E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ένα κατακόρυφο δάσος‑πολυκατοικία χτίζεται στην Ελβετία

Ανάμεσα στα δέντρα οι ένοικοι του εναλλακτικού κτιρίου

Δημοσίευση 14/11/2015 | 00:10

Ένα κατακόρυφο δάσος‑πολυκατοικία χτίζεται στην Ελβετία

Αν δεν είστε ακτιβιστής στον Αμαζόνιο ή Na'vi το πιθανότερο είναι πως δεν μέλλεται να περάσετε πολλές ώρες στην ζωή σας πάνω σε ένα δέντρο. Σας παρέχεται όμως η δυνατότητα να νιώσετε αυτό το ευφρόσυνο "φυλλωπό" αίσθημα εντός ενός κτιρίου που προβλέπεται να φιλοξενεί περισσότερα από 100 είδη φυτών όπως κέδρους, θάμνους και άλλα. Ο πύργος ύψους 106 μέτρων που ονομάζεται "La Tour des Cedres", ο Πύργος των Κέδρων, πρόκειται να ανοικοδομηθεί το 2017 στην Λωζάννη.  

Η πρόσοψη του θα φιλοξενεί περίπου 930 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, σκιάζοντας εν μέρει τα κομψά διαμερίσματα που θα διαθέτουν ξύλινα deck και παράθυρα από το πάτωμα ως την την οροφή. Η θεωρία πίσω από αυτή την ιδέα είναι πως η βλάστηση θα βοηθά στην βελτίωση της ποιότητας του αέρα ενώ ταυτόχρονα θα ρυθμίζει τα επίπεδα θερμοκρασίας και θορύβου εντός των μονάδων κατοικίας. Το κατά πόσον βέβαια θα βοηθήσει ή θα παρενοχλήσει τους πληθυσμούς των πτηνών είναι άγνωστο, καθώς τα πουλιά αγαπούν μεν τα δέντρα αλλά όχι το να συντρίβονται σε παράθυρα ουρανοξυστών.      

Οι πιο κυνικοί υπολογίζουν πως το ποσό των 3.95 εκ. ευρώ που κόστισαν τα δέντρα του κάθετου δάσους θα επέτρεπαν την αποκατάσταση τουλάχιστον 860 εκταρίων σε ένα οριζόντιο δάσος.      

Το έργο αυτό είναι το τρίτο "κάθετο δάσος" που σχεδίασε το γραφείο Stefano Boeri Architetti, η ομάδα Ιταλών αρχιτεκτόνων του "Bosco Verticale", των δίδυμων κτηρίων που καλύπτονται από δέντρα και εγκαινιάστηκαν πέρυσι στο Μιλάνο. Με τον νέο του "Πύργο των Κέδρων" ο Stefano Boeri δείχνει αποφασισμένος να εισάγει το πράσινο σε κάθε γωνιά πολεοδομικού τετραγώνου. Ο αρχιτέκτονας έχει επίσης αναφερθεί στην χρήση των δέντρων για την εξυγίανση περιοχών επιβαρυμένων από την ρύπανση και στην ανάγκη δημιουργίας μια «γεωργικής ζώνης πρασίνου» γύρω από το Μιλάνο για να παραχθούν αγροτικά προϊόντα τοπικά.  

Είναι όμως μόνο άξιοι επαίνων οι νέοι αυτοί δασικοί ουρανοξύστες; Υπάρχουν σαφώς και αμφισβητίες. Τίθενται ζητήματα επιβίωσης των φυτών λόγω ακραίων θερμοκρασιών και ισχυρών ανέμων ενώ επίσης πρέπει να αναλογιστεί κανείς και την πρακτική δυσκολία του να συντηρηθεί ένα μικρό δάσος εκτός του φυσικού του περιβάλλοντος. Οι πιο κυνικοί μάλιστα υπολογίζουν πως το ποσό των 3.95 εκ. ευρώ που κόστισαν τα δέντρα του κάθετου δάσους θα επέτρεπαν την αποκατάσταση τουλάχιστον 860 εκταρίων σε ένα οριζόντιο δάσος. Κάτι που σημαίνει πολλά αν αναλογιστούμε ότι το Bosco Verticale φιλοξενεί μόνο 10 εκτάρια δάσους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Mandela Effect: Το φαινόμενο που κάνει χιλιάδες ανθρώπους να θυμούνται πράγματα που δε συνέβησαν ποτέ

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Από τον Νέλσον Μαντέλα μέχρι τον Monopoly Man, οι ψεύτικες αναμνήσεις που μοιράζονται εκατομμύρια άνθρωποι προκαλούν απορία και συζήτηση

Η «χρυσή» αγορά των 2,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα που εκτοξεύεται χρόνο με τον χρόνο

E-Daily 1.Hero 04.05.2026
Οχι μόνο προορισμός διακοπών, αλλά τόπος όπου ξεκινούν νέες ιστορίες ζωής.

Εxplainer: Γιατί τα ρούχα γίνονται πιο ακριβά; Η απάντηση είναι… γεωπολιτική

E-Daily 3.Left 04.05.2026
Ο πόλεμος Ιράν - ΗΠΑ δίνει... κλωτσιά στη μόδα: Tι σημαίνει αυτό για τις αγορές

Καιάδας: Το μυθικό βάραθρο της Σπάρτης υπάρχει στ’ αλήθεια και βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα από την πόλη

E-Daily 3.Left Χτες
Το σημείο που πέρασε στην ιστορία ως τόπος τιμωρίας και θρύλων συνεχίζει να προκαλεί δέος στη Λακωνία

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

E-Daily 3.Left Χτες
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το απίστευτο κόλπο Αμερικανού για να ταξιδεύει αεροπορικώς δωρεάν

E-Daily 3.Left Χτες
Εξυπνάκιας πέταξε δωρεάν για 6 χρόνια – Τον έπιασαν μόλις τώρα

Το ελληνικό ποτό που ξεκίνησε από ένα μαγαζάκι του Πειραιά και κατέκτησε τον κόσμο

E-Daily 3.Left Χτες
Από τη συνοικία του Πειραιά στα σαλόνια της Κούβας και τα μπαρ της Νέας Υόρκης

Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα

E-Daily 3.Left Χτες
Αν και τα συγκεκριμένα σπίτια στέκουν για χρόνια κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού, οι πρόσφατες βροχοπτώσεις και οι κλιματικές αλλαγές έχουν επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.

Ήθελαν να τον βραβεύσουν και ανακάλυψαν ότι έλειπε από τη δουλειά 6 χρόνια

E-Daily 3.Left Χτες
Ο «αφοσιωμένος» μηχανικός εκμεταλλεύτηκε μια γραφειοκρατική σύγχυση στο έπακρο