E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων 2025: Ποιοι συγγραφείς φέρνουν οι εκδόσεις Διόπτρα

Η Katie Kitamura, ο Eusebi Ayensa και ο Λάζαρος Αλεξάκης συμμετέχουν στο 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που πραγματοποιείται στο Ενετικό Λιμάνι από 24 έως 26 Ιουνίου.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 22/6/2026 | 21:49

Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων 2025: Ποιοι συγγραφείς φέρνουν οι εκδόσεις Διόπτρα
Δελτίο Τύπου

Τρεις ξεχωριστές λογοτεχνικές συναντήσεις φέρνουν οι εκδόσεις Διόπτρα στο 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, που διεξάγεται φέτος στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, ανάμεσα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου και το Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης». Στο επίκεντρο η Αμερικανίδα συγγραφέας Katie Kitamura, ο Καταλανός ελληνιστής Eusebi Ayensa και ο Έλληνας συγγραφέας Λάζαρος Αλεξάκης.

Το 5ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων διεξάγεται και φέτος στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, με θέμα «Κόσμοι σε σύγκρουση». Με περισσότερες από 100 θεματικές συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, περφόρμανς και θεατρικά αναλόγια γύρω από τη σύγχρονη ελληνική και ξένη πεζογραφία, ποίηση και δοκίμιο, το φεστιβάλ υποδέχεται σημαντικούς Έλληνες και ξένους συγγραφείς, ακαδημαϊκούς, μεταφραστές, φιλολόγους, κριτικούς λογοτεχνίας, δημοσιογράφους και καλλιτέχνες.

Οι εκδόσεις Διόπτρα συμμετέχουν με τρεις εκδηλώσεις, σε τρεις διαδοχικές βραδιές, από την Τετάρτη 24 έως την Παρασκευή 26 Ιουνίου.

Τετάρτη 24 Ιουνίου — Σύγχρονη Κρητική Ματιά

Στις 19:00–20:00, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Αίθουσα 2, οι συγγραφείς Μιχάλης Αλμπάτης και Λάζαρος Αλεξάκης συναντιούνται σε έναν κοινό λογοτεχνικό τόπο, όπου η παράδοση αναμετριέται με την αστικοποίηση και το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής φωτίζεται άλλοτε με σκληρή αλήθεια και άλλοτε με σάτιρα. Η εκδήλωση με τίτλο «Από το Χθες της Επαρχίας στο Σήμερα της Πόλης» πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τις Εκδόσεις Νήσος.

Η συζήτηση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο δύο διαφορετικές λογοτεχνικές φωνές αποτυπώνουν την κρητική πραγματικότητα — από τον αγροτικό κόσμο της παράδοσης ως τη σύγχρονη αστική ζωή.

Πέμπτη 25 Ιουνίου — Ταυτότητα, επιθυμία και επινόηση

Στις 21:00–22:00, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης», η Αμερικανίδα μυθιστοριογράφος Katie Kitamura συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Ελεωνόρα Ορφανίδου με αφορμή το μυθιστόρημά της «Οντισιόν». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται οι πολλαπλές εκδοχές του εαυτού, οι ρόλοι που υιοθετούμε στις σχέσεις μας και τα ασαφή όρια ανάμεσα στην επιθυμία, την αλήθεια και την ερμηνεία της.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και τις Εκδόσεις Διόπτρα.

Παρασκευή 26 Ιουνίου — Διαβάζοντας τον Καβάφη σήμερα

Στις 21:00–22:00, στο Θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» – Αίθουσα 2, ο Καταλανός ελληνιστής και μεταφραστής Eusebi Ayensa παρουσιάζει το πολυετές ερευνητικό έργο πίσω από τη νέα δίτομη έκδοση των ποιημάτων του Κωνσταντίνου Καβάφη. Σε συζήτηση με τον Μανώλη Πιμπλή, εξερευνά τον τρόπο με τον οποίο ο Καβάφης συνεχίζει να συνομιλεί με το παρόν και να εμπνέει αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Η εκδήλωση θέτει το ερώτημα τι μπορεί να αποκαλύψει μια νέα κριτική έκδοση για έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ποιητή και πώς η μεταφραστική εργασία ανοίγει νέες οπτικές στο έργο του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Cellular Protection Sunscreen SPF 30 & 50: Η vegan αντηλιακή πρόταση της The Organic Pharmacy

Ομορφιά - Στυλ 23.06.2026
Κλινικά αποδεδειγμένη αύξηση ενυδάτωσης κατά +18%, μεταλλικά φίλτρα και φυσική σύνθεση κατάλληλη για όλη την οικογένεια - στα €25 για 40ml.

Espera Suites: Το μοναδικό 5* ξενοδοχείο της Κιμώλου ανοίγει στις 10 Μαΐου

Better life 23.06.2026
Το boutique ξενοδοχείο στο Καλαμίτσι της Κιμώλου υποδέχεται τη νέα σεζόν με επιλεγμένες εμπειρίες και γαστρονομικές βραδιές με guest chefs.

Matsuhisa Food Festival 2026: Ο Chef Nobu Matsuhisa έρχεται σε Μύκονο, Πάρο και Αθήνα

Better life 23.06.2026
Έξι ξεχωριστές γαστρονομικές βραδιές σε τρεις εμβληματικούς προορισμούς, από 12 έως 18 Ιουνίου 2026.

Ralph Lauren Cart: Έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Πού και πότε θα το βρείτε

Ομορφιά - Στυλ 23.06.2026
Το εμβληματικό Ralph Lauren Cart θα φιλοξενηθεί σε δύο καταστήματα της Αθήνας τον Ιούνιο, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα υπέρ γυναικών με καρκίνο του μαστού.

CH Carolina Herrera: Ανακαλύψτε τα Summer Essentials 2026 στο Golden Hall

Ομορφιά - Στυλ 23.06.2026
Η νέα καλοκαιρινή συλλογή του οίκου, με επίκεντρο τα αξεσουάρ και τις χειροποίητες τσάντες, είναι διαθέσιμη στο boutique του Golden Hall στο Μαρούσι.

Campari στις Κάννες 2026: Πώς το εμβληματικό aperitif γιόρτασε τη μαγεία του σινεμά

Better life Χτες
Για πέμπτη συνεχή χρονιά ως Official Partner του Φεστιβάλ, το Campari μετέτρεψε το Campari Lounge στο επίκεντρο της κινηματογραφικής ζωής στην Croisette.

Zendaya στα Oscars 2026: Πώς έγινε το εντυπωσιακό της χτένισμα με Moroccanoil

Ομορφιά - Στυλ Χτες
Η stylist ambassador της Moroccanoil, Ursula Stephen, αποκαλύπτει βήμα-βήμα τη διαδικασία για να αναπαράγετε το look της Zendaya από την τελετή της 15ης Μαρτίου 2026.

Joe & The Juice: Το διεθνές brand ανοίγει τα πρώτα του καταστήματα στην Ελλάδα

Better life Χτες
Με δύο καταστήματα σε Κολωνάκι και Γλυφάδα, το δανέζικο brand καφέ και χυμών κάνει την επίσημη είσοδό του στην ελληνική αγορά την άνοιξη του 2026.

Ποιο νέο προϊόν της Swiss Perfection υπόσχεται να μεταμορφώσει τα χείλη σας

Ομορφιά - Στυλ Χτες
Το Recovery Lip Oil Serum από τον ελβετικό οίκο Swiss Perfection συνδυάζει κυτταρική τεχνολογία και πατενταρισμένα συμπλέγματα για άμεσο αποτέλεσμα στα χείλη.