Ο Έβρος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/8/2011 | 00:00


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οχτώ οικισμοί στη Λευκίμμη Έβρου, όπου η φωτιά μαίνεται από το μεσημέρι της Τετάρτης. Έχουν καεί περισσότερα από 30 χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν το έργο της πυροσβεστικής. Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, Ευάγγελος Λαμπάκης, χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση.
Ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας: Θετικά απάντησαν Γαλλία και Ισπανία που στέλνουν συνολικά τέσσερα Canadair και έτσι σήμερα αναμένονται τα αεροσκάφη δασοπυρόσβεσης τα οποία θα προσγειωθούν στην Αλεξανδρούπολη, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Θεόδωρος Μπούφης στον "Skai".
Υπό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στην Πάρνηθα, η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα από άγνωστη αιτία, ενώ στο σημείο παραμένουν δυνάμεις της πυροσβεστικής για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.
Αλλά και η πυρκαγιά που ξέσπασε τα μεσάνυχτα στην ¶νω Γλυφάδα, τέθηκε υπό έλεγχο. Λόγω των ισχυρών ανέμων, το πύρινο μέτωπο έφτασε μέχρι το Πανόραμα Βούλας στην κορυφογραμμή του Υμηττού, πέρασε σε κατοικημένη περιοχή και απειλήθηκαν σπίτια - τουλάχιστον δύο σπίτια έχουν καεί, ενώ μια ηλικιωμένη διακομίσθηκε με αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς στο νοσοκομείο.
Σε εξέλιξη είναι και τα υπόλοιπα πύρινα μέτωπα στην Αιτωλοακαρνανία, στο Στανό Αμφιλοχίας, στις Φυτείες και στο Κοιλιώμενο Ζακύνθου.
Στην Τρίπολη εκκενώνεται προληπτικά το χωριό Πάπαρη ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και το Μεσολόγγι.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Μαλανδρίνου Παλαιοκάστρου ¶μφισσας αλλά και στο Σέιχ Σου, στο ύψος του Φιλίππειου. Ακόμα, φωτιά ξεσπασε και σε βιομηχανική περιοχή της Πάτρας.
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το συντονιστικό και επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής για να ενημερωθεί για τα μέτωπα των πυρκαγιών.
Για σήμερα, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σε αρκετές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Φθιώτιδα, στην Κόρινθο, στην Αργολίδα, στην Αρκαδία, στη Λακωνία, στη Μεσσηνία, στην Αιτωλοακαρνανία, στην Αχαΐα, στην Ηλεία, στην ¶νδρο, στην Τήνο, στη Μύκονο, στη Σύρο, στην Κύθνο, στη Μήλο, στη Νάξο, στην Πάρο, στη Σαντορίνη, στην Πρέβεζα, στη Λήμνο, στη Λέσβο, στη Χίο και στον Έβρο.






