E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φεστιβάλ Θε‑Αθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα

Δημοσίευση 23/6/2015 | 00:00

Φεστιβάλ Θε‑Αθήναι: Ένα αφιέρωμα στην Αθήνα
ΑΘΗΝΑ - Ιστορικό Αρχείο Πολ. Ιδρύμ. Ομ. Πειραιώς
Δωρίδος 2 & Λεωφ. Ειρήνης 14, Ταύρος
http://www.piop.gr/
Ημερομηνίες: από 26/6/2015 έως 30/6/2015
ΙΟΥΝ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930


Είσοδος ελεύθερη

Το Φεστιβάλ Θε - Αθήναι είναι ένα αφιέρωμα στην Αθήνα, στη μέση του καλοκαιριού, το οποίο οργανώνεται στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, στον εξώστη του πρώην βιομηχανικού κτηρίου στον Ταύρο.

Στο πλαίσιο της ετήσιας δράσης με τίτλο Θε - Αθήναι, το διάστημα 26-30 Ιουνίου, θα παρουσιασθεί ένα αθηναϊκό θεατρικό έργο σε μια νέα προσέγγιση και δυο σχολιασμένες προβολές ταινιών, δυο διαφορετικές ματιές στην πόλη της Αθήνας.

Συγκεκριμένα:

• 26-28 Ιουνίου: τρεις επαναλήψεις της παράστασης «Αχ! (ξανα)διαβάζοντας την Κερένια Κούκλα του Χρηστομάνου, από τον θίασο bijoux de kant και τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη.

Η εναλλακτική καλλιτεχνική ομάδα «bijoux de kant», γνωστή στον χώρο του ελληνικού θεάτρου τα τελευταία χρόνια για τα υψηλής αισθητικής θεάματα που παρουσιάζει, φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, μεταξύ άλλων επιλεγμένων σημείων πολιτισμού με την παράσταση «Αχ!», ένα έργο της Γλυκερίας Μπασδέσκη, βασισμένο στο σπουδαίο αθηναϊκό ηθογράφημα του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου «Η Κερένια Κούκλα». Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό και δραματικό κείμενο , με φόντο την αθηναϊκή πραγματικότητα των αρχών του 20ού αιώνα. Ο τρελός έρωτας του Νίκου, της Λιόλιας και της Βεργινίας επιστρέφει. Τα σώματα που αγαπήθηκαν, τα μαραμένα αίματα και οι παντοτινοί όρκοι συναντιούνται ξανά στο σκληρό φως του νέου αιώνα. Ένα ακατάπαυστο αχ! για την ομορφιά που χάθηκε και ξαναβρέθηκε, για το πολύ της ζωής και το ελάχιστο του θανάτου. Στο αχ! το σκοτάδι είναι προσωρινό και το φως ακόμα προσωρινότερο. Ο Θεός γελάει, αλλά ούτε ο ίδιος δεν ξέρει για πόσο ακόμα. Φως και σκοτάδι αναβοσβήνουν. Ένα βαθύ αχ! και τα νερά ανεβαίνουν εις τον αιώνα των αιώνων. Αμήν.



Κείμενο: Γλυκερία Μπασδέκη
Σκηνοθεσία/Σκηνογραφία: Γιάννης Σκουρλέτης
Μουσική: Κώστας Δαλακούρας
Βοηθός Σκηνοθέτης: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνική εγκατάσταση: Αντρέας Κασάπης
Κίνηση: Τάσος Καραχάλιος
Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Φωτογραφίες: PHOTOHARRIE
Video trailer: Γιώργος Αποστολόπουλος
Artwork: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Επικοινωνία: ¶ρης Ασπρούλης

Παίζουν:
Λένα Δροσάκη (Βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2015)
Δημήτρης Μοθωναίος (Υποψήφιος για το Βραβείο Δημήτρης Χορν 2014)
Κατερίνα Μισιχρόνη
Μαίρη Συνατσάκη

• 29 Ιουνίου: προβολή ταινίας της Σούλας Δρακοπούλου, πώς είδε ο ελληνικός κινηματογράφος την αλλαγή της Αθήνας, με συναφή σχολιασμό, οπωσδήποτε από τη σκηνοθέτη.

• 30 Ιουνίου: προβολή ταινίας για τα μνημεία της Αθήνας, παραγωγής της ΑΤΕ, 1978 για την προώθηση του τουρισμού στην Αθήνα, σχολιασμένη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

EmpowerED 2026: Μια ημέρα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών

Cityλάιφ 04.03.2026
Η συμμετοχή είναι με προεγγραφή και στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους παρευρισκόμενους

Όλη η Ελλάδα τρέχει στα Ιωάννινα ‑ Ιωάννινα Half Marathon ‑ 9 & 10 Μαΐου

Cityλάιφ Προχτές
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αθλητισμό, μία ιστορική πόλη και ένα τοπίο, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, που κόβει την ανάσα!

violet76 ‑ is that horror? Ένα dancegig της Χριστίνας Σκουτέλα στο ΙΛΙΟΝ Plus

Θέατρο+Χορός Προχτές
ILION PLUSαπό 16/03 έως 23/03

Το «Νεκροταφείο Αυτοκινήτων» του Φερνάντο Αρραμπάλ στο Φρένο

Θέατρο+Χορός Προχτές
ΑΘΗΝΑαπό 02/03 έως 07/0413

Plastiras Lake Festival 2026

Φεστιβάλ 27.02.2026
9-12 Ιουλίου - Line-up to be announced soon

Career Path Youth στις 4 και 5 Μαρτίου στον Δήμο Μοσχάτου‑Ταύρου

Cityλάιφ 27.02.2026
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 04/03 έως 05/03

Super Stereo live στο Eightball

Μουσική 27.02.2026
EIGHTBALL12/03

Athens #JobFestival 2026

Cityλάιφ 27.02.2026
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥαπό 02/03 έως 03/03

Στέλιος Τσουκιάς: Full band tour 2026

Μουσική 25.02.2026
«Στη Δύση δεν βρήκα απαντήσεις, βρήκα τον εαυτό μου όπως είναι»

5ο επετειακό Japan Festival 2026: Ένα διήμερο γεμάτο Ιαπωνία!

Φεστιβάλ 17.02.2026
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου