E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βρέθηκε η δεύτερη Γη: Ο εξωπλανήτης που εντόπισε η NASA και θα μπορούσε να κατοικηθεί!

Eίναι πιθανό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής

Δημοσίευση 24/7/2015 | 14:15

Βρέθηκε η δεύτερη Γη: Ο εξωπλανήτης που εντόπισε η NASA και θα μπορούσε να κατοικηθεί!

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν νέο εξωπλανήτη, τον πιο παρόμοιο με τη Γη που έχει παρατηρηθεί ποτέ μέχρι σήμερα, ανακοίνωσε η NASA.

Ο πλανήτης αυτός, που εντοπίστηκε χάρη στο τηλεσκόπιο Κέπλερ, (εξ' ου και το όνομα του) βρίσκεται στον αστερισμό του Κύκνου, περίπου 1.400 έτη φωτός μακριά από τη Γη και είναι κατά περίπου 60% μεγαλύτερος, όπως ανακοίνωσαν οι επιστήμονες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν. Επιπλέον απέχει από το άστρο του ίση απόσταση με αυτήν που βρίσκεται η Γη από τον Ηλιο και άρα είναι πιθανό να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή, κάτι που θα επέτρεπε την ύπαρξη ζωής.

Ο Kepler 452b, περιφέρεται γύρω από ένα άστρο παρόμοιο με τον δικό μας Ηλιο. Συγκεκριμένα, είναι 4% μεγαλύτερο και 10% φωτεινότερο από τον Ηλιο μας αλλά και 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από αυτόν, κάτι που οδηγεί τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι ο Kepler 452b μας δίνει μία εικόνα για το μέλλον της Γης μας όταν ο Ηλιος γεράσει. Μάλιστα ακόμα και ο χρόνος στον Kepler 462b έχει παρόμοια διάρκεια, αφού μια πλήρης περιφορά του Kepler 452b γύρω από το μητρικό του άστρο διαρκεί 385 ημέρες.

Με την ανακάλυψη αυτή οι επιστήμονες «πετυχαίνουν πρόοδο όσον αφορά τις γνώσεις τους για τον αριθμό των (δυνητικά) κατοικήσιμων πλανητών που θα μπορούσαν να υπάρχουν» στον γαλαξία μας, είπε ο Τζόζεφ Τουίκεν, ο επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής Κέπλερ και ερευνητής στο SETI, το Ινστιτούτο Ερευνών Εξωγήινης Νοημοσύνης.

Ο Kepler 452b έχει ακτίνα 60% μεγαλύτερη από εκείνην της Γης και υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να πρόκειται για έναν βραχώδη πλανήτη με πυκνή ατμόσφαιρα και μεγάλη ποσότητα νερού. Ενδέχεται επίσης, σύμφωνα πάντα με τους αστρονόμους, να έχει και ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Kepler 452b είναι ένας από τους δώδεκα νέους εξωπλανήτες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ. Για να παραμείνουν σ' αυτόν, οι εξωπλανήτες θα πρέπει να διαθέτουν διάμετρο κατά δύο φορές μικρότερη από εκείνη της Γης και να βρίσκονται σε τροχιά στην «κατοικήσιμη ζώνη» ενός αστεριού—δηλαδή ούτε πολύ κοντά, ούτε πολύ μακριά από αυτό ώστε να μην είναι πολύ θερμοί ή πολύ ψυχροί για να διαθέτουν νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά τους.

«Η συνέχιση της μελέτης των άλλων εξωπλανητών αυτού του καταλόγου και η τελική εξέταση των άλλων επιστημονικών δεδομένων που μετέδωσε το Κέπλερ θα μας βοηθήσει να βρούμε τους μικρότερους και πιο ενδιαφέροντες πλανήτες», εξήγησε ο Τζόζεφ Τουίκεν. «Αυτό θα μας επιτρέψει επίσης να κάνουμε μια καλύτερη εκτίμηση για τη συχνότητα αυτών των κατοικήσιμων κόσμων» στο ηλιακό μας σύστημα, πρόσθεσε.

Το γεγονός ότι το αστέρι γύρω από το οποίο περιστρέφεται ο Kepler 452b είναι 1,5 δισεκατομμύριο χρόνια γηραιότερο από τον Ηλιο —με τον οποίο κατά τα άλλα έχει πολλά κοινά στοιχεία— μπορεί να δώσει μια ιδέα στους επιστήμονες του ποιο θα μπορούσε να είναι το μακρινό μέλλον της Γης. «Ο Kepler 452b μπορεί να υφίσταται σήμερα αυτό που θα πάθει η Γη σε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο χρόνια, όταν ο Ήλιος μας θα γεράσει και θα γίνει πιο φωτεινός», εξήγησε ο αστρονόμος του SETI Νταγκ Κάλντγουελ.

Μέχρι σήμερα, ο κατάλογος που έχει συντάξει η NASA με τις ανακαλύψεις του τηλεσκοπίου Κέπλερ περιλαμβάνει συνολικά 4.696 εξωπλανήτες. Το διαστημικό τηλεσκόπιο παρουσίασε βλάβη στα μέσα του 2013, όταν δύο από τα γυροσκόπιά του σταμάτησαν να λειτουργούν. Οι εξωπλανήτες αυτοί παρατηρήθηκαν πριν διαπιστωθεί η βλάβη στο Κέπλερ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το ΣΔΟΕ ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ

Ελλάδα 13.06.2025
«Η ενσωμάτωση του ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ ενισχύει τους φορολογικούς ελέγχους», αναφέρουν πηγές από την κυβέρνηση

Το Ισραήλ κλείνει τις πρεσβείες του σε όλον τον κόσμο μετά την επίθεση στο Ιράν

Κόσμος 13.06.2025
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών δε διευκρινίζει για πόσο χρονικό διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι διπλωματικές αποστολές

Πέθανε η ηθοποιός Κατερίνα Γιουλάκη

Ελλάδα 13.06.2025
Έγραψε ιστορία με τους ρόλους της σε τηλεόραση και κινηματογράφο

Συνελήφθη ο youtuber Αλέξανδρος Κοψιάλης

Ελλάδα 13.06.2025
Μετά από έλεγχο της Τροχαίας

Συνελήφθη ο άνδρας που ξυλοκόπησε τον υπάλληλο καθαριότητας

Ελλάδα 13.06.2025
Μετά το άγριο περιστατικό στην Κυψέλη

Ο μάνατζερ Ανδρέας Κυριακόπουλος, ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του μετρό στο Σύνταγμα ‑ Η ανακοίνωση της εταιρείας Prosport

Ελλάδα 13.06.2025
To περιστατικό με τον ατζέντη ποδοσφαιριστών σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης

Πηγές ΕΛΑΣ: Από την αρκούδα ο θάνατος του ορειβάτη στη Δράμα

Ελλάδα 13.06.2025
Υπάρχει εύρημα από τις έρευνες που δείχνει ότι ήταν η αρκούδα που προκάλεσε την πτώση του 61χρονου, αναφέρουν αρμόδιες πηγές

Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά που έπεσαν στον Αραχθο ‑ Δωρίζουν τα όργανά του οι γονείς του 14χρονου

Ελλάδα 13.06.2025
Ο Σπύρος έπεσε στον ποταμό για να βοηθήσει τον φίλο του που πνιγόταν - Στο σημείο όπου πνίγηκαν οι μαθητές, φίλοι τους αφήνουν λουλούδια

Η τραγική selfie οικογένειας μέσα από το αεροσκάφος που έπεσε στην Ινδία ‑ Τι οδήγησε στη συντριβή, όλα τα σενάρια

Κόσμος 13.06.2025
H γιατρός Κόμι Βας είχε παραιτηθεί από την εργασία της για να επιστρέψει στο Λονδίνο με τον γιατρό σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους

Νεκρή η 60χρονη Γερμανίδα ορειβάτισσα στον Όλυμπο

Ελλάδα 13.06.2025
Η 60χρονη εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις της στη θέση «Ζωνάρια»

Κλειστοί οι εναέριοι χώροι σε Ιράν, Ιράκ, Ιορδανία και Ισραήλ

Κόσμος 13.06.2025
Αεροπορικές εταιρείες αλλάζουν διαδρομές ή ακυρώνουν πτήσεις