληνικού χρέους.

- ικανοποιεί εν μέρει το ΔΝΤ που ζητάει μεν νομοθέτηση των προληπτικών μέτρων αλλά μαζί με άμεση έναρξη συζητήσεων για το χρέος καθώς επιμένει ότι οι Βρυξέλλες επιβάλλουν πολλή λιτότητα στην Αθήνα και ότι ο προληπτικός μηχανισμός για έκτακτα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιστορική αλλαγή στη Γαλλία: Τέλος στο «σeξουαλικό καθήκον» – Τι ισχύει στην Ελλάδα

Κόσμος Χτες
Στην Ελλάδα, δεν υπάρχει «συζυγική εξαίρεση»

Η πόλη που γέμισε πατάτες: Το απίθανο ρεκόρ που έφερε δωρεάν διανομή

Ελλάδα Χτες
Πατάτες για όλους: Το αγροτικό ρεκόρ που έκανε την ευρωπαϊκή πόλη ένα απέραντο πανέρι

Πυρκαγιά στα τρένα: Διακόπηκε η κυκλοφορία στο τμήμα Σίνδος – Θεσσαλονίκη

Ελλάδα Χτες
71 επιβάτες παραμένουν στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Σίνδου - Αναμένονται σημαντικές καθυστερήσεις

Κινηματογραφική ληστεία στην Κατερίνη με λεία κοσμήματα αξίας 300.000 ευρώ – Έκλεψαν και το αυτοκίνητο του θύματος

Ελλάδα Χτες
Ο κοσμηματοπώλης, κατά την προσπάθειά του να σταματήσει τους ληστές τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Κραν Μοντανά: Έφηβος υπέκυψε στα τραύματά του – Στους 41 οι νεκροί

Κόσμος Χτες
Έφηβος πέθανε από τους τραυματισμούς λόγω της φωτιάς που προκλήθηκε σε μπαρ της Ελβετίας

Θρίλερ στη Νέα Πέραμο: Ανδρας εντοπίστηκε νεκρός σε ρέμα

Ελλάδα Χτες
Τη σορό του άνδρα εντόπισε περιπατητής που ειδοποίησε τις Αρχές

Καυγάς έξω από strip club στην Αυστραλία: Ανδρας πέταξε καταλάθος καρέκλα στο κεφάλι φίλου του

Κόσμος Χτες
Παρά την σφοδρότητα του χτυπήματος, ο άνδρας δεν χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο

Σοκαριστικό βίντεο: Σκιέρ τραβά selfie δευτερόλεπτα πριν κατακρεουργηθεί από λεοπάρδαλη του χιονιού

Κόσμος Χτες
Δεν έλαβε υπόψιν τις προειδοποιήσεις των αρχών για τη θέαση των αρπακτικών στην περιοχή

Μαύρη μέρα στην Αττάλεια: 16 νεκροί σε δύο σοκαριστικά τροχαία με διαφορά λίγης ώρας

Κόσμος Χτες
Λεωφορείο έπεσε σε χαντάκι με απολογισμό 8 νεκρούς, ενώ λίγο αργότερα, μετωπική σύγκρουση ΙΧ, προκάλεσε έξι θανάτους

Σοβαρές πλημμύρες σε Λάρισα και Σπάτα – Δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα στον Αγιόκαμπο – Νέα «κόκκινη προειδοποίηση»

Ελλάδα Χτες
Σοβαρά προβλήματα και εκτεταμένες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας - Ανατολικά κατεθύνεται το μέτωπο

Η σπαρακτική ανάρτηση της μητέρας του Αλκη Καμπανού – «Και αν η σιωπή πονάει, εγώ θα σου μιλώ»

Ελλάδα Χτες
Στη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, συγκλονιστική είναι η ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό της στο Facebook η μητέρα του