E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Θέατρο για βρέφη; Κι όμως, υπάρχει στην Ελλάδα!

Τα μωρά μπορούν να δουν θέατρο

Δημοσίευση 24/1/2016 | 00:11

Θέατρο για βρέφη; Κι όμως, υπάρχει στην Ελλάδα!

Κι όμως, τα μωρά μπορούν να δουν θέατρο, και μάλιστα να κάτσουν ήσυχα και συγκεντρωμένα. Θέλει απλώς τρόπο!

Η ομάδα «Little Foxes» δραστηριοποιείται στο θέατρο για βρέφη 8 μηνών έως και νήπια 2,5 ετων τα τελευταία δύο χρόνια, σε ερευνητικό επίπεδο.

Μετά από έρευνα για το βρεφικό θέατρο και για τη λειτουργία του φωτός σε αυτό, σε μεταπτυχιακό επίπεδο και συνεργασία με τους δύο σημαντικότερους βρεφικούς θιάσους του Λονδίνου, οι «Little Foxes» είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν την πρώτη παράστασή τους που απευθύνεται στο ευρύ κοινό!

Ρωτήσαμε την Έμιλυ Καμαρινοπούλου, που επιμελείται την παράσταση, πώς εμπνεύστηκε κάτι τόσο πρωτοποριακό!

«Αφορμή στάθηκε ένα ταξίδι μου στην Αγγλία. Εκείνη την περίοδο προσπαθούσα να καταλήξω σε ένα θέμα για τη διπλωματική μου εργασία στο μεταπτυχιακό Σχεδιασμού Φωτισμού που παρακολουθούσα. Ήθελα να είναι σίγουρα κάτι θεατρικό, το οποίο θα με συγκινούσε», λέει η Έμιλυ.

«Σε εκείνο το ταξίδι, ανάμεσα σε διάφορες παραστάσεις που είδα, έτυχε και μία βρεφική. Η ενέργεια κατά τη διάρκεια της παράστασης και ο τρόπος που ανταποκρίνονταν οι μικρούληδες θεατές μαγνήτισαν το προσοχή μου. Ξεκίνησα, λοιπόν, μία ετήσια έρευνα που τελικά είχε τόσο ενδιαφέρον για εμένα, που κατέληξα να αναζητώ και να προσθέτω πληροφορίες για 3 χρόνια. Ο θεατρικός κόσμος των βρεφών και νηπίων είναι ένα πεδίο αρκετά ανεξερεύνητο, ακόμη και στη διεθνή βιβλιογραφία. Ο θεατρικός συγγραφέας ή σκηνοθέτης ή ηθοποιός του βρεφικού θεάτρου πρέπει σε πρώτη φάση να είναι μελετητής. Να εντρυφήσει στην ψυχοσύνθεση, στις δεξιότητες και στον χαρακτήρα των βρεφών. Αυτά τα στοιχεία με ώθησαν να συνεχίζω την έρευνα ακόμη και τώρα».

Η Ξένια Καλογεροπούλου ήταν η πρώτη που έφερε το baby theater στην Ελλάδα, πριν 3 χρόνια περίπου. Η Έμιλυ μίλησε μαζί της κι εκείνη της έδωσε πολλές συμβουλές.

Στο βρεφικό θέατρο, οι λιλιπούτιοι θεατές, απαλλαγμένοι από συμβατικούς τρόπους αντίδρασης και απενοχοποιημένοι από την υποχρέωση αποδοχής του έργου, δημιουργούν έναν αυθεντικό μικρόκοσμο, μέσα στον οποίο ηθοποιοί και θεατές συνδιαλέγονται με ειλικρίνεια. Γι' αυτό, το βρεφικό θεάτρο έχει ελάχιστες ομοιότητες με το παιδικό θέατρο και ακόμη λιγότερες με το θέατρο ενηλίκων. Η πλοκή και ο σκηνικός χώρος διαφοροποιείται εντελώς από τα θεατρικά κείμενα για μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ το φως παίζει βασικό ρόλο. 

Η πρώτη παράσταση είναι γεγονός! Από 6 Δεκεμβρίου η ομάδα «Little Foxes» παρουσιάζει την παράσταση «Clarus Puer: Το φωτεινό αγόρι», στο Black Box στη Θεσσαλονίκη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θέλεις ιταλικό εστιατόριο με θέα; Έχουμε 4 προτάσεις για σένα!

Eat + Drink 15.02.2026
Αν λατρεύεις (όπως και εμείς) την ιταλική κουζίνα, πρέπει σίγουρα να τα δοκιμάσεις!

Αγιος Βαλεντίνος: 10 ρομαντικά εστιατόρια για αξέχαστο date χωρίς να ξεφύγει το budget

Eat + Drink 14.02.2026
Από cosy ατμόσφαιρα και κεριά μέχρι πιάτα που μοιάζουν βγαλμένα από ρομαντική ταινία, αυτά τα spots είναι η ιδανική επιλογή για να γιορτάσεις τον έρωτα χωρίς οικονομικό άγχος.

5 ταβερνάκια με καλές τιμές για να γλεντήσεις την Τσικνοπέμπτη

Eat + Drink 12.02.2026
Πεντανόστιμα κρεατικά και κυρίως σε πολύ καλές τιμές!

5 θεϊκά μαγαζιά για γλυκό στην Αθήνα που θα σε κάνουν να ξεχάσεις τη δίαιτα

Eat + Drink 08.02.2026
Από λαχταριστά pancakes μέχρι σοκολατένιους πειρασμούς, αυτά τα μαγαζιά είναι ο λόγος που θα λες `δίαιτα από Δευτέρα`!

5 ταβέρνες στα δυτικά προάστια που ξέρουν τι σημαίνει «μαμαδίσιο φαγητό» – και το αποδεικνύουν

Eat + Drink 07.02.2026
Γεύσεις που ταξιδεύουν στο χρόνο – Σπιτικό φαγητό με μεράκι και παράδοση

5 κορυφαίες ψαροταβέρνες για ουζάκι και ψάρι στην Αθηναϊκή Ριβιέρα

Eat + Drink 01.02.2026
Αν σε βγάλει ο δρόμος προς τα ‘κει μετά το μπάνιο σου, πήγαινε οπωσδήποτε!

Από ramen μέχρι bao buns: πού τρως καλό ασιατικό στα νότια προάστια

Eat + Drink 31.01.2026
Τα νότια έχουν πλέον τη δική τους ταυτότητα στην ασιατική γαστρονομία

Τα κουτούκια της Θεσσαλονίκης που μαζεύουν νεαρόκοσμο

Eat + Drink 27.01.2026
Από ανατολικά έως δυτικά

Πλατεία Αμερικής: Η παρεξηγημένη γειτονιά της Αθήνας κρατάει ακόμα την αρχοντιά της

Urban 06.01.2026
Μια γειτονιά που έχει γνωρίσει τεράστιες δόξες αλλά και παρακμή

8 παλιά νεοκλασικά της Αθήνας που είναι μπαρ ή καφετέριες

Urban 05.01.2026
Mέρη που πας για καφέ ή ποτό και έχουν την αίγλη της παλιάς Αθήνας!

7 μέρη στην Αθήνα για τέλειες σούπες

Eat + Drink 26.12.2025
Γιατί ο χειμώνας θέλει τις σουπιτσες του και τα μαγαζιά που τις ετοιμάζουν σε διάφορες εκδοχές, είναι πολλά!