E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Το έθιμο που αγαπάμε

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 25/3/2015 | 00:00

Γιατί τρώμε μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου

Μια από τις λίγες εξαιρέσεις που επιτρέπει η νηστεία είναι ανήμερα της γιορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την ημέρα της 25ης Μαρτίου, με το έθιμο του μπακαλιάρου.

Η συγκεκριμένη γιορτή είναι αυτή που σπάει την πένθιμη ατμόσφαιρα της Σαρακοστής και είναι ιδιαίτερα σημαντική, μιας και είναι αφιερωμένη στην Παναγία, οπότε σύμφωνα με τα μοναχικά έθιμα, επιτρέπονται το ψάρι, το κρασί και το λάδι. H δεύτερη ημέρα που η νηστεία παρακάμπτεται είναι η Κυριακή των Βαΐων, χωρίς όμως όλους τους πατέρες της εκκλησίας να συμφωνούν σε αυτό.

Σύμφωνα με τη στουδιτική παράδοση, η γιορτή της συγκεκριμένης ημέρας, επειδή αφορά την εγκόσμια ζωή του Ιησού, είναι δηλαδή δεσποτική, επιτρέπει και πάλι την κατανάλωση των ψαριών, του κρασιού και του λαδιού, όμως για άλλους πατέρες η εξαίρεση αυτή καλύπτει μόνο την ημέρα του Ευαγγελισμού.

Επιπλέον, το λάδι επιτρέπεται και τη Μεγάλη Πέμπτη, την ημέρα που, σύμφωνα με την παράδοση της θρησκείας, είναι αφιερωμένη στον μυστικό δείπνο.

Όσον αφορά το έθιμο του μπακαλιάρου, που αποτελεί το τιμημένο έδεσμα της 25ης Μαρτίου, μιας ημέρας με διπλή σημασία για τους Έλληνες, μιας και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, συμπίπτει από το 1838 και έπειτα με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, η εξήγηση που υπάρχει είναι απλή και αφορά κυρίως την αδυναμία που είχαν οι κάτοικοι στις ενδότερες περιοχές της χώρας να προμηθεύονται φρέσκα ψάρια.

Και μπορεί ο μπακαλιάρος να μη συναντάται στα ελληνικά ύδατα, αφού ζει κυρίως στα νερά του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το ότι παστώνεται όμως τον καθιστά αμέσως ένα τρόφιμο φθηνό και εύκολο στη συντήρηση.

Στην Ελλάδα ο μπακαλιάρος έφτασε κατά τον 15ο αιώνα και σχεδόν αμέσως έγινε το φαγητό της Εθνικής Επετείου, προφανώς με εξαίρεση τα νησιά της χώρας, τα οποία έχουν πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια. Μιας όμως και τα φρέσκα ψάρια ήταν ένα είδος πολυτελείας για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, ο μπακαλιάρος έγινε μια απλή λύση και ένα έθιμο που κρατά ακόμα και σήμερα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς η Jennifer Aniston έχει ΠΑΝΤΑ τέλεια μαλλιά; Το μυστικό δεν είναι στο κομμωτήριο

Body+Mind 17.06.2025
Έχει δικά της προϊόντα – αλλά δεν τα προωθεί όπως οι άλλες σταρ. Ξέρει γιατί.

Γιατί είναι σημαντική η λευκίνη και πού τη βρίσκουμε στη διατροφή μας;

Body+Mind 17.06.2025
Ενα από τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα

Νέα έρευνα: Μπορείς να κερδίσεις έως και 6,5 χρόνια εγκεφαλικής νιότης απλά με έναν ... υπνάκο!

Body+Mind 17.06.2025
Η επιστήμη δικαιώνει τους υπναράδες – αλλά με μέτρο!

Mascara για καύσωνα, θάλασσα και ιδρώτα – οι 5 που αξίζουν κάθε ευρώ

Style 17.06.2025
Επένδυσε σε μία από αυτές τις μάσκαρα και απόλαυσε το καλοκαίρι σου χωρίς άγχος για το βλέμμα σου!

Η απόλυτη απόδραση του Ιουλίου είναι στη Λίμνη Πλαστήρα – Και έχει τρελό line up!

Ταξίδια 17.06.2025
Μουσική δίπλα στο νερό, camping μέσα στη φύση και το πιο δυνατό line-up του καλοκαιριού!

Πότε ένα καρπούζι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κατανάλωση – Τι να προσέξετε

Food 17.06.2025
Πώς θα το καταλάβετε; Υπάρχει ένα απλό τρικ

Η σημασία της λεπτομέρειας στο μπουκάλι της μπύρας που δεν έχεις προσέξει

Food 17.06.2025
Πολλά πράγματα έχουν τη σημασία τους αλλά δεν τα προσέχουμε

Το ελληνικό χωριό του «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών» υπάρχει – και δεν ξέρει κανένας πού είναι!

Ταξίδια Χτες
Δες το «μυστικό» χωριό με τα γεφύρια, τα ποτάμια και τα σπήλαια-όνειρο

Βαριά πόδια το καλοκαίρι; Το λάθος που κάνουμε χωρίς να το ξέρουμε

Body+Mind Χτες
Οι γιατροί αποκαλύπτουν το απλό κόλπο που δουλεύει