Εξαιρέθηκε από τη διδακτέα ύλη της ΓΆ Λυκείου η γενοκτονία των Ποντίων
Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του στη Βουλή ο Βαρβιτσιώτης
Δημοσίευση 4/11/2015 | 19:54
Ισχυρό προβληματισμό για το αν οι δηλώσεις Φίλη εντάσσονται σε ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό προκαλεί ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με την οποία υποστηρίζει ότι εξαιρέθηκε η διδασκαλία της Γενοκτονίας των Ποντίων από την ύλη της Γ' Λυκείου.
Σύμφωνα με τον βουλευτή της ΝΔ, η εξαίρεση της διδασκαλίας έγινε με υπουργική απόφαση τον περασμένο Ιούνιο, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης μιλά για αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα», «στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου» και υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ενέργεια «υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές».
Αναλυτικά, η ερώτηση έχει ως εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Αναιτιολόγητη εξαίρεση της Γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ' Λυκείου
Παρά τις επανειλημμένες Κοινοβουλευτικές Ερωτήσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει ακόμα απαντήσει, ως οφείλει θεσμικά, για την αναιτιολόγητη και εθνικά προκλητική ενέργεια της εξαίρεσης της Γενοκτονίας των Ποντίων από την εξεταστέα-διδακτέα ύλη της Ιστορίας της Γ' Λυκείου.
Σημειώνεται ότι με την Υπουργική Απόφαση υπ' αριθμόν 96080/ΦΕΚ Β' 1186/19.06.2015, η οποία αφορά τον καθορισμό της εξεταστέας-διδακτέας ύλης των Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων της Γ' τάξης Λυκείου για το έτος 2015-2016, μεταβλήθηκε το περιεχόμενό της για τους μαθητές της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών, επιφέροντας σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Κυριότερη των αλλαγών αυτών αποτελεί η αιφνίδια και επιστημονικά ανεξήγητη αφαίρεση του κεφαλαίου που πραγματεύεται την περίοδο του «Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά τον 19ο και 20ό αιώνα», στην οποία αναπτύσσονται τα ιστορικά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ποντίων, μιας από τις πλέον τραγικές σελίδες της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, αφού συνδέεται με τη μαζική σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου.
Την ενέργεια αυτή, που υπονομεύει ευθέως την καλλιέργεια συλλογικής μνήμης στους μαθητές, ήρθε να συμπληρώσει η δημόσια δήλωση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με την οποία, το βράδυ της 2.11.2015, αμφισβήτησε ευθέως τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, διαπράττοντας έτσι μια μέγιστη εθνική ασέβεια και μια ωμή παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας. Ιδίως, μάλιστα, σε μια περίοδο η χώρα μας δίνει αγώνα τόσο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, όσο και για τη διεθνοποίηση του ζητήματος.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Για ποιους λόγους και με ποια ιστορικά κριτήρια εξαιρείται από φέτος το κεφάλαιο που πραγματεύεται την Περίοδο του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ό αιώνα και, ιδιαίτερα, της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ' Λυκείου, της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού;
- Προτίθεται να επανεισάγει το κεφάλαιο που πραγματεύεται την Περίοδο του Παρευξείνιου Ελληνισμού κατά το 19ο και 20ό αιώνα στη διδακτέα και εξεταστέα ύλη των μαθητών της Γ' Λυκείου, της Ομάδας Ανθρωπιστικού Προσανατολισμού;
- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αποκαταστήσει την ιστορική ασέβεια που διέπραξε με τις προχθεσινές του δηλώσεις, τόσο απέναντι στους Έλληνες του Πόντου, όσο και στην Εθνική μνήμη;