Ξέσπασε η Έλενα Ακρίτα για το λουκέτο στο site όπου έβλεπε δωρεάν ταινίες
«Οι μικρές 'παράνομες' ανάσες μας σταματούν»
Δημοσίευση 21/10/2015 | 13:07
Η Έλενα Ακρίτα τα έβαλε με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που έκλεισε το site όπου έβλεπε δωρεάν ταινίες.
«Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κλείνει τα μικρά σάιτ όπου βλέπουμε όλοι μας σχεδόν (μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλου μας) καμιά ταινιούλα το βράδυ. Οι μικρές “παράνομες” ανάσες μας σταματούν.
Γύρω μας όλα λυμένα, φοροδιαφυγή, λίστες Λαγκάρντ, μίζες, πόθεν εσχες, εκατομμύρια – τα πάντα στην εντέλεια. Τι κόβουμε λοιπόν; Την ψυχαγωγία του έλληνα μέσα στην κρίση, την δίωρη απόδραση μας. Το γράφω ανοιχτά, καθαρά και ξάστερα – καθώς άλλο ένα αγαπημένο σάιτ μόλις έκλεισε. Συγγνώμη αλλά αυτό με ξεπερνάει. Τελείως όμως» έγραψε στο facebook.
Συγκεκριμένα συνελήφθη από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, 32χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία κατ' εξακολούθηση, μέσω διαδικτύου.
Επιπλέον, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος 28χρονου Έλληνα για τα ίδια αδικήματα.
Οι δράστες, όπως προέκυψε, ήταν διαχειριστές ιστοσελίδας, μέσω της οποίας δινόταν η δυνατότητα στους χρήστες να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Ο συγκεκριμένος ιστότοπος είχε περίπου 9.300.000 προβολές ανά ημέρα και υπολογίζεται ότι η λειτουργία του προκάλεσε συνολική ζημία των δικαιούχων ύψους 465.000.000 ευρώ και ζημία του Δημοσίου περίπου 230.000.000 ευρώ
Αναλυτικότερα, προηγήθηκε καταγγελία, σύμφωνα με την οποία, ιστοσελίδα στο διαδίκτυο έδινε την δυνατότητα στους χρήστες της, να παρακολουθήσουν κινηματογραφικές ταινίες, κυρίως τελευταίας κυκλοφορίας, σε πραγματικό χρόνο και απευθείας μετάδοση (video streaming), μέσω ανακατεύθυνσης σε υπηρεσίες φιλοξενίας περιεχομένου (Hosting Sites), παράνομα και χωρίς να καταβάλλονται τα σχετικά δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι δράστες μάλιστα άλλαζαν συχνά το όνομα χώρου για να αποκρύπτεται η ολοένα και μεγαλύτερη επισκεψιμότητά του, που υπολογίζεται ότι είχε φτάσει περίπου στις 9.300.000 προβολές, ανά ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενήργησε ενδελεχή ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων της υπόθεσης, προς διακρίβωση των διαχειριστών του υπό έρευνα ιστοτόπου.