E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Rudresh Mahanthappa live

Δημοσίευση 17/10/2015 | 00:00

Rudresh Mahanthappa live
ΑΘΗΝΑ - Στέγη Γραμμάτων Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Καλλιθέα, Tηλέφωνο: 30 210900580
http://www.sgt.gr/
Ημερομηνία: 06/11/2015
ΝΟE 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Ωρα προσέλευσης: 20:30

Γενική είσοδος: 10 – 15 – 18 – 28 ¤
Μειωμένο ή Μικρή παρέα (5-9 άτομα): 8 – 11 – 14 – 22¤
Μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 6 – 9 – 12 – 20¤
ΑΜΕΑ & ¶νεργοι: 5¤ Συνοδός ΑΜΕΑ: 10¤

O σαξοφωνίστας που λατρεύει να «πειράζει» τον Charlie Parker. Κάποιοι έγραψαν γιΆ αυτόν πως είναι σαν να πειράζει ο Αϊνστάιν τον Νεύτωνα.

Ο 44χρονος Ρούντρες Μαχάνταππα για μια μοναδική τζαζ βραδιά στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 6 Νοεμβρίου 2015. Ο Ρούντρες Μαχάνταππα έχει αναδειχθεί τρεις φορές «Σαξοφωνίστας της Χρονιάς» από τον Jazz Journalists Association, έχει κερδίσει το έγκριτο αμερικανικό βραβείο “Doris Duke Performing Artist Award” για την αξιοζήλευτη αφοσίωσή του στην τζαζ, έχει λάβει υποτροφία για έρευνα από το ονομαστό Ίδρυμα Guggenheim, ενώ του έχουν ανατεθεί δεκάδες παραγγελίες συνθέσεων. Αυτές οι διακρίσεις αποτελούν την επιβράβευση για τους τρόπους με τους οποίους εξερευνά την νοτιοϊνδική μουσική παράδοση των καταβολών του –παιδί Ινδών μεταναστών στις ΗΠΑ– που τη μεταφράζει σε δικό του λεξιλόγιο, εφευρίσκοντας πολυπολιτισμικά υβρίδια με τα οποία προσεγγίζει τη σύγχρονη τζαζ.

Ωστόσο, η μεγάλη εμμονή του είναι ο σαξοφωνίστας-θρύλος της παγκόσμιας τζαζ σκηνής, ο Τσάρλι Πάρκερ. Η γνωριμία του με το έργο του Bird –όπως ήταν το παρατσούκλι του Πάρκερ– ξεκίνησε όταν ένας δάσκαλος μουσικής τού χάρισε το βινύλιο Archetypes. Η σπίθα άναψε, όπως λέει ο ίδιος: «¶κουγα και δεν μπορούσα να πιστέψω το πώς έπαιζε… Με τόσο χάρισμα να ξεχειλίζει. Αργότερα, όταν βρήκα τη συλλογή Bird: Master Takes, ήταν σαν να είχα ανακαλύψει το ¶γιο Δισκοπότηρο!».

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά του, με τίτλο “Bird Calls”, στην εταιρία ACT, παρά την ευθεία αναφορά στον Πάρκερ, δεν αποτελεί ένα αφιέρωμα. Παρόλα αυτά το παρκερικό DNA είναι πανταχού παρόν. Εξετάζει, σε σημείο εξάντλησης, την επίδραση του Bird υπό το πρίσμα της σύγχρονης τζαζ του 21ου αιώνα. Γνωρίζοντας την ανεξίτηλη σφραγίδα της, παίζει τη δική του μουσική που πηγάζει κατευθείαν από τον Πάρκερ, αλλά «ακούγεται σημερινή όπως καθετί σημερινό». Από τα πρωτότυπα του Πάρκερ, o Μαχάνταππα δεν κρατάει τίποτα· ίσως μόνο κάποιες συγχορδίες που κοντράρονται με άλλη μελωδία, ίσως ένα γνωστό μοτίβο αλλά με διαφορετικές νότες. Το αποτέλεσμα είναι κλασική μουσική με σύγχρονο σκεπτικό σε ρυθμό, μελωδία, αρμονία. Διαβάζοντας ξανά τα πρωτότυπα, ο Μαχάνταππα ξεδιπλώνει ένα πανόραμα εκδοχών του πώς ακούγεται ο Bird από άτομο σε άτομο και από γενιά σε γενιά. Οι κριτικές για το άλμπουμ είναι διθυραμβικές και τα λένε όλα: «Είναι το είδος του άλμπουμ που ονειρεύεται κάθε φίλος της τζαζ» ή «ελάχιστοι τόλμησαν να διακινδυνεύσουν κοιτάζοντας πίσω από τα κομμάτια, τη θεωρία, τις ηχογραφήσεις και τον ίδιο τον Bird».

Το κουιντέτο του απαρτίζεται από τον πιανίστα Matt Mitchell, τον μπασίστα François Moutin, τον ντράμερ Rudy Royston και τον εικοσάχρονο τρομπετίστα-φαινόμενο Adam OΆFarrill. Ο τελευταίος είναι γιος του αφρο-λάτιν τζαζ πιανίστα Arturo OΆFarrill. Αξιοσημείωτες είναι οι συνεργασίες των υπολοίπων με τους Dave Douglas, Martial Solal και Bill Frisell.

Ο τίτλος του δίσκου είναι λογοπαίγνιο: Bird Calls σημαίνει μεν ο Parker που καλεί, αλλά είναι και η σφυρίχτρα που μιμείται ήχους πουλιών ξεγελώντας τα… Στο άλμπουμ, τα Bird Calls είναι μια σειρά από μινιατούρες για ένα, δύο ή περισσότερα όργανα, εισαγωγές που επιτρέπουν περαιτέρω εξερευνήσεις των θεμάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ZAMNA x PRIMER: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα

Φεστιβάλ Χτες
Axwell, MRAK, Armand Van Helden και 4 ακόμη διεθνείς artists στην πρώτη φάση ανακοινώσεων του ZAMNA x PRIMER

12ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Φεστιβάλ Χτες
Σάββατο & Κυριακή 25 – 28 Ιουνίου 2026: 2 μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Δόρα Στράτου

Athens Pride 2026: Η παράσταση «Σταθμός Ω» ανοίγει τη συζήτηση για την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί ένα σύγχρονο ελληνικό έργο για την απώλεια, τη βία και τη διαφορετικότητα - με ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση

Athens Pride 2026: Το Inklusive 2.0 επιστρέφει με queer tattoo artists και pride flash tattoos για καλό σκοπό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ολοήμερη δράση αφιερωμένη στην έκφραση, την ορατότητα και τη σύνδεση μέσα από την τέχνη του tattoo

Athens Pride 2026: Συζήτηση για τα τρανς και intersex παιδιά στο ελληνικό σχολείο

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ανοιχτή εκδήλωση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Athens Pride 2026: Ένα πολύχρωμο εργαστήριο Bollywood χορού έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια δίωρη εμπειρία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και χαρά μέσα από τον κόσμο της σύγχρονης ινδικής χορευτικής κουλτούρας

Athens Pride 2026: Ένα εργαστήριο για τις προκλήσεις καριέρας των LGBTQI+ ατόμων

Φεστιβάλ 20.05.2026
Από το coming out στον εργασιακό χώρο μέχρι την επαγγελματική εξέλιξη - μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη και τη στήριξη στην καριέρα

Τελευταία ευκαιρία να δεις τον Moby live: Οι νέες επιλογές εισιτηρίων που μόλις ανακοινώθηκαν

Μουσική 20.05.2026
Αν νόμιζες πως έχασες την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά μία από τις πιο πολυσυζητημένες μουσικές βραδιές του καλοκαιριού, το Release Athens 2026 μόλις σου έδωσε δεύτερη ευκαιρία

Το InfinityGreece παρουσιάζει το 4ο απολογιστικό event Impact Showcase

Cityλάιφ 20.05.2026
Παρουσιάσεις, networking και συζήτηση για τη νεολαία και την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο event του InfinityGreece στη Θεσσαλονίκη

Το Plastiras Lake Festival 2026 επιστρέφει με secret opening day και ένα από τα πιο δυνατά line‑ups του καλοκαιριού

Φεστιβάλ 20.05.2026
9–12 Ιουλίου | Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα | Η προπώληση συνεχίζεται

Οι KAPTEN επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο live του καλοκαιριού στο Θέατρο Κήπου

Μουσική 20.05.2026
12 Ιουνίου | Opening Act: Paranauê | Κλείσε το εισιτήριό σου!