E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσίπρας: Δικό μας δικαίωμα να επιλέξουμε τα μέτρα

Νέα καρφιά στο ΔΝΤ

Δημοσίευση 11/4/2016 | 16:57

Τσίπρας: Δικό μας δικαίωμα να επιλέξουμε τα μέτρα

Νέο μήνυμα στο ΔΝΤ και στους Ευρωπαίους έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του με τον Πορτογάλο Αντόνιο Κόστα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά από έξι χρόνια πλέον η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη τεχνοκράτες και συμβούλους που «έπεσαν έξω», αναφερόμενος στο ΔΝΤ. Σαφή ήταν τα καρφιά και απέναντι στο ΔΝΤ καθώς όπως είπε η ΕΕ έχει γίνει σοφότερη από την κρίση και δεν χρειάζεται τεχνοκράτες και «συμβουλάτορες».

«Η Ευρώπη μπορεί μόνη της» είπε.

«Αυτό που κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει από μια κυρίαρχη χώρα είναι η δυνατότητα να επιλέγει τα μέσα της πολιτικής για την επίτευξη των συμφωνημένων στόχων», σημείωσε.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σε Ελλάδα και Πορτογαλία εφαρμόστηκαν προγράμματα ακραίας λιτότητας, που όχι δεν μόνο δεν πέτυχαν τον στόχο τους αλλά αποσταθεροποίησαν την κοινωνική συνοχή, αύξησαν την ανεργία και το δημόσιο χρέος.

Όπως είπε, αυτές οι πολιτικές είχαν ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία αντανακλαστικών φόβου και ξενοφοβίας και αυτό σήμερα είναι ο πραγματικός κίνδυνος της Ευρώπης.

Στο σημείο αυτό τόνισε ότι οι δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν χρέος να συνεργαστούν, να ορθώσουν ένα δημοκρατικό ανάχωμα.

Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με δύο παράλληλες κρίσεις: με τις συνέπειες των πολυετών προγραμμάτων λιτότητας και με την προσφυγική κρίση.

Παράλληλα, οι δύο πρωθυπουργοί έστειλαν το μήνυμα ότι παρά τους κοινούς κανόνες στην Ε.Ε. οι λαοί αλλά και οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν τον χώρο ώστε να επιλέγουν την πορεία τους, τις εναλλακτικές και τις πολιτικές τους, αλλά και ότι μέσα από προοδευτικές συνεργασίες μεταξύ των κρατών-μελών πρέπει να προωθηθεί εναλλακτική στρατηγική στην Ευρώπη.

«Καταφέραμε να δείξουμε στην Πορτογαλία ότι είναι δυνατόν οι πολίτες να αλλάξουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση τις πολιτικές. Ξέρουμε ότι υπάρχουν κοινοί κανόνες και προσπαθούμε να τους πετύχουμε, ακολουθώντας όμως διαφορετικές πολιτικές από ό,τι η προηγούμενη κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι και στις περιπτώσεις των δύο χωρών, ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε από ορισμένους κύκλους στην Ευρώπη η προοπτική μιας διαφορετικής κυβέρνησης, συνιστά μείζον ζήτημα δημοκρατίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λευκορωσία: Κατέρριψε ρωσικά drones που μπήκαν στον εναέριο χώρο της – «Είχαν χάσει την πορεία τους»

Κόσμος 10.09.2025
Μετά την Πολωνία και η Λευκορωσία κατέρριψε ρωσικά drones που παραβίασαν εναέριο χώρο της

Πολωνία: Η Βαρσοβία ενεργοποιεί το άρθρο 4 του NATO ‑ 19 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Κόσμος 10.09.2025
Στο πιο κρίσιμο σημείο από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο η Πολωνία

Κίνημα «Μπλοκάρουμε τα πάντα» στη Γαλλία: Μαζικές συγκρούσεις – Λεωφορείο πυρπολήθηκε

Κόσμος 10.09.2025
Πολλές γαλλικές πόλεις έγιναν θέατρο αποκλεισμών και συγκρούσεων, με προσαγωγές, φωτιές και επεισόδια, σύμφωνα με γαλλικά τοπικά μέσα και την Le Monde

ΕΝΦΙΑ τέλος για 1 εκατομμύριο πολίτες ‑ Πού και πώς θα καταργηθεί

Ελλάδα 10.09.2025
Πρώτα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2026 και στη συνέχεια κατάργησή του το 2027 - Ποιοι οι δικαιούχοι

Αθήνα: Η στιγμή που ο 20χρονος γιος επιχειρηματία εμβολίζει τον αστυνομικό

Ελλάδα 10.09.2025
Η παράσυρση του αστυνομικού σημειώθηκε στο Περιστέρι

Θεσσαλονίκη: Επίθεση νεαρών με ξύλα σε 13χρονο – Τον έστειλαν με σοβαρά τραύματα στο νοσοκομείο

Ελλάδα 10.09.2025
Τι ανέφερε ο πατέρας του 13χρονου για την επίθεση που δέχθηκε ο γιος του

iPhone 17: Πότε κυκλοφορεί στην Ελλάδα ‑ Πόσο θα κοστίσει ‑ Ποια η τεράστια αλλαγή με την κάρτα sim

Tech + Science 10.09.2025
Η Apple αφήνει οριστικά πίσω της την κλασική SIM – όλα τα νέα iPhone υποστηρίζουν αποκλειστικά eSIM στην Ευρώπη, άρα και στην Ελλάδα

Ανάλυση: Το Ισραήλ χτύπησε τη Χαμάς στην Ντόχα ‑ Μπορεί η Τουρκία να είναι η επόμενη;

Κόσμος 10.09.2025
Και το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα την σώσε

Ρωσικά drones στη Πολωνία: Τα κατέρριψαν πολωνικά μαχητικά

Κόσμος 10.09.2025
Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ εμπλέκεται με ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, το 2022