E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η δίκη του Γιόζεφ Κ. ‑ Παρουσίαση του εικαστικού βιβλίου του Γιάννη Κολιού

Δημοσίευση 11/3/2015 | 13:57

Η δίκη του Γιόζεφ Κ.  ‑  Παρουσίαση του εικαστικού βιβλίου του Γιάννη Κολιού
ΑΘΗΝΑ - Ελληνοαμερικανική Ένωση
Μασσαλίας 22, Κολωνάκι, Tηλέφωνο: 210 3680052
http://www.hau.gr/culture
Ημερομηνία: 19/03/2015
ΜΑΡ 2015
ΔE ΤΡ ΤΕ ΠΕ ΠΑ ΣΑ ΚΥ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Ωρα προσέλευσης: 19:00

Είσοδος ελεύθερη.

Το Hellenic American College (HAEC) και η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με τις Technochoros Art Editions διοργανώνουν εκδήλωση με αφορμή την έκδοση του εικαστικού βιβλίου «Η δίκη του Γιόζεφ Κ.» του Γιάννη Κολιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015, στις 19:00 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι).
 
Η σημασία του βιβλίου του Κάφκα είναι αδιαμφισβήτητη. Ο επίκαιρος χαρακτήρας του, επίσης. Όπως αναφέρει ο Μάνος Στεφανίδης «αν τα βιβλία μπορούσαν να αλλάξουν τον κόσμο και αν οι ιδέες είχαν την δύναμη να φρονηματίσουν το ανθρώπινο κτήνος, και μόνο η ανάγνωση της "Δικής" έπρεπε να αποτρέψει το Ολοκαύτωμα», ενώ προσθέτει ότι «τα βιβλία, όπως και όλα τα έργα τέχνης γενικότερα, έχουν τη μαγική ιδιότητα να υπερβαίνουν τον χρόνο, να αποκόβονται απ' την εποχή που τα παρήγαγαν και να εκπέμπουν την ενέργεια τους στο διηνεκές». Αυτόν τον ρόλο επιχειρούν να υπηρετήσουν και τα χαρακτικά του Γιάννη Κολιού, προσπαθώντας  να ψηλαφήσουν και να αναδείξουν  «τις εμμονικές, τις ζοφερές εικόνες που ο συγγραφέας περιγράφει» μετατρέποντας το αόρατο του κειμένου σε «οδυνηρά, χειροπιαστά ελέγξιμα ορατό». Ο ήρωας του βιβλίου, στη θέση του οποίου μπορεί να βρεθεί δυνητικά κάθε ανθρώπινο ον του σύγχρονου κόσμου, του οποίου βλέπουμε να έχει εξαλειφθεί κάθε χαρακτηριστικό που θα συνέθετε την προσωπικότητα και την εικόνα του, παίρνει μορφή και σχηματοποιείται, ακολουθώντας τα χνάρια του λιτού χαρακτήρα των εκφραστικών μέσων και «της απλότητας της αφήγησης που παραπέμπει σε βιβλική παραβολή». Ο Γιάννης Κολιός χρησιμοποιεί μόνο το άσπρο και το μαύρο και δημιουργεί την αίσθηση του «σχεδιαστικού κουτιού –κλωβού μέσα στο οποίο εγκιβωτίζεται ο κατηγορούμενος» κάνοντας πιο προφανή «τα όρια της τραγωδίας».

Το εικαστικό αυτό βιβλίο έρχεται σαν επιστέγασμα της ομώνυμης ατομικής έκθεσης του Γιάννη Κολιού που πραγματοποιήθηκε, υπό την Αιγίδα της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας, στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, το 2014. Περιλαμβάνει 40 από τα 100 σχέδια που δημιούργησε ο καλλιτέχνης στην διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ενώ κάθε ένα από αυτά συνοδεύεται από αποσπάσματα που έχει επιλέξει ο ίδιος από την Δίκη του Φραντς Κάφκα, έτσι ώστε ακόμα και κάποιος που δεν γνωρίζει το βιβλίο να μπορεί να το παρακολουθήσει.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι:  Μάνος Στεφανίδης (Ιστορικός Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας Τέχνης ΕΚΠΑ), Γιώργος Βέης (ποιητής, Πρέσβης) και ο καλλιτέχνης Γιάννης Κολιός. Την παρουσίαση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

EmpowerED 2026: Μια ημέρα αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς ξένων γλωσσών

Cityλάιφ 04.03.2026
Η συμμετοχή είναι με προεγγραφή και στο τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλους τους παρευρισκόμενους

Όλη η Ελλάδα τρέχει στα Ιωάννινα ‑ Ιωάννινα Half Marathon ‑ 9 & 10 Μαΐου

Cityλάιφ Προχτές
Ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο αθλητισμό, μία ιστορική πόλη και ένα τοπίο, δίπλα στη λίμνη Παμβώτιδα, που κόβει την ανάσα!

violet76 ‑ is that horror? Ένα dancegig της Χριστίνας Σκουτέλα στο ΙΛΙΟΝ Plus

Θέατρο+Χορός Προχτές
ILION PLUSαπό 16/03 έως 23/03

Το «Νεκροταφείο Αυτοκινήτων» του Φερνάντο Αρραμπάλ στο Φρένο

Θέατρο+Χορός Προχτές
ΑΘΗΝΑαπό 02/03 έως 07/0413

Plastiras Lake Festival 2026

Φεστιβάλ 27.02.2026
9-12 Ιουλίου - Line-up to be announced soon

Career Path Youth στις 4 και 5 Μαρτίου στον Δήμο Μοσχάτου‑Ταύρου

Cityλάιφ 27.02.2026
ΠΟΛΛΑΠΛΟΙ ΧΩΡΟΙαπό 04/03 έως 05/03

Super Stereo live στο Eightball

Μουσική 27.02.2026
EIGHTBALL12/03

Athens #JobFestival 2026

Cityλάιφ 27.02.2026
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥαπό 02/03 έως 03/03

Στέλιος Τσουκιάς: Full band tour 2026

Μουσική 25.02.2026
«Στη Δύση δεν βρήκα απαντήσεις, βρήκα τον εαυτό μου όπως είναι»

5ο επετειακό Japan Festival 2026: Ένα διήμερο γεμάτο Ιαπωνία!

Φεστιβάλ 17.02.2026
4 και 5 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου