Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υαλουρονικό οξύ
Πότε ανακαλύφθηκε, ποιες είναι οι ιδιότητές του
Δημοσίευση 21/3/2015 | 00:00

Το υαλουρονικό οξύ ανακαλύφθηκε το 1934 από τον Karl Meyer και είναι ένα από τα βασικά συστατικά του κολλαγόνου, στο οποίο οφείλονται η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα των ιστών. Επίσης, ενυδατώνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια. Ιδιαίτερη δημοτικότητα πήρε μετά από τη διαπίστωση ότι το υαλουρονικό οξύ συμβάλει στην καλύτερη κατάσταση των αρθρώσεων και στην αντιγήρανση. Όλα ξεκίνησαν όταν ένας δημοσιογράφος επισκέφθηκε ένα χωριό της Ιαπωνίας του οποίου οι ηλικιωμένοι κάτοικοι, άνδρες και γυναίκες ηλικιών 80 και 90 ετών, είχαν χαρακτηριστικά που έρχονταν σε αντίθεση με τα χρόνια τους, καθώς τα πρόσωπά τους χαρακτηρίζονταν από πολύ λεπτές ρυτίδες, το σώμα τους διέθετε ευέλικτές αρθρώσεις και δεν είχαν απώλεια μαλλιών.
Μετά από έρευνα, διαπιστώθηκε πως όλα τα παραπάνω οφείλονταν στη διατροφή τους, που περιείχε συστατικά που οδηγούσαν στην παραγωγή μεγαλύτερης ποσότητας υαλουρονικού οξέως στα κύτταρα. Συνολικά, το ανθρώπινο σώμα περιέχει περίπου 15 γραμμάρια αυτής της θαυματουργής ουσίας και βρίσκεται σε κάθε του μεριά. Προφανώς λοιπόν, οι λειτουργίες του είναι πολλές και διαφορετικές –από την παραγωγή του κολλαγόνου στο δέρμα, μέχρι την προστασία των αρθρώσεων και των νευρικών ιστών– ενώ πρέπει να επισημανθεί και ο αντιβακτηριδιακός και αντιφλεγμονώδης χαρακτήρας του, όπως και η αντιοξειδωτική του λειτουργία.
Ακόμα, μπορεί να συμβάλει και στην προστασία των ματιών από πολλούς κινδύνους. Όμως όλα αυτά τα καλά αποτελέσματα όσο μεγαλώνουμε αρχίζουν να φθίνουν, καθώς και η παραγωγή του υαλουρονικού οξέως μειώνεται και έτσι η διαδικασία της γήρανσης γίνεται εντονότερη. Μάλιστα, στην ηλικία των 45 ετών η σύνθεση του συγκεκριμένου οξέως είναι η μισή σε ποσότητα από όση χρειάζεται το σώμα. Μιας και το υαλουρονικό οξύ αποικοδομείται και συντίθεται καθημερινά από τον οργανισμό, όπως κάθε προστατευτικός παράγοντας αρχίζει να μειώνει την ισχύ του με τα χρόνια, έτσι και αυτή η περίπτωση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική. Όπως και να έχει όμως, τα οφέλη του υαλουρονικού οξέως είναι πολλά και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς τι κερδίζετε από αυτό.
Δέρμα
Το μισό υαλουρονικό οξύ που υπάρχει στον οργανισμό βρίσκεται στο κολλαγόνο του δέρματος και βοηθά στη διατήρηση του νερού που βρίσκεται στα κύτταρα, αποτελώντας έτσι μια εκπληκτική, φυσική ενυδατική κρέμα. Επιπλέον, χαρίζει απαλότητα και χαλάρωση στο δέρμα, μειώνοντας τις ρυτίδες και αφαιρώντας τα απόβλητα των κυττάρων. Θεωρείται εξίσου σημαντικό με το κολλαγόνο και γι' αυτό και χρησιμοποιείται σε θεραπείες αντιγήρανσης και σε καλλυντικά κατά των ρυτίδων.
Αρθρώσεις
Η ουσία γλυκοζαμίνη, που χρησιμοποιείται ως θεραπεία κατά των αρθριτικών προβλημάτων, ανήκει στην ομάδα των γλυκοζαμινογλυκάνων, όπως ακριβώς και το υαλουρονικό οξύ, το οποίο λιπαίνει τον φλοιό των ιστών και σταθεροποιεί την κατάρρευσή του, απομακρύνοντας επίσης άχρηστες και βλαβερές ουσίες, όξινης κυρίως φύσης, οδηγώντας στη μείωση του πόνου των αρθρώσεων. Βέβαια, σαν θεραπεία είναι ακριβή και χρειάζεται τακτική επανάληψη.
Μάτια
Το υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στο υαλώδες υγρό των ματιών και σ' αυτό οφείλονται τα χαρακτηριστικά και το σχήμα τους. Λιπαίνει τους ιστούς των ματιών μας, οπότε είναι ότι καλύτερο για όσους υποφέρουν από ξηροφθαλμία, ενώ βοηθά γενικά την όραση, μιας και όσο μεγαλώνουμε, όλο και λιγότερο υαλουρονικό οξύ βρίσκεται στους ιστούς των ματιών μας για να τα βοηθήσει.
Ουλίτιδα
Σε αυτήν την περίπτωση βοηθά τον συνδετικό ιστό των ούλων, καθώς συμβάλλει στην αναγέννηση καινούργιων και υγιών ιστών, ενώ βοηθά και στη μείωση των φλεγμονών που κάνουν τα ούλα να ματώνουν. Επίσης, σε μορφή τζελ συμβάλλει στην καταπολέμηση και άλλων παραγόντων της εν λόγω πάθησης.