E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Hellas Filmbox Berlin

Δημοσίευση 26/1/2016 | 00:32

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 1ο Hellas Filmbox Berlin

Σε μια κατάμεστη αίθουσα που ήταν sold out εδώ και μέρες, πραγματοποιήθηκε την Πέμτη 21.01 το βράδυ, η τελετή Εναρξης του 1ου Hellas Filmbox Berlin. Ελληνες και Γερμανοί θεατές πλημμύρισαν τον ιστορικό κινηματογράφο Babylon, περίπου 60 Έλληνες κινηματογραφιστές, που ταξίδεψαν ειδικά για την διοργάνωση για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, διαπιστευμένοι επαγγελματίες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί. Το μεγάλο όνομα της βραδιάς που ήταν γεμάτο Ελλάδα, ήταν η Βίκυ Λέανδρος, σε μια αποκλειστική εμφάνιση για το φεστιβάλ, τραγουδώντας «Τα παιδιά του Πειραιά», καταχειροκροτούμενη από το κοινό.

H τελετή άνοιξε με ένα χιουμοριστικό τραγούδι, «μπλουζ-ούκι», όπως το ονόμασε ο ερμηνευτής Holger Ehlers, διευθυντής του show A PASSIONATA, ένας συνδυασμός πιάνου με μπουζούκι και με στίχους, που με απλό τρόπο τόνιζαν την ελληνογερμανιή φιλία. Εγινε χαιρετισμός από τον Διευθυντή Αστέρη Κούτουλα και στη συνέχεια ακολούθησαν ένα μονόπρακτο από τον ηθοποιό André Hennicke που ανέγνωσε στα γερμανικά Καζαντζάκη, αλλά και θεατρικά νούμερα που με χιούμορ παρέπαιαν γλωσσικά μεταξύ ελληνικών και γερμανικών. Στις παρουσιάσεις της ροής τον λόγο είχε η Sandra von Ruffin, η υποδιευθύντρια του φεστιβάλ και η ηθοποιός που έκανε την επίμαχη γυμνή φωτογράφηση του φεστιβάλ. Ο διάσημος Γερμανός τραγουδοποιός Klaus Hoffmann ερήνευσε ένα τραγούδι από τα 70Άs με τίτλο «Was fang ich an in dieser Stadt». Μουσικά βίντεο και σχόλια που παρουσιάζουν διαχρονικές εκφάνσεις του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και νύξεις για το επώδυνο παρόν από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έως την αναγκαστική μετανάστευση νέων Ελληνων στην Γερμανία, έδωσαν το μήνυμα και το το πνεύμα όλης της βραδιάς. Η κορύφωση πραγματοποιήθηκε με την Βίκυ Λέανδρος σε ζεστό κλίμα.

Ο Παντελής Βούλγαρης, κάνοντας την τιμή στο φεστιβάλ να βρίσκεται στο Βερολίνο, παρουσίασε την Ταινία Εναρξης «Μικρά Αγγλία», σε μια ζεστή υποδοχή από το ελληνογερμανικό κοινό. Έλληνες σκηνοθέτες που παρίστανται για να παρουσιάσουν τα φιλμ τους -να σημειωθεί ότι ειδικά για την διοργάνωση ταξίδεψαν περίπου 55 κινηματογραφιστές!- είναι οι Ελισάβετ Χρονοπούλου, Σωκράτης Αλαφούζος, Γιάννης Σακαρίδης, Στέλλα Θεοδωράκη, Αλέξης Τσάφας, Στέλιος Κούλογλου, Καλλιόπη Λεγάκη, Βασίλης Λουλές, Φίλιππος Τσίτος, Βασίλης Κεκάτος, Γιάννης Αβραμόπουλος, Κυρηναίος Παπαδημάτος, Παναγιώτης Κουντουράς, Νεφέλη Σαρρή, Μάκης Ασημακόπουλος, Δημήτρης Νάκος και πολλοί άλλοι, ενώ παρών ήταν και ο Aμερικανός κινηματογραφιστής Michael Kastenbaum, που την Παρασκευή, 22.01.16 παραδίδει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον masterclass σε κινηματογραφιστές, στο πλαίσιο πάντα του Φεστιβάλ.

O Αστέρης Κούτουλας, Διευθυντής του Φεστιβάλ και ο Holger Ehlers του Διοικητικού Συμβουλίου.  

Την Κυριακή το βράδυ, 24 Ιανουαρίου, το 1ο Hellas Filmbox Berlin, ολοκληρώθηκε με την τελετή Λήξης, την απονομή των Βραβείων και στη συνέχεια την προβολή της ταινίας «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, στη μεγάλη αίθουσα του ιστορικού κινηματογράφου Babylon, που γέμισε, για μια ακόμη φορά, ασφυκτικά από Γερμανούς και Έλληνες θεατές.

Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Anna Rezan, ενώ τραγούδια ερμήνευσαν η Sarah P., η Dalai Cellai, η Melintini, και η Ελένη Βαρανάκη, και μοιράστηκαν με το γερμανικό κοινό πώς είναι να ζεις ως Έλληνας καλλιτέχνης στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία. Tα μουσικά μέρη εναλλάσσονταν με τις βραβεύσεις των ταινιών.

Τις παρουσιάσεις των βραβείων έκαναν: ο Ελληνοαμερικανός κινηματογραφιστής James Chressanthis, που έκανε την τιμή να βρίσκεται στο Βερολίνο ειδικά για το φεστιβάλ, και ο οποίος μίλησε για το υψηλό επίπεδο των ταινιών, καθώς και για το σκεπτικό της Επιτροπής για Καλύτερη Ταινία μικρού μήκους, όπου ανήκε. Ο Michael Kastenbaum, o ντοκιμαντερίστας των low budget ντοκιμαντέρ, που είχε την ευκαιρία να κινηματογραφήσει όλη την εμπειρία του στο φεστιβάλ, με χιούμορ ανέβηκε στη σκηνή τραβώντας με την κάμερα το κοινό και ζητώντας του να υποδυθεί ότι παρακολουθεί δράμα ή κωμωδία καταχειροκροτούμενος, παρουσίασε το βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ. Η Επιτροπή του τμήματος New Vision, Holger Ehlers, Klaus Salge και Μάρσια Τζιβάρα παρουσίασαν το βραβείο Καλύτερης Ταινίας New Vision. Tέλος, ένας από τους επίτιμους προσκεκλημένους του φεστιβάλ , ο μεγάλος Γερμανός παραγωγός Hans W. Geißendörfer παρουσίασε το βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας, αφού αφηγήθηκε προηγουμένως την μοναδική εμπειρία του να μεγαλώνεις με το κοινό, μέσα από το δικό του, μακροβιότερο τηλεοπτικό σίριαλ στην ιστορία της γερμανικής τηλεόρασης , το ιστορικό «Lindenstraße».

Το Φεστιβάλ, διά στόματος της υποδιευθύντριας του φεστιβάλ, Sandra von Ruffin, ευχαρίστησε πρώτα από όλους το κοινό, που έδωσε έντονο παρών, κάνοντας sold out πολλές από τις προβολές του φεστιβάλ. Ακόμη, την ομάδα, όλους τους ανθρώπους ονομαστικά, που εργάστηκαν σκληρά και συχνά υπό αντίξοες συνθήκες τους τελευταίους έξι μήνες, για την πραγμάτωση αυτής της πρώτης διοργάνωσης. Όλους τους εθελοντές της σχολής Macromedia του Βερολίνου, τους φίλους που στάθηκαν κοντά, τους χορηγούς του και τους χορηγούς επικοινωνίας που το στήριξαν, και τέλος τον Αστέρη και την Ίνα Κούτουλα, που υπήρξαν οι εμπνευστές και η ψυχή του Hellas Filmbox Berlin. Οι ημερομηνίες του επόμενου Ηellas Filmbox Berlin είναι 18-22 Ιανουαρίου 2017.

 

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Τιμητικό Βραβείο Μικρού Μήκους

Βόλτα της Στέλλας Κυριακοπούλου και

JenningΆs Lodge της Αλίκης Σούμα

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους

Dye του Γιώργου Τελτσίδη

 

Τιμητικό Βραβείο Νew Vision

Dinner for a few του Νάσου Βακάλη

 

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας New Vision

Μικρή ¶ρκτος της Ελισάβετ Χρονοπούλου

 

Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ

Encardia - H πέτρα που Χορεύει του ¶γγελου Κοβότσου

 

Kαλύτερη Ταινία Μυθοπλασίας

Το αγόρι που έτρωγε το φαγητό του πουλιού του Έκτορα Λυγίζου

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Συνολικά: 71 ταινίες

Προέλευση: Ελλάδα, Γερμανία, Κύπρος, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία

Πρεμιέρες Γερμανίας: 38 ταινίες

Πρεμιέρες Βερολίνου: 15 ταινίες

Διεθνείς Πρεμιέρες: 2 ταινίες

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα rooftop μπαρ της στο κέντρο της Αθήνας που θα σε κάνουν να ξεχάσεις ότι δουλεύεις αύριο

Eat + Drink 18.06.2025
Αν ψάχνεις το ιδανικό μέρος για να αφήσεις πίσω σου το άγχος της μέρας, αυτές οι ταράτσες είναι η απόλυτη λύση!

Βρήκαμε πού θα φας στην Αθήνα το πιο αμφιλεγόμενο πιάτο του κόσμου

Eat + Drink 15.06.2025
Κι όμως είναι ελληνική πατέντα!

Πού θα φας το πιο νόστιμο sushi στην Αθήνα

Eat + Drink 14.06.2025
Είσαι sushi lover; Πρέπει να το διαβάσεις!

7 απίθανες ταράτσες & μπαλκονάκια στη Θεσσαλονίκη για δροσερά cocktails με θέα

Eat + Drink 12.06.2025
Κοκτέιλ, θέα και ανεμελιά στον αέρα της πόλης!

5 κορυφαίες ψαροταβέρνες για ουζάκι και ψάρι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Eat + Drink 11.06.2025
Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα ‘κει μετά το μπάνιο σου, πήγαινε οπωσδήποτε!

4 μαγαζιά για να απολαύσεις το γλυκό σου μπροστά στη θάλασσα

Eat + Drink 09.06.2025
Πάρε μαζί το βιβλιαράκι σου, βάλε αντηλιακό και χάρισε στον εαυτό σου το πιο γλυκό διάλειμμα της εβδομάδας!

5 ταβερνάκια δίπλα στη θάλασσα για να απολαύσεις το φαγητό σου μετά τις βουτιές

Eat + Drink 09.06.2025
Μετά το μπάνιο στις παραλίες της Αττικής, επιβάλλεται η επίσκεψη σε ένα παραλιακό ταβερνάκι!

Οι πιο όμορφες ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα

Eat + Drink 09.06.2025
Πεντανόστιμο φαγητό σε αυτές τις δροσερές αυλές

5 μέρη στο Χαλάνδρι που σερβίρουν καλό φαγητό για όλα τα γούστα

Eat + Drink 07.06.2025
Από τις καλύτερες περιοχές να βγεις για φαγητό και όχι μόνο!

Τα ομορφότερα ευρωπαϊκά πάρκα που αξίζει να επισκεφτείς

Urban 07.06.2025
Ημέρα Πάρκων σήμερα και θυμόμαστε τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης

5 ταβερνάκια με καλό φαγητό στην Πλάκα που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν

Eat + Drink 06.06.2025
Έχουν χαρακτήρα, ιστορία και αυθεντική γεύση!

4 ασιατικά εστιατόρια στην Αθήνα με απίθανο μπουφέ κάτω από 20€ που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink 05.06.2025
Αν αγαπάς τις ασιατικές γεύσεις και θέλεις να το ρίξεις έξω χωρίς να αδειάσεις το πορτοφόλι σου, αυτά τα spots πρέπει να μπουν στη λίστα σου!