E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η νέα ταινία του Russel Crowe ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας

«Χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως στρατό του Σατανά»

Δημοσίευση 20/1/2015 | 00:00

Η νέα ταινία του Russel Crowe ξεσηκώνει τους Έλληνες της Αυστραλίας

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί στις τάξεις της ομογένειας της Αυστραλίας η νέα ταινία του Russel Crowe. Ο καταξιωμένος ηθοποιός έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «The Water Diviner», που έκανε πρεμιέρα τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία.

Το «The Water Diviner» αναφέρεται στην εκστρατεία των ΑΝΖΑΚ (ακρωνύμιο του στρατιωτικού εκστρατευτικού σώματος Αυστραλών και Νεοζηλανδών) στην Καλλίπολη.

Ο Crowe ερμηνεύει τον κεντρικό χαρακτήρα, έναν Αυστραλό αγρότη, ο οποίος στις αρχές της δεκαετίας του '20 αφήνει την πατρίδα του και ταξιδεύει στην Κωνσταντινούπολη, αναζητώντας τα ίχνη των τριών αγοριών του, που χάθηκαν στη μάχη της Καλλίπολης.

Εκεί θα ακούσει από Τούρκους κυρίως αξιωματούχους τι συνέβη στους ΑΝΖΑΚ, όταν τους απέκρουσαν οι τουρκικές δυνάμεις υπό τον Κεμάλ, συνεπικουρούμενες από γερμανικά και αυστριακά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, Καθηγητή Ιστορίας (ειδικευόμενο στις γενοκτονίες) στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, ο Crowe και ο σεναριογράφος του, Andrew Anastasios (ομογενής, στο βιβλίο του οποίου στηρίζεται η ταινία), στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα αντιπολεμικό μήνυμα «κατέληξαν να εμφανίζουν τα θύματα ως θύτες και τους σφαγιαζόμενους ως βαρβάρους».

Κι αυτό, γιατί τόσο οι Αρμένιοι της περιοχής, όσο και οι ντόπιοι Έλληνες απεικονίζονται ως βάρβαροι κι αιμοβόροι κατακτητές και όχι ως ιθαγενείς που αμύνθηκαν στην εκστρατεία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας του 1914.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα που υπογράφει ο Δρ. Διαμαντής στην αγγλική έκδοση του «Νέου Κόσμου», «οι Έλληνες στην ταινία χαρακτηρίζονται ως ο στρατός του Σατανά, ως εχθροί και προδότες των Αυστραλών και οι ορθόδοξες εκκλησίες απεικονίζονται ως στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές».

Ο Russel Crowe είχε δικαιολογήσει την απόφασή του να πει την ιστορία της Καλλίπολης αλλιώς, θέλοντας να δικαιώσει τους γηγενείς κατοίκους που αμύνθηκαν εναντίον των ΑΝΖΑΚ.

«Νομίζω ότι 100 χρόνια μετά, οι Αυστραλοί έχουν την ωριμότητα να ακούσουν και την αντίθετη γνώμη για το πώς έγιναν τα γεγονότα». Σύμφωνα με τον Δρ. Διαμαντή όμως, τα «γεγονότα» του Crowe είναι διαστρεβλωμένα.

«Πρώτα από όλα, κανένας Αυστραλός δεν θα μπορούσε να περιηγηθεί στην Ανατολία το 1921, όταν η Τουρκία ήταν ένας εξαιρετικά εχθρικός κι επικίνδυνος τόπος για τους ξένους. Δεύτερον, ποιος είπε ότι οι Έλληνες των περιοχών αυτών δεν ήταν ιθαγενείς; Ο κύριος Crowe θα πρέπει να ξεκινά την ταινία ζητώντας συγγνώμη από τους Αρμένιους, τους Ασσύριους και τους Έλληνες, καθώς ξεκάθαρα δεν γνωρίζει ότι κατοικούσαν εκεί επί χρόνια. Τρίτον, οι Έλληνες ήταν σύμμαχοι των Αυστραλών και Νεοζηλανδικών δυνάμεων. Πάρα πολλοί επιζώντες έχουν ομολογήσει ότι κρύφτηκαν σε σπίτια Ελλήνων, φυγαδεύτηκαν από Έλληνες...».

Δείτε το trailer της ταινίας:

Πηγή: ethnos.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όλα τα τραγούδια που περιμένουμε να ακούσουμε στο Release Athens 2025

Μουσική 16.05.2025
Από τους Avenged Sevenfold μέχρι τη Loreen και την Kylie, ετοιμάσου για μια καυτή φεστιβαλική σεζόν στην Πλατεία Νερού

Eurovision 2025: Στο τελικό η Ελλάδα ‑ Αποθέωση για την Klavdia

Eurovision 16.05.2025
Μαγική κορύφωση στο φινάλε της «Αστερομάτας»

Η πρώτη Eurovision: Όταν η Ευρώπη τραγούδησε για πρώτη φορά ενωμένη

Μουσική Χτες
Πριν γίνει παγκόσμιο τηλεοπτικό φαινόμενο με φανταχτερά φώτα, εντυπωσιακά σκηνικά και εκατομμύρια θεατές σε όλο τον κόσμο, η Eurovision ξεκίνησε κάπως πιο σεμνά

Τελικά αρέσουν οι ταινίες στους σκύλους;

Σινεμά 13.05.2025
Τι έδειξε μια έρευνα που βασίστηκε στην ταινία κινουμένων σχεδίων Flow

Bafta TV Awards: Οι μεγάλοι νικητές της λαμπερής βραδιάς

TV Σειρές 12.05.2025
Ποιες ήταν οι καλύτερες βρετανικές αλλά και διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές της χρονιάς που πέρασε

Οι Metallica προκάλεσαν... σεισμό: 60.000 θαυμαστές δημιούργησαν «Metallica Quake»

Μουσική 12.05.2025
Τρομερά πράγματα απ` τους Metallica, που ξεσήκωσαν 60.000 θεατές, οι οποίοι προκάλεσαν μικρές σεισμικές δονήσεις

Από την Ντένη στη Μυρσίνη: Οι 10 μαμάδες που άλλαξαν την ελληνική τηλεόραση!

TV Σειρές 11.05.2025
10 αλτρουιστικές, αλλοπρόσαλλες, αξεπέραστες μαμάδες της ελληνικής τηλεόρασης που (μάλλον) θα σου λείψουν σήμερα

Μαρινέλλα: Οι πραγματικές ιστορίες πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες της

Μουσική 10.05.2025
Η ιστορία των τραγουδιών της και μικρές λεπτομέρειες που δε γνωρίζατε

Οι ροκ και μέταλ συναυλίες του καλοκαιριού είναι στo Release Festival 2025

Μουσική 09.05.2025
Αν αναρωτιέστε που οδηγούν όλοι οι δρόμοι των ροκάδων και των μεταλάδων, τότε η απάντηση είναι εύκολη: στο Release Athens 2025.