E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο Ελληνας πίσω από την πρώτη ακτοπλοϊκή σύνδεση ΗΠΑ‑Κούβας μετά από 50 χρόνια

Από το Αιγαίο στην Καραϊβική

Δημοσίευση 9/5/2015 | 00:00

Ο Ελληνας πίσω από την πρώτη ακτοπλοϊκή σύνδεση ΗΠΑ‑Κούβας μετά από 50 χρόνια

Μια από τις πρώτες –μετά από μισό αιώνα– άδειες του αμερικανικού ΥΠΟΙΚ για το δρομολόγιο ΗΠΑ-Κούβας εξασφάλισε ο βασικός μέτοχος της United Caribbean Lines Florida, Αλέξανδρος Παναγόπουλος.

Η εταιρεία του γιου του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου είναι μια εκ των τεσσάρων ακτοπλοϊκών που πήραν το πράσινο φως από την Ουάσινγκτον για να ξεκινήσουν το δρομολόγιο που αποφασίστηκε, στο πλαίσιο χαλάρωσης του πολυετούς εμπάργκο που είχαν επιβάλει η Αμερικανοί στη νησιωτική χώρα της Καραϊβικής.

cuba8

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, οι άλλες τρεις εταιρείες παροχής ακτοπλοϊκών υπηρεσιών είναι οι Baja Ferries, Havana Ferry Partners of Fort Lauderdale και Airline Brokers Co. Η ακτοπλοική σύνδεση αφορά τη γραμμή Φλόριντα-Αβάνα και θα ξεκινήσει, ει δυνατόν, ακόμη και από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Όπως δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος στη Wall Street Journal, το πρώτο πλοίο που θα βάλει στη γραμμή Φλόριντα-Αβάνα θα μεταφέρει 1.000-2.000 επιβάτες. Πρόσθεσε επίσης, ότι θα πραγματοποιεί τρία δρομολόγια εβδομαδιαίως. Ο εφοπλιστής, γιος του Περικλή Παναγόπουλου, ιδρυτή των Blue Star Ferries, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τον έλεγχο της MIG, προσδοκά σε μεγάλη επιβατική, αλλά και εμπορευματική κίνηση. Το πλοίο που θα δρομολογήσει θα συνδέει μεγάλα λιμάνια της Φλόριντα, όπως το Port of Miami, το Tampa Bay και το Port Everglades με την κουβανική πρωτεύουσα. Στη συνέχεια, το πλάνο προβλέπει και συνδέσεις με λιμάνια στο Μεξικό, όπως το Κανκούν και τη Χρεσόνησο Γιουκατάν.

Όπως ανέφερε στην «Καθημερινή» ο Αλ. Παναγόπουλος, «πάντοτε άρεσε στην οικογένειά μας η δραστηριοποίηση στο εξωτερικό. Μας άρεσε η Βαλτική, μας αρέσουν οι προοπτικές ανάπτυξης που ενυπάρχουν σε πολλές περιοχές των διεθνών αγορών». Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το εγχείρημα στοχεύσει καταρχάς στην τουριστική επιβατική κίνηση και εν συνεχεία στη μεταφορά εμπορευμάτων με φορτηγά πλοία, αλλά και στη διασύνδεση της απομονωμένης επί δεκαετίας κουβανικής ομογένειας στις ΗΠΑ με τη γενέτειρά της.

Πάντως, πέραν της οικογένειας Παναγόπουλου, διέξοδο στις διεθνείς αγορές αναζητούσε εδώ και μεγάλο διάστημα γενικότερα η ελληνική ακτοπλοϊκή βιομηχανία, είτε με ναύλωση πλοίων στο εξωτερικό (ΑΝΕΚ) ή με την αναζήτηση ευκαιριών στις γραμμές της Δυτικής Μεσογείου (Attica Group). H τελευταία, μάλιστα, φέρεται να εξετάζει επιλογές για την είσοδό της και στις αγορές της Βόρειας Αμερικής.

peri ale

Ο Αλέξανδρος Παναγόπουλος, καρπός του πρώτου γάμου του Περικλή Παναγόπουλου με την Ελληνοϊταλίδα Μπρούνα Μπαρίλα, έκανε σπουδές στην Καλιφόρνια και μέχρι το 2006 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Blue Star Ferries, της Super Fast Ferries Ναυτιλιακή και αντιπρόεδρος της Magna Marine από το 1992 και μετά. Όταν όμως ο πατέρας του, Περικλής Παναγόπουλος, αποφάσισε να πουλήσει το γκρουπ εταιρειών Attica, ο γιος του ακολούθησε τον δικό του δρόμο στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έγιναν παρεμβάσεις στη συγκοινωνία των αεροσκαφών και πού οφείλονται οι παρεμβολές

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου