E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Νυχτερίδα του Στράους στο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros

Δημοσίευση 5/9/2015 | 00:00

Η Νυχτερίδα του Στράους στο Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros
ΣΥΡΟΣ
Ημερομηνία: 25/09/2015
ΣΕΠΤ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Ωρα προσέλευσης: 21:00

Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη
Είσοδος ελεύθερη

Το Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων animasyros, εγκαινιάζει φέτος τη συνεργασία του με έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας μας: την Εθνική Λυρική Σκηνή, το μοναδικό λυρικό θέατρο της Ελλάδας.

Η ΣΥΜΠΡΑΞΗ

Δυο μορφές τέχνης φαινομενικά αταίριαστες -το λυρικό θέατρο και το animation-, δένουν αρμονικά για να αποδώσουν με τρόπο ολόφρεσκο ένα κλασικό έργο: την Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους.

Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015, η αυτοκρατορική μουσική του Στράους θα συναντήσει την τέχνη του animation σε μια απρόσμενη, αλλά ιδιαιτέρως γοητευτική σύμπραξη που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Στην μεγάλη οθόνη του Θεάτρου Απόλλων, η Ειρήνη Βιανέλλη δημιουργεί ένα μοναδικό ψηφιακό σκηνικό, ένα σύντομης διάρκειας animation film πάνω στην οπερέτα του Γιόχαν Στράους Η Νυχτερίδα, ενώ πάνω στην σκηνή του θεάτρου οι διακεκριμένοι μονωδοί της ΕΛΣ, Βασιλική Καραγιάννη, Μαρία Μητσοπούλου, Ελένη Βουδουράκη και Δημήτρης Πακσόγλου ερμηνεύουν -στα ελληνικά- άριες και ντουέτα από την διάσημη βιεννέζικη οπερέτα, προσκαλώντας μας σε μια μεγάλη σάλα χορού με καλεσμένους άγρια ζώα κι έναν πολυέλαιο φτιαγμένο από νυχτερίδες.

Μια καινοτόμα ματιά σΆ ένα κλασικό έργο και μαζί μια εμπειρία που προμηνύεται αξέχαστη. Την σκηνοθετική επιμέλεια του εγχειρήματος υπογράφει ο σκηνοθέτης της ΕΛΣ Αλέξανδρος Ευκλείδης, ενώ τους μονωδούς θα συνοδεύει στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου.


ΤΟ ΕΡΓΟ

Η Νυχτερίδα, κωμική οπερέτα σε τρεις πράξεις, θεωρείται το αντιπροσωπευτικότερο και διασημότερο δείγμα του είδους της. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 5 Απριλίου 1874 στη Βιέννη, ενώ είναι το πρώτο έργο με το οποίο ξεκίνησε τις δραστηριότητές της η Εθνική Λυρική Σκηνή, στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στις 5 Μαρτίου 1940. Έργο ανάλαφρο, γεμάτο χιούμορ και ανατροπές, πλημμυρίζει από τη γοητευτική μουσική της αυτοκρατορικής Βιέννης και έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από το ελληνικό κοινό.


ΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ

O Αλέξανδρος Ευκλείδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Θεάτρου του Α.Π.Θ., όπου εκπόνησε και τη διδακτορική του διατριβή, ενώ πραγματοποίησε και μεταπτυχιακές σπουδές θεατρολογίας στο πανεπιστήμιο Paris III - Sorbonne Nouvelle. Δίδαξε επί σειρά ετών στα Τμήματα Θεάτρου του Α.Π.Θ και Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς και στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Κ.Θ.Β.Ε., στο οποίο εργάστηκε και ως σύμβουλος δραματολογίου.

Ως σκηνοθέτης μουσικού θεάτρου και όπερας, έχει συνεργαστεί με οργανισμούς όπως η Εθνική Λυρική Σκηνή (με την οποία συνεργάζεται ως σταθερός σκηνοθέτης από το 2013), το Φεστιβάλ Αθηνών, η Neuköllner Oper του Βερολίνου, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και Αθηνών, η Όπερα Θεσσαλονίκης, οι Όπερες των Ζητιάνων, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, κ.α. Έχει ανεβάσει έργα τόσο του κλασικού ρεπερτορίου, όσο και σύγχρονων συνθετών (όπως την παγκόσμια πρώτη της  Φόνισσας  του Γιώργου Κουμεντάκη το 2014), ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το ρεπερτόριο της ελληνικής οπερέτας και την σκηνική αναβίωσή της.

Η Ειρήνη Βιανέλλη σπούδασε αρχικά graphic design στο Camberwell College of Arts του Λονδίνου και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο αντικείμενο του Experimental Animation στο California Institute of the Arts του Λος ¶ντζελες.  Έχει γράψει και εικονογραφήσει ένα παιδικό βιβλίο (Filo, 2010), ενώ ως βοηθός σκηνοθέτη έχει δουλέψει σε θεατρικές παραστάσεις, διαφημιστικά και ταινίες. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την παραγωγή, τον σχεδιασμό, τη σκηνοθεσία και το μοντάζ μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων για διαφημιστικά, μουσικά βίντεο και διαδικτυακά applicatio

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ZAMNA x PRIMER: Ανακοινώθηκαν τα πρώτα ονόματα

Φεστιβάλ Χτες
Axwell, MRAK, Armand Van Helden και 4 ακόμη διεθνείς artists στην πρώτη φάση ανακοινώσεων του ZAMNA x PRIMER

12ο Φεστιβάλ Bollywood και Πολυπολιτισμικών Χορών

Φεστιβάλ Χτες
Σάββατο & Κυριακή 25 – 28 Ιουνίου 2026: 2 μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Δόρα Στράτου

Athens Pride 2026: Η παράσταση «Σταθμός Ω» ανοίγει τη συζήτηση για την ομοφοβία και τον κοινωνικό αποκλεισμό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί ένα σύγχρονο ελληνικό έργο για την απώλεια, τη βία και τη διαφορετικότητα - με ανοιχτή συζήτηση μετά την παράσταση

Athens Pride 2026: Το Inklusive 2.0 επιστρέφει με queer tattoo artists και pride flash tattoos για καλό σκοπό

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ολοήμερη δράση αφιερωμένη στην έκφραση, την ορατότητα και τη σύνδεση μέσα από την τέχνη του tattoo

Athens Pride 2026: Συζήτηση για τα τρανς και intersex παιδιά στο ελληνικό σχολείο

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια ανοιχτή εκδήλωση για τη συμπερίληψη, την ορατότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Athens Pride 2026: Ένα πολύχρωμο εργαστήριο Bollywood χορού έρχεται στο ΚΠΙΣΝ

Φεστιβάλ 20.05.2026
Μια δίωρη εμπειρία γεμάτη ρυθμό, ενέργεια και χαρά μέσα από τον κόσμο της σύγχρονης ινδικής χορευτικής κουλτούρας

Athens Pride 2026: Ένα εργαστήριο για τις προκλήσεις καριέρας των LGBTQI+ ατόμων

Φεστιβάλ 20.05.2026
Από το coming out στον εργασιακό χώρο μέχρι την επαγγελματική εξέλιξη - μια ανοιχτή συζήτηση για τη συμπερίληψη και τη στήριξη στην καριέρα

Τελευταία ευκαιρία να δεις τον Moby live: Οι νέες επιλογές εισιτηρίων που μόλις ανακοινώθηκαν

Μουσική 20.05.2026
Αν νόμιζες πως έχασες την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά μία από τις πιο πολυσυζητημένες μουσικές βραδιές του καλοκαιριού, το Release Athens 2026 μόλις σου έδωσε δεύτερη ευκαιρία

Το InfinityGreece παρουσιάζει το 4ο απολογιστικό event Impact Showcase

Cityλάιφ 20.05.2026
Παρουσιάσεις, networking και συζήτηση για τη νεολαία και την επιχειρηματικότητα στο ετήσιο event του InfinityGreece στη Θεσσαλονίκη

Το Plastiras Lake Festival 2026 επιστρέφει με secret opening day και ένα από τα πιο δυνατά line‑ups του καλοκαιριού

Φεστιβάλ 20.05.2026
9–12 Ιουλίου | Βοτανικός Κήπος Νεοχωρίου, Λίμνη Πλαστήρα | Η προπώληση συνεχίζεται

Οι KAPTEN επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για το μεγαλύτερο live του καλοκαιριού στο Θέατρο Κήπου

Μουσική 20.05.2026
12 Ιουνίου | Opening Act: Paranauê | Κλείσε το εισιτήριό σου!