E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Financial Times: Λάθος των Ευρωπαίων να θεωρήσουν υπεύθυνο τον Τσίπρα

Τον επικρίνουν για τους χειρισμούς του στη διαρροή του Wikileaks

Δημοσίευση 5/4/2016 | 10:24

Financial Times: Λάθος των Ευρωπαίων να θεωρήσουν υπεύθυνο τον Τσίπρα

"Δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έπεισε Έλληνες ψηφοφόρους να εγκρίνουν ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, έχοντας φλερτάρει το περασμένο καλοκαίρι με την χρεοκοπία, οι πιστωτές της ευρωζώνης ήταν πρόθυμοι να τον αντιμετωπίσουν ως υπεύθυνο εταίρο. Η διένεξη μετά της διαρροή της συνομιλίας μεταξύ των αξιωματούχων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δείχνει ότι έκαναν λάθος." γράφουν σήμερά οι Financial Times σε ένα σκληρό άρθρο για τον Έλληνα πρωθυπουργό.  

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την απομαγνητοφώνηση της τηλεδιάσκεψης για τις διαπραγματεύσεις για να υποστηρίξει πως το ΔΝΤ προσπαθεί να ωθήσει τη χώρα προς την πτώχευση, έτσι ώστε να επιβληθεί πιο σκληρή πολιτική λιτότητας. Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε μια οργισμένη απάντηση, τον κατηγόρησε για υποκλοπή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων υπαλλήλων και διαρροή της εγγραφής." σημειώνει το άρθρο.  

Oι Financial Times συνεχίζουν: "Αν είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει σχεδιάσει την κρίση, σε μια προσπάθεια να βγάλει το ΔΝΤ από τις συνομιλίες διάσωσης, τότε η τακτική του είναι ανεύθυνη. Όποια και αν είναι η πηγή της διαρροής, είναι σαφές ότι ο κ Τσίπρας θέλει το ΔΝΤ να φύγει. Για άλλη μια φορά,  εμφανίζεται να θέλει βραχυπρόθεσμα πολιτικά κέρδη και να αδιαφορεί για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας του."  

Η εφημερίδα σημειώνει πως το ΔΝΤ είναι εύκολος στόχος για έναν πρωθυπουργό που αντιμετωπίζει επικρίσεις για τους χειρισμούς του στην οικονομία και την κρίση των προσφύγων και υπό την πίεση της ενδυνάμωσης της αντιπολίτευσης με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη.    

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες επιμένoυν ότι η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση- ένα απαραίτητο βήμα πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη συμφωνήσει να συμμετάσχει στην προσπάθεια διάσωσης, επειδή πιστεύει ότι οι μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν μέχρι στιγμής δεν θα επιτύχουν τους στόχους του προγράμματος.  

Ο Τσίπρας θα προτιμούσε να συμφωνήσει σε μείωση του χρέους χωρίς τους αυστηρότερους όρους και την επιτήρηση του Ταμείου, αλλά αυτός είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος. Οι Ευρωπαίοι μπορεί να απαιτούν λιγότερα στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά επιμένουν να ζητούν πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, το οποίο η Ελλάδα δύσκολα θα πετύχει με αυτές τις πολιτικές. Επιπλέον, η Γερμανία έχει αποκλείσει τη διαγραφή του χρέους και είναι πιθανό να μην συμφωνήσει σε αυτό χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ.  

Οι Financial Times εκτιμούν πως η συζήτηση που διέρρευσε μέσω του Wikileaks «δεν προδίδει καμία συνωμοσία για να ωθήσει την Ελλάδα σε μεγαλύτερη λιτότητα. Ο Πολ Τόμσεν έχει ήδη τονίσει στο blog του ότι τα μέτρα του προγράμματος δεν επαρκούν, ότι το Ταμείο θα μπορούσε να δεχτεί λιγότερο αυστηρές μεταρρυθμίσεις αν συνοδεύονταν από ελάφρυνση χρέους και πως τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ευρωπαίοι πρέπει να σταματήσουν να καθυστερούν δύσκολες αποφάσεις.  

Τα ιδιωτικά του σχόλιά - περί πιθανής πίεσης στη Γερμανία για ελάφρυνση χρέους ή αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα - αντανακλούν τον ίδιο εκνευρισμό. Αντανακλούν επίσης την ανησυχία του ΔΝΤ ότι οι Βρυξέλλες θα επιτρέψουν για άλλη μία φορά τις συνομιλίες να τραβήξουν μέχρι η Ελλάδα να βρεθεί στο χείλος της χρεοκοπίας, πιθανότατα τον Ιούλιο, πριν καταλήξουν σε συμβιβασμό.  

Αυτό το σενάριο είναι απολύτως πιθανό. Οι διαπραγματεύσεις Ευρώπης – Ελλάδας τα τελευταία έξι χρόνια θα μπορούσαν να περιγραφούν ως μια στρατηγική "παράτασης και υποκρισίας" σε κάθε στάδιο, αφήνοντας άλυτα προβλήματα για να αντιμετωπιστούν στην επόμενη κρίση. Το ΔΝΤ ίσως δεν έχει μία εύκολη λύση για τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά τουλάχιστον επιμένει στην ειλικρίνεια και είναι ο μοναδικός οργανισμός που ενδιαφέρεται για τις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα για να ευημερήσει εντός ευρωζώνης.  

Καθένας που ενδιαφέρεται για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης θα πρέπει να θέλει την παραμονή του Ταμείου, καταλήγει το άρθρο και προσθέτει πως ούτε η Αθήνα, ούτε οι Βρυξέλλες πρέπει να δώσουν περισσότερους λόγους για την αποχώρησή του. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η 70χρονη που είχε δεχτεί επίθεση με πέτρα από 38χρονο όταν τάιζε αδέσποτες γάτες

Ελλάδα 10.11.2025
Η άτυχη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή τα ξημερώματα της Κυριακής 9/11 μετά από πολυήμερη νοσηλεία

Πέθανε ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Νίκος Ζερβόπουλος

Ελλάδα 10.11.2025
Υπήρξε επικεφαλής της θεατρικής ομάδας «Η συνάντηση»

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο: Μέχρι πότε θα βρέχει στην Αττική

Καιρός 10.11.2025
Η ΕΜΥ παρουσίασε τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία από το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Τρίτη αναβολή για τη δίκη του Δημήτρη Λιγνάδη στο Εφετείο

Ελλάδα 10.11.2025
Πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών, με αναστολή

«Χρυσά» τα όσπρια στο ράφι – Καταγγελίες για αισχροκέρδεια και στρεβλώσεις στην αγορά

Οικονομία 10.11.2025
Η τιμή των οσπρίων παρουσιάζει εντυπωσιακή αύξηση

BBC: Αυτό είναι το βίντεο με το μοντάζ στον Τραμπ που οδήγησε στην παραίτηση τον διευθυντή και τη διευθύνουσα σύμβουλο

Κόσμος 10.11.2025
Προβλήματα στο BBC έχει προκαλέσει το μοντάζ που έγινε σε βίντεο από ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ

Απάτη με ακίνητα στην Αθήνα: Πώς έπεσαν στα δίχτυα της Αστυνομίας

Ελλάδα 10.11.2025
Εξιχνιάστηκε απόπειρα απάτης με το πρόσχημα αγοράς ακινήτου μέσω πλειστηριασμού

Γιατί η Nutella σταμάτησε τις αγορές φουντουκιού από την Τουρκία

Κόσμος 10.11.2025
Το εθνικό προϊόν που κάποτε εξασφάλιζε εισόδημα και εξαγωγές, σήμερα γίνεται πηγή πολιτικής έντασης

«Πουλούσε ναρκωτικά μέσα στην εκκλησία» ο παλαιοημερολογίτης youtuber ιερέας – Ο ρόλος του στην συμμορία

Ελλάδα 10.11.2025
«Υπάρχει ξεκάθαρη εντολή να βγει από τον χώρο της εκκλησίας σε παρακείμενο στενό για να δώσει ναρκωτικά σε κάποιον πελάτη», λέει ο Γιάννης Καρυδάκος, διοικητής της δίωξης ναρκωτικών

42ος Αυθεντικός Μαραθώνιος: Χειροκροτήματα και συγκίνηση για τον δρομέα που τερμάτισε τελευταίος

Ελλάδα 10.11.2025
Μετά από οκτώ ώρες προσπάθειας, ο 67χρονος δρομέας ολοκλήρωσε τη διαδρομή και καταχειροκροτήθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο