E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Καθημερινή: Σχέδια για παράλληλο νόμισμα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Τι θα γίνει με μισθούς-συντάξεις στο τέλος του μήνα

Δημοσίευση 8/7/2015 | 10:44

Καθημερινή: Σχέδια για παράλληλο νόμισμα επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η κυβέρνηση για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η χρήση ενός παράλληλου του ευρώ νομίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει η διαδικασία σχεδιασμού του παράλληλου νομίσματος και επαφίεται στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες με τους δανειστές για το εάν τελικά θα χρειαστεί η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου.

Με τα σημερινά δεδομένα, τα κρατικά ταμεία αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την υποχρέωση της καταβολής μισθών και συντάξεων στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο δεκαπενθήμερο της μισθοδοσίας των δημοσίων υπαλλήλων (περίπου 300 εκατ. ευρώ) υπάρχει τρόπος να καλυφθεί με ευρώ. Επ' αυτού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας διαβεβαίωσε ότι η πληρωμή του πρώτου δεκαπενθημέρου είναι διασφαλισμένη.

Ωστόσο, σήμερα κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι είναι επίσης διασφαλισμένη η καταβολή από το Δημόσιο των περίπου 2 δισ. ευρώ στο τέλος του μήνα για μισθούς, συντάξεις και επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Πέραν της διαφαινόμενης έλλειψης ρευστότητας για τους μισθούς, το κράτος δεν μπορεί να εξυπηρετήσει πλέον και τις συντάξεις. Κάθε μήνα, για την πληρωμή των 4.551.074 συντάξεων (στοιχεία πληροφοριακού συστήματος «Ήλιος» για τον μήνα Μάιο) απαιτούνται 2,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 850 εκατ. ευρώ είναι άμεση κρατική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτών των δυσκολιών, αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν εισηγηθεί εδώ και μήνες το ενδεχόμενο της χρήσης παράλληλου νομίσματος. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το μοντέλο της Καλιφόρνιας, που για ένα διάστημα είχε εισαγάγει τα «I Οwe Υou» (IOU, «σου χρωστάω»), με τα οποία είχε καλύψει επιστροφές φόρων και άλλες δαπάνες, ελλείψει δολαρίων. Μάλιστα, μία από τις τελευταίες δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ήταν ότι θα μπορούσε και η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει το IOU. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να είναι προετοιμασμένη σε πιθανή αρνητική τροπή των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Εάν οι διαβουλεύσεις καταλήξουν σε συμφωνία, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει πόρους προς την Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα χαλαρώσει τους όρους ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος. Οπότε οι ανάγκες της χώρας θα μπορέσουν να καλυφθούν. Σε διαφορετική περίπτωση όμως, το ελληνικό Δημόσιο, εκτός από το ότι δεν θα αποπληρώσει τις υποχρεώσεις προς το εξωτερικό, δεν θα μπορεί στο τέλος του μήνα να καταβάλει και τις υποχρεώσεις προς το εσωτερικό.

Πάντως, αν και το παράλληλο νόμισμα είναι μία λύση που θα έλεγε κανείς ότι διατηρεί τη χώρα στο ευρώ, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τους δανειστές προειδοποιούν ότι η χρήση του θα ανοίξει τον δρόμο για την έξοδο από την Ευρωζώνη. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η χρήση δύο νομισμάτων είναι επικίνδυνη, όπως λένε, καθώς θα αποτελούσε «κατάφωρη παραβίαση» της Ευρωπαϊκής Συνθήκης και θα έδινε το νομικό έρεισμα για να κινηθούν οι διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την Ευρώπη. Επίσης, η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να εγκρίνει τη χρήση δύο νομισμάτων, ως θεματοφύλακας του ευρώ σε όλες τις χώρες που το χρησιμοποιούν.

Ωστόσο, εάν η κυβέρνηση έρθει σε μία συμφωνία με τους άλλους ηγέτες της Ευρωζώνης και ταυτόχρονα το παράλληλο νόμισμα εκδιδόταν από το υπουργείο Οικονομικών και όχι από την Τράπεζα της Ελλάδος, τότε ενδεχομένως να βρισκόταν ο τρόπος για να χρησιμοποιηθεί το νόμισμα αυτό. Αλλά θα ήταν για πολύ συγκεκριμένες συναλλαγές (κυρίως εντός Δημοσίου) και ενδεχομένως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτές οι λεπτομέρειες είναι, άλλωστε, που επεξεργάζονται στην Αθήνα.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απέτυχε να εκλεγεί καγκελάριος ο Μερτς ‑ Μεγάλη ήττα στην πρώτη ψηφοφορία της γερμανικής βουλής

Πολιτική 06.05.2025
Συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της ομοσπονδιακής δημοκρατίας

Βατικανό: Κλειστά όλα τα τηλέφωνα όσο θα συνεδριάζει το Κονκλάβιο για νέο Πάπα

Κόσμος 06.05.2025
Το Βατικανό θα διακόψει το τηλεφωνικό σήμα κατά τη διάρκεια του κονκλαβίου για την εκλογή νέου Πάπα

Μόσχα: Έκλεισαν 10 αεροδρόμια μετά από ουκρανική επίθεση με drones

Κόσμος 06.05.2025
Η Ουκρανία εξαπέλυσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη επίθεση με drones στη Μόσχα

Διπλό καιρικό… σοκ μέχρι το Σαββατοκύριακο: Τι θα συμβεί

Καιρός 06.05.2025
Ο καιρός των επόμενων ημερών. Όλα τα φαινόμενα που θα μας απασχολήσουν.

Λήξη συναγερμού στο Εφετείο μετά το τηλεφώνημα για βόμβα

Ελλάδα 06.05.2025
Το τηλεφώνημα έγινε λίγο μετά τις 8 το πρωί στο protothema.gr

Λάρισα: Ανάρτηση κόλαφος μητέρας Καλογήρου

Ελλάδα 06.05.2025
«Για όσους πιστεύουν ότι έχουν συμβόλαιο με τον Θεό»

Τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα: Τι αλλάζει στις ημερομηνίες ‑ Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οικονομία 06.05.2025
Η ηλεκτρονική διαδικασία θα γίνεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ

Βόλος: Αφόρητη δυσοσμία από θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι της πόλης ‑ Πού οφείλεται

Ελλάδα 06.05.2025
Αφόρητη δυσοσμία αναδύεται από την θάλασσα στο λιμάνι του Βόλου

Ισόβια και πολυετείς ποινές κάθειρξης για τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του 7χρονου αγοριού στο Ζεφύρι

Ελλάδα 06.05.2025
Η τραγωδία σημειώθηκε το απόγεμα του Σαββάτου, στις 14 Οκτωβρίου του 2023

Βίντεο: Αγριο επεισόδιο με παίκτες του Ομπράντοβιτς στο Βελιγράδι ‑ Ο Τζόουνς έσπασε μπουκάλι σε κεφάλι, τρεις τραυματίες

Κόσμος 06.05.2025
Όλα ξεκίνησαν όταν μια παρέα ενόχλησε τις κοπέλες που βρίσκονταν στην παρέα των παικτών της Παρτίζαν