E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα χτίζεται με πλαστικό χρήμα το αφορολόγητο το 2016

¶μεση η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη ΓΓΔΕ

Δημοσίευση 7/12/2015 | 10:19

Πώς θα χτίζεται με πλαστικό χρήμα το αφορολόγητο το 2016

Δύο μέτρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής πρόκειται να προωθήσει το υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ημέρες, με σχετικές διατάξεις που θα κατατεθούν στη Βουλή.

Το πρώτο είναι διασύνδεση των ταμειακών μηχανών επαγγελματιών και επιχειρήσεων με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου οι ελεγκτές να έχουν άμεση εικόνα για να τον τζίρο τους. Το δεύτερο είναι η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με δαπάνες του φορολογούμενου που θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω πιστωτικών καρτών.

Ειδικότερα, με σχετική διάταξη θα καταργείται από το 2016 η υποχρέωση των φορολογούμενων να συγκεντρώνουν αποδείξεις για τις δαπάνες που πραγματοποιούν, προκειμένου να ωφεληθούν από το αφορολόγητο ποσό των 9.550 ευρώ, το οποίο οδηγεί σε έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ.

Στο εξής, με βάση τη νέα ρύθμιση, το αφορολόγητο θα χτίζεται μόνο μέσα από αγορές με τη χρήση πλαστικού χρήματος που θα κάνει ο φορολογούμενος. Και επειδή οι δαπάνες αυτές προκύπτουν από την κίνηση του τραπεζικού λογαριασμού με τον οποίο είναι συνδεδεμένη η κάθε κάρτα, θα απαλλαγούν από το μαρτύριο της συλλογής των αποδείξεων. Και το μέτρο αυτό αποσκοπεί στη σύλληψη της φοροδιαφυγής. Όπως είναι γνωστό, μέσω της διασταύρωσης των δαπανών αυτών των φορολογούμενων με τον τζίρο που δηλώνουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες, οι φορολογικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν ένα μεγάλο μέρος της φορολογητέας ύλης που σήμερα αποκρύπτεται.

Παράλληλα, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τις αλλαγές στη φορολογία που θα γίνουν το 2016, βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται και παρεμβάσεις στη φορολογία των αυτοκινήτων, με αλλαγές που θα γίνουν και στον τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας. Ένα από τα σενάρια που εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών είναι να υπάρξει μείωση των τελών και το ποσό της μείωσης να ενσωματωθεί στη φορολογία των καυσίμων (βενζίνη και πετρέλαιο κίνησης), ώστε να συνδεθούν τα τέλη κυκλοφορίας με την κατανάλωση καυσίμων.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι από τις αλλαγές θα υπάρξει ουδέτερο εισπρακτικό αποτέλεσμα, αλλά θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικότερα το φαινόμενο της κατάθεσης πινακίδων λόγω υψηλών τελών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σε εξέλιξη η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους αγρότες στο Μέγαρο Μαξίμου

Ελλάδα 13.01.2026
Συνολικά 25 εκπρόσωποι από τα μπλόκα και τις οργανώσεις που έχουν ταχθεί υπέρ της συνέχισης του διαλόγου θα λάβουν μέρος

Δύο ελληνόκτητα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση με drones στη Μαύρη Θάλασσα

Ελλάδα 13.01.2026
Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες για την επίθεση

Στο 2,6% σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο: Αυξήσεις «φωτιά» στις τιμές των τροφίμων

Οικονομία 13.01.2026
Με ρυθμό 3,6% κινήθηκε ο πληθωρισμός τροφίμων

Ο τιμοκατάλογος της φρίκης: Πώς ανθρώπινα μέλη πωλούνται νόμιμα για χιλιάδες ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες

Κόσμος 13.01.2026
Στις Ηνωμένες Πολιτείες επιτρέπεται η αποκόμιση κέρδους από την παροχή σορών χωρίς άδεια

Η Κίνα παρουσίασε το πρώτο «σεληνιακό ρολόι» στον κόσμο

Tech + Science 13.01.2026
Η χρονομέτρηση στη Σελήνη παύει να είναι θεωρητικό ζήτημα

Ένας σπουδαίος δάσκαλος: Το Σάββατο απέκλεισε την Κρίσταλ Πάλας, τη Δευτέρα τον αποθέωσε το σχολείο

Αθλητικά Νέα 13.01.2026
Με την επιστροφή του στην τάξη, γνώρισε την αποθέωση από τους μαθητές του

«Η μεγαλύτερη σφαγή στη σύγχρονη ιστορία του Ιράν»: Αναφορές για οργανωμένες δολοφονίες πολιτών με εντολή Χαμενεΐ

Κόσμος 13.01.2026
Δολοφονίες πολιτών το διήμερο 8 και 9 Ιανουαρίου, σύμφωνα με το αντιπολιτευόμενο Iran International

Ξεκινά σήμερα η εκδίκαση της έφεση της Μαρίν Λεπέν – Κρίνεται το πολιτικό της μέλλον

Κόσμος 13.01.2026
Στο εδώλιο σήμερα για το σκάνδαλο υπεξαίρεσης

Τζαν Γιαμάν: «Ο τουρκικός τύπος μου φέρεται πάντα άσχημα» ‑ Αφέθηκε ελεύθερος ο γνωστός ηθοποιός

Κόσμος 13.01.2026
Η πρώτη ανάρτηση μετά τη σύλληψή του «Φτερωτού Θεού» στο πλαίσιο έρευνας για ναρκωτικά

Εξαφάνιση 16χρονης στην Πάτρα: «Πουλούσε τα πράγματά της»

Ελλάδα 13.01.2026
Πού επικεντρώνονται οι έρευνες των Αρχών

Γεωργιάδης για αγρότες: Τον παραδέχομαι τον Μητσοτάκη, έχει δείξει πολύ μεγάλη υπομονή

Πολιτική 13.01.2026
«Αυτό που επιδιώκουν είναι να στείλουμε τα ΜΑΤ για να λένε η κυβέρνηση μας δέρνει»