E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Bloomberg: Να γιατί η Γερμανία μπορεί να μην μπλοφάρει με την Ελλάδα

Δείτε το γράφημα

Δημοσίευση 20/2/2015 | 17:14

Bloomberg: Να γιατί η Γερμανία μπορεί να μην μπλοφάρει με την Ελλάδα

Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη βρίσκονται σε φάση αδιεξόδου, η Γερμανία προβάλλει ως η κατεξοχήν δύναμη που είναι -εκπληκτικά- πρόθυμη ακόμη και να οδηγήσει την Ελλάδα έξω από την περιοχή του ευρώ. Ανεξάρτητα, δε, από τις όποιες συνέπειες θα έχει αυτή η εξέλιξη για την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, αλλά και το σύνολο της νομισματικής ένωσης.

Το Bloomberg δίνει τη δική του εξήγηση για τη μικροπολιτική της Γερμανίας: οι γερμανικές τράπεζες έχουν πολύ λιγότερα να χάσουν σε σχέση με το παρελθόν. Γράφει επ' αυτού ο Μαρκ Γουάιτχαουζ: «Όταν η ευρωπαϊκή κρίση φούντωσε για πρώτη φορά το 2010, τα οικονομικά της Γερμανίας ήταν στενά συνδεδεμένα με εκείνα των εύθραυστων μελών της Ευρωζώνης. Οι απαιτήσεις των τραπεζών της στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία -συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που είχαν δανείσει σε κυβερνήσεις και εταιρείες- ανέρχονταν σε 350 δισεκατομμύρια ευρώ, περίπου ίσο με το σύνολο του κεφαλαίου του γερμανικού τραπεζικού συστήματος. Αν οι περιφερειακές χώρες είχαν αναγκάσει σε απώλειες τους ιδιώτες πιστωτές, κάτι που αναμφίβολα θα έπρεπε να είχε γίνει, τότε η Γερμανία θα έπρεπε είτε να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζές της ή να αντιμετωπίσει μια άμεση κατάρρευση».

Και συνεχίζει: «Η εικόνα είναι πολύ διαφορετική τώρα. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και oι φορολογούμενοι των πιστωτριών χωρών έχουν διοχετεύσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ των δανείων στις περιφερειακές χώρες, καθιστώντας δυνατό για τις γερμανικές τράπεζες να ξεφύγουν με ελάχιστη ζημιά. Εν μέρει, χάρη σε αυτήν τη διάσωση από την "πίσω πόρτα" οι τράπεζες έχουν επίσης τη δυνατότητα να αυξήσουν το κεφάλαιό τους. Ως εκ τούτου, είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση για να αντέξουν μια ελληνική καταστροφή. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 οι απαιτήσεις τους για την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία είχε μειωθεί σε περίπου 216 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 46% του κεφαλαίου. Το αποτέλεσμα όλων αυτών: Η Ελλάδα έχει μείνει με περισσότερο χρέος από ό,τι μπορεί να πληρώσει και η Γερμανία -με τις τράπεζες της αποτελεσματικά σωσμένες- έχει έναν λιγότερο λόγο για να δώσει στην Ελλάδα μια βοήθεια. ¶ρα, δεν υπάρχουν τα κίνητρα για ένα ευτυχές τέλος». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό