E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ενας απατεώνας μαθηματικός που κατάφερε να αναστατώσει όλο τον επιστημονικό κόσμο

Ισχυρίστηκε ότι έλυσε ένα από τα χρυσά προβλήματα

Δημοσίευση 24/11/2015 | 00:15

Ενας απατεώνας μαθηματικός που κατάφερε να αναστατώσει όλο τον επιστημονικό κόσμο

Τα μαθηματικά, όσο και να εξελιχθούν, θα παραμένουν μονίμως ένα... βάσανο για τους επιστήμονες που τους αφιερώνονται. Ενας απύθμενος λάκκος, στον οποίο σκάβουμε ολοένα και βαθύτερα, χωρίς ποτέ να βρούμε νερό. Ισως αυτή η αίσθηση ματαιότητας, οδήγησε έναν Νιγηριανό να επιχειρήσει να εξαπατήσει τον επιστημονικό κόσμο.

Ο μύθος των άλυτων μαθηματικών προβλημάτων – Οι 7 «χρυσοί» γρίφοι του Ινστιτούτου Clay

Ο Andrew Wiles, ένας από τους διασημότερους σύγχρονους μαθηματικούς, ο άνθρωπος που απέδειξε το Τελευταίο Θεώρημα του Φερμά, βάζοντας τέλος στο «δυσκολότερο μαθηματικό πρόβλημα του κόσμου», έχει περιγράψει με εξαιρετικά εύστοχο τρόπο την ενασχόληση με τα μαθηματικά:

«Αν μπορούσα να την περιγράψω (την ενασχόληση με τα μαθηματικά) , θα ήταν σαν να βρίσκεσαι σε ένα σκοτεινό, απολύτως σκοτεινό, δωμάτιο. Αφού σκοντάψεις δεξιά, αριστερά, πέσεις πάνω σε έπιπλα, σιγά σιγά μαθαίνεις που βρίσκεται κάθε έπιπλο. Μετά από πολλές προσπάθειες, βρίσκεις το διακόπτη και ανάβεις το φως. Ξαφνικά λοιπόν, τα πάντα φωτίζονται και βλέπεις πλέον πως είναι το μέρος που βρισκόσουν τόσο καιρό. Κατόπιν, βρίσκεις την πόρτα για το επόμενο σκοτεινό δωμάτιο»

Οι μαθηματικοί όμως, όπως και όλοι οι επιστήμονες, δεν αντέχουν την στασιμότητα. Παρόλο που γνωρίζουν ότι μονίμως θα κυνηγούν λύσεις και αποδείξεις, πλήττουν όταν παραμένουν στο σκοτάδι του ίδιου δωματίου για πολύ καιρό. Από το 2000 και μετά το Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay, δημιούργησε μια λίστα από 7 «χρυσά» προβλήματα, η λύση των οποίων αμείβεται με ένα εκατομμύριο δολάρια. Ενα έξτρα κίνητρο που βοηθάει στην επιτάχυνση της εξέλιξης της μαθηματικής επιστήμης. Αλλά και ένας παράγοντας, που όπως φαίνεται οδηγεί τους μαθηματικούς στην χρήση αθέμιτων μέσων, στον βωμό του χρήματος και της δόξας.

Ο μαθηματικός που (δεν) απέδειξε την Υπόθεση του Riemann – Η συνέντευξη στο BBC και η αμφισβήτηση από τα φόρουμ

Πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε ένα δημοσίευμα στα τοπικά μέσα της Νιγηρίας, το οποίο ισχυριζόταν πως ο Νιγηριανός μαθηματικός Opeyemi Enoch απέδειξε την υπόθεση του Riemann. Το πρόβλημα αυτό παρέμενε άλυτο για περισσότερα από 150 χρόνια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στα δυσκολότερα και φυσικά ανήκει στην «χρυσή» επτάδα του Ινστιτούτου Clay.

Οι διθύραμβοι για τον κ. Enoch δεν άργησαν να ξεκινήσουν, προτού ακόμα η απόδειξη του δημοσιευτεί καν σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Η είδηση, όπως ήταν λογικό, ξεπέρασε τα σύνορα της Νιγηρίας. Η τεράστια σημασία της υποτιθέμενης απόδειξης, άφησε σε δεύτερη μοίρα την αμφισβήτηση ακόμα και των εγκυρότερων μέσων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η συνέντευξη του Enoch στο BBC, στην οποία ερωτάται πώς θα χρησιμοποιήσει το ένα εκατομμύριο, το οποίο όπως φαίνεται δεν θα λάβει ποτέ.

Την ίδια ώρα, τα μαθηματικά φόρουμ στο διαδίκτυο πήραν φωτιά. Αν ο κ. Enoch είχε όντως αποδείξει την υπόθεση του Riemann, θα μιλάγαμε για μια από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα. Πώς όμως είναι δυνατόν μια τόσο σημαντική απόδειξη να μην έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό; Ακόμα και το άρθρο που υποστήριζε την λύση του προβλήματος, περιείχε λάθη τα οποία αποδείκνυαν την ανακρίβεια του.

«Τρία από τα 7 προβλήματα του Ινστιτούτου Clay έχουν ήδη λυθεί, με τα βραβεία να δίνονται στους μαθηματικούς. Τώρα λύθηκε το τέταρτο» τόνιζε το άρθρο της νιγηριανής ιστοσελίδας Vanguard. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει λυθεί μόλις ένα εκ των 7 προβλημάτων, η περίφημη εικασία του Poicare, από τον Ρώσο μαθηματικό Grigory Perelman.

Η μεγάλη απάτη του Νιγηριανού επιστήμονα – Ενας μαθηματικός... κλέφτης

Μετά από αρκετές αναλύσεις γύρω από το έργο του Opeyemi Enoch, οι μαθηματικοί κατέληξαν πως η απόδειξη του είναι ανεπαρκής. Ο Νιγηριανός μαθηματικός δεν έχει αποδείξει την υπόθεση του Poincare, παρόλο που το διαδίκτυο είχε γεμίσει με δημοσιεύσεις που υποστήριζαν το αντίθετο. Η είδησε «ξεφούσκωσε» ακόμα γρηγορότερα από όσο... φούσκωσε. Στην περίπτωση του κ. Enoch όμως, δεν συναντάμε απλώς μια ακόμα αποτυχημένη προσπάθεια.

Ο μαθηματικός από την Νιγηρία, όπως όλα δείχνουν, δεν προσπάθησε καν να λύσει το πρόβλημα. Το τεράστιο εύρος του διαδικτύου, φρόντισε εντός ολίγων ημερών να αποκαλύψει την... απάτη του. Σε ένα από τα φόρουμ που εξηγούσαν την αδυναμία της απόδειξης του, βρέθηκε ένας σύνδεσμος που οδηγούσε στην ιστοσελίδα του μαθηματικού Werner Raab. Το μόνο που περιέχει η ιστοσελίδα είναι ένα αρχείο με όνομα «Η αλήθεια για την Υπόθεση Riemann», που όμως δεν γίνεται να ανοίξει.

Μετά από περαιτέρω έρευνα, αποδείχτηκε πως το έργο του Enoch ήταν αντιγραφή του συγκεκριμένου αρχείου. Μιας αποτυχημένης προσπάθειας του Raab να αποδείξει το άλυτο πρόβλημα, η οποία προφανώς δεν δημοσιεύτηκε ποτέ. Μάλιστα, υπάρχουν έντονες υποψίες πως ο Νιγηριανός έχει κάνει αντίστοιχες απάτες και στο παρελθόν, βάζοντας την υπογραφή του κάτω από έργα συναδέρφων του.

Οι διθύραμβοι για την επιτυχία του Enoch διεκόπησαν απότομα, οι ιστοσελίδες πλέον διαψεύδουν την ψεύτικη φήμη, ενώ οι υπεύθυνοι του Ινστιτούτου Clay αποφεύγουν να σχολιάσουν. «Είναι θέμα πολιτικής του Ινστιτούτου, να μην δίνει πληροφορίες σχετικά με τα 6 εναπομείναντα άλυτα προβλήματα. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω από όσα υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα μας» δήλωσε η Naomi Kraker, υπεύθυνη διοίκησης του Ινστιτούτου Clay.

Τα «καταραμένα» 7 εκατομμύρια του Ινστιτούτου Clay – Εχουν προσφέρει άραγε έξτρα κίνητρο;

Τελικά, μετά από τον λάθος συναγερμό που προέκυψε πριν λίγες μέρες, η μαθηματική κοινότητα «ηρέμησε» ξανά. Η Υπόθεση του Riemann παραμένει ανέγγιχτη, έτοιμη να προσφέρει ένα εκατομμύριο δολάρια σε αυτόν που θα την λύσει.

Ωστόσο, έχει αρχίσει να δημιουργείται μια... κατάρα γύρω από το μεγάλο έπαθλο του Ινστιτούτου Clay. Ο μοναδικός μαθηματικός που έλυσε κάποιο από τα 7 προβλήματα, Grigory Perelman, αρνήθηκε να λάβει το βραβείο, αλλά και να τιμηθεί από το Ινστιτούτο. «Γνωρίζω πώς να κυβερνήσω το σύμπαν, γιατί να τρέξω πίσω από ένα εκατομμύριο δολάρια;» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο... αλλόκοτος μαθηματικός

Μέχρι σήμερα, τα εκατομμύρια του Ινστιτούτου δεν έχουν προσφέρει αυτό το έξτρα κίνητρο στους μαθηματικούς. Δύο μορφές αντίδρασης έχουν συναντηθεί από το 2000 και μετά, από όταν και ανακοινώθηκαν. Η πλήρης απαξίωση από τον Grigory Perelman και ο υπέρμετρος ζήλος που οδήγησε στην άτιμη προσπάθεια του Opeyemi Enoch.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βορίζια: «Όποιος δεν υπέκυπτε έτρωγε ξύλο της αρκούδας»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Σε τουλάχιστον 40 ανέρχονται τα θύματα

Τραγικός θάνατος για 33χρονη τουρίστρια στην Ινδία: Καταπλακώθηκε από ελέφαντες που «καυγάδιζαν»

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Eχει ξεκινήσει λεπτομερής έρευνα για τις συνθήκες της τραγωδίας

Βόμβα στο αγγλικό ποδόσφαιρο: Αποχωρεί ο Γκουαρντιόλα από τη Σίτι στο τέλος της σεζόν

E-Daily 2.TopNews 19.05.2026
Ποιος είναι φαβορί για να τον αντικαταστήσει

Βραβείο Χορν και Βραβείο Μελίνα Μερκούρη: Ανακοινώθηκαν οι νικητές της φετινής σεζόν

E-Daily 3.Left Χτες
Οι δύο σημαντικές διακρίσεις του ελληνικού θεάτρου απονεμήθηκαν φέτος για πρώτη φορά από το Υπουργείο Πολιτισμού

Πέθανε ο αδελφός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου – Βρέθηκε πυροβολημένος στο γραφείο του

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο 52χρονος επιχειρηματίας Αϊντίν Τσαβούσογλου εντοπίστηκε βαριά τραυματισμένος από πυροβόλο όπλο στο πρατήριό του στην Αλάνια και υπέκυψε μετά από δώδεκα μέρες νοσηλείας

ΗΠΑ: Νεκρός από χανταϊό στο Κολοράντο – Αυστηρότεροι έλεγχοι για τον Έμπολα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο ενήλικας που πέθανε από χανταϊό δεν σχετίζεται με το ολλανδικό κρουαζιερόπλοιο

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος και η Ελένη Αυλωνίτου ‑ «Θα ξανασυναντηθούμε γρήγορα!»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Ελένη Αυλωνίτου – «Νέο ξεκίνημα» προαναγγέλλει

Ηράκλειο: Ανδρας έπνιξε αδέσποτη γάτα και την πέταξε σε κάδο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο άνδρας επέστρεψε, πήρε το νεκρό ζώο από τον κάδο, το έβαλε σε σακούλα και το πέταξε σε άγνωστο σημείο, όπου το σώμα της γάτας δεν βρέθηκε

Κάλυμνος: Θρίλερ με τον 48χρονο ψαρά που βρέθηκε νεκρός ‑ Ερευνάται δολοφονία μετά από καυγά

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στην Κάλυμνο, 47χρονος άνδρας βρέθηκε νεκρός στη θάλασσα μετά από σοβαρό περιστατικό σε αλιευτικό σκάφος όπου επέβαινε με άλλον άνδρα

«Μαχαίρωσέ τον»: Αιματηρή συμπλοκή νεαρών με ματσέτες μέρα μεσημέρι σε πάρκο στο Λονδίνο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Εικόνες ωμής βίας καταγράφηκαν μέρα μεσημέρι σε πάρκο του Λονδίνου χθες, σε μια δολοφονική επίθεση που έγινε μπροστά σε δεκάδες οικογένειες με παιδιά που εκείνη την ώρα απολάμβαναν τη βόλτα τους

Πώς δρούσε το κύκλωμα εκβιασμών και παράνομων επιδοτήσεων στην Κρήτη – Θείος και ανιψιοί έδερναν και εκβίαζαν αγρότες

Ελλάδα Χτες
Η σπείρα από τα Βορίζια είχε εισπράξει από παράνομες επιδοτήσεις 586.000 ευρώ ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες και περιουσίες αγροτών ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ

Η Αβάνα προειδοποιεί ότι μια στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της χώρας θα προκαλέσει «αιματοχυσία»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Τραμπ χαρακτήρισε τη νήσο υπό κομμουνιστική κυβέρνηση «εξαιρετική απειλή» για την «εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ»