E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ανακαλύφθηκαν 3 πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή παρόμοια της Γης

Βρίσκονται σε απόσταση 40 ετών φωτός

Δημοσίευση 2/5/2016 | 20:08

Ανακαλύφθηκαν 3 πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή παρόμοια της Γης

Διεθνής ομάδα αστρονόμων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και το πανεπιστήμιο της Λιέγης και άλλες χώρες ανακάλυψαν τρεις πλανήτες παρόμοιους με τη Γη, οι οποίοι βρίσκονται σε τροχιά γύρω από ένα μικρό αστέρι νάνο.

Στην έκθεσή τους που δημοσιεύθηκε σήμερα, Δευτέρα, στο περιοδικό Nature, οι επιστήμονες αναφέρουν πως οι εξωπλανήτες βρίσκονται σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη.

Την ίδια ώρα, εκτιμάται πως η θερμοκρασία και το μέγεθός τους είναι παρόμοια με αυτά της Γης και της Αφροδίτης που τους καθιστά υποψήφιους για τη φιλοξενία ζωής.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές δύο από τους τρεις πλανήτες θα μπορούσαν να είναι ιδανικοί για την έρευνα στο ερώτημα «υπάρχει ζωή εκτός Γης;», καθώς δυνητικά θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

«Αποτελεί μία συρρικνωμένη εκδοχή του ηλιακού συστήματός μας», δήλωσε ο Ανταμ Μπουργκάσερ, που συνυπογράφει την έκθεση.

Επισημαίνεται πως είναι οι πρώτοι εξωπλανήτες που ανακαλύπτονται γύρω από ένα τόσο αχνό άστρο. Οι υπέρψυχροι νάνοι αστέρες είναι αχνά άστρα που εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία. Συνήθως περνούν απαρατήρητοι και δεν έχουν μελετηθεί ιδιαίτερα. Εκτιμάται ότι περίπου το 15% των άστρων κοντά στον Ήλιο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Οι επιστήμονες από το Βέλγιο, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, με επικεφαλής τον Μισέλ Γκιγιόν του Ινστιτούτου Αστροφυσικής και Γεωφυσικής του Πανεπιστημίου της Λιέγης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", έκαναν την ανακάλυψη με το μικρό ρομποτικό βελγικό τηλεσκόπιο TRAPPIST, διαμέτρου μόλις 60 εκατοστών, στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή. Το υπέρυθρο τηλεσκόπιο εστιάζει αποκλειστικά σε κοντινά μικρά και αχνά άστρα, που είναι αόρατα με τα οπτικά τηλεσκόπια.

Το άστρο Trappist-1, γύρω από το οποίο βρίσκονται σε τροχιά, έχει μόλις το 0,05% της φωτεινότητας του Ήλιου μας και το 8% της μάζας του. Οι τρεις εξωπλανήτες κινούνται πολύ πιο κοντά (20 έως 100 φορές) στο άστρο τους από ό,τι η Γη στον Ήλιο, όμως το μητρικό άστρο τους είναι πολύ πιο κρύο, με αποτέλεσμα να δέχονται αστρική (ηλιακή) ακτινοβολία το πολύ τετραπλάσια σε σχέση με τη Γη.

Οι δύο εξωπλανήτες υπολογίζεται ότι βρίσκονται οριακά έξω από την «κατοικήσιμη» ζώνη του άστρου τους (ούτερ πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό), ενώ ο τρίτος πιθανώς βρίσκεται μέσα στη ζώνη. Προς το παρόν, η μάζα και η σύνθεση των πλανητών παραμένουν άγνωστες, άρα δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα κατά πόσο όντως είναι σε θέση να φιλοξενήσουν μορφές ζωής.

Μελλοντικές παρατηρήσεις με μεγαλύτερα τηλεσκόπια αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες, όπως π.χ. αν υπάρχει ατμόσφαιρα και νερό στους εξωπλανήτες, πράγμα που θα αυξήσει την πιθανότητα να είναι κατοικήσιμοι.

Ήδη σχεδιάζεται, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα SPECULOOS, στο πλαίσιο του οποίου θα εγκατασταθούν στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή τέσσερα ρομποτικά τηλεσκόπια διαμέτρου ενός μέτρου το καθένα, τα οποία μέσα στην επόμενη πενταετία θα αναζητήσουν δυνητικά φιλόξενους για ζωή εξωπλανήτες γύρω από 500 αχνά και ψυχρά μικρά άστρα στη «γειτονιά» μας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτη απάτη στη Θεσσαλονίκη: Δείτε πως ένας 38χρονος έβγαζε χρήματα από τις θέσεις πάρκινγκ

Ελλάδα 02.04.2026
38χρονος έβαλε πλαστά QR Code σε σημεία ελεγχόμενης στάθμευσης και έπαιρνε τα χρήματα

Σοκαριστικό περιστατικό στο Κιάτο: 40χρονη στο νοσοκομείο – Είχε αφαιρεθεί το δέρμα της από τα μάτια έως τον σβέρκο

Ελλάδα 02.04.2026
Οι γιατροί σοκαρισμένοι από την κατάστασή της, ειδοποίησαν την αστυνομία

Το Πακιστάν πρότεινε σε πλοία να υψώσουν τη σημαία του για να περάσουν με ασφάλεια από τα Στενά του Ορμούζ

Κόσμος 02.04.2026
Το Ισλαμαμπάντ άρχισε, σύμφωνα με το Bloomberg, να επικοινωνεί με μεγάλους εμπορικούς διαμεσολαβητές για να δει αν υπήρχαν πλοία που θα μπορούσαν να περάσουν το Στενό συνοδεία ιρανικών δυνάμεων, ενώ θα ύψωναν προσωρινά την πακιστανική σημαία

«Δηλώνω αποχή, έχω δεχθεί πολλές προσβολές», λέει η πρόεδρος στη δίκη για τα βίντεο των Τεμπών

Ελλάδα 02.04.2026
Σοβαρό επεισόδιο, διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Γιατί ο ουρανός της Κρήτης βάφτηκε κόκκινος; Η επιστημονική εξήγηση πίσω από το σκηνικό

Ελλάδα 02.04.2026
Ειδικοί εφιστούν την προσοχή όταν οι συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης ξεπερνούν το προβλεπόμενο όριο

Ζωγράφου: Μυστήριο με τους θανάτους μητέρας και κόρης – Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι αρχές

Ελλάδα 02.04.2026
Οι αστυνομικοί, δεν αποκλείουν το γεγονός να έγινε κάποιο επεισόδιο με τον 54χρονο και την μητέρα του και αυτός να τη δολοφόνησε

CNN: Τα «μεγάλα, πιεστικά ερωτήματα» στα οποία δεν απάντησε ο Τραμπ στο διάγγελμά του

Κόσμος 02.04.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε «τα καλύτερα επιχειρήματά του» υπέρ του πολέμου αλλά δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες για το πώς θα τελειώσει

Πασχαλινό τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος ‑ Οι τιμές σε αρνί, κοκορέτσι, τσουρέκι

Ελλάδα 02.04.2026
Ακριβότερο κατά 14% με 20% το πασχαλινό τραπέζι για φέτος

Έβερεστ: Απάτη 20 εκατ. δολαρίων, πώς κύκλωμα δηλητηρίαζε ορειβάτες για να δικαιολογεί αεροδιακομιδές

Κόσμος 02.04.2026
Οδηγοί που συνεργάζονταν με εταιρείες που διοργάνωναν αναρριχήσεις, δηλητηρίαζαν ορειβάτες βάζοντας μαγειρική σόδα στο φαγητό τους για να τους προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα

Υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία στη Βουλή για ακόμη δύο εν ενεργεία βουλευτές

Ελλάδα 02.04.2026
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία που αφορά στους εν ενέργεια βουλευτές περιλαμβάνει κυρίως απομαγνητοφωνήσεις από νόμιμες παρακολουθήσεις

Σε Αττική και Ρόδο τα πρώτα πρόστιμα σε πρατήρια για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο κέρδους

Ελλάδα 02.04.2026
Εντοπίστηκαν παραβάσεις στο 50% των ελέγχων στη Ρόδο και έπεσαν πρόστιμα 65.000 ευρώ - Στα 40.000 ευρώ τα πρόστιμα στην Αττική

Βέροια: Πέθαvε ο 7χρονος που είχε τραυματιστεί σοβαρά σε παιδική χαρά

Ελλάδα 02.04.2026
Ο 7χρονος είχε τραυματιστεί βαριά την ώρα που έπαιζε με τους φίλους του