E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ψαλιδίζεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ ‑ ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις

Τρίτο κόμμα οι αναποφάσιστοι...

Δημοσίευση 14/12/2014 | 00:00

Ψαλιδίζεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ ‑ ΝΔ σε δύο δημοσκοπήσεις

Το κλίμα πόλωσης των τελευταίων ημερών, ενόψει της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας και του ορατού πλέον ενδεχομένου πρόωρων εκλογών, αποτυπώνεται σε δύο νέες δημοσκοπήσεις, με τη Νέα Δημοκρατία να δείχνει μία τάση συσπείρωσης και τα μικρότερα κόμματα μία τάση συμπίεσης.

Δημοσκόπηση Alco

Στη δημοσκόπηση της εταιρείας Alco για λογαριασμό του «Πρώτου Θέματος», στην πρόθεση ψήφου η ψαλίδα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ κλείνει στις 3,6 ποσοστιαίες μονάδες υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, από 4,8% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας. 
 
Συγκεκριμένα, η ΝΔ καταγράφει 24%, έναντι 27,6% του ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα κατατάσσεται η Χρυσή Αυγή με 5,6% και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5%, το ΚΚΕ με 4,4% και το Ποτάμι με 4,1%. Οι ΑΝΕΛ καταγράφουν 2,9%,  ποσοστό οριακό για την είσοδό τους στη Βουλή. Σημαντικό το ποσοστό των αναποφάσιστων, που ανέρχεται στο 11,8%. 
 
Σε ό,τι αφορά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ή την προσφυγή στις κάλπες, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, δηλαδή το 54%, προτιμούν να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ το 37% θέλει εκλογές και ένα 9% δεν έχει άποψη.

Δημοσκόπηση Κάπα Research

Στο μεταξύ, στο 2,8%, από το 3,6% του Νοεμβρίου, έχει μειωθεί η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε δημοσκόπηση της Κάπα Research, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα «Βήμα της Κυριακής».

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου, εάν διεξάγονταν εκλογές την επόμενη Κυριακή, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 25,5%, η ΝΔ 22,7% και ακολουθούν: ΠΑΣΟΚ 6,7%, Ποτάμι 6%, Χρυσή Αυγή 5,9% και ΚΚΕ 5,8%. Όλα τα άλλα κόμματα βρίσκονται σχεδόν στο ίδιο σημείο, με εξαίρεση τη ΔΗΜΑΡ, που δεν υπάρχει πλέον στον πολιτικό χάρτη.

Το 57,8% ζητεί εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, ενώ Πρόεδρο από νέα Βουλή, μετά τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, επιθυμεί το 36,5% των ερωτηθέντων. Έξι στους 10 ερωτηθέντες, το 59,9%, θεωρούν αρνητική ή μάλλον αρνητική εξέλιξη για την οικονομία τις πρόωρες εκλογές, ενώ το 36% την κρίνουν θετική ή μάλλον θετική.

Σε ερώτηση εάν έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ («Grexit»), το 59,1% των ερωτηθέντων απαντά αρνητικά, ενώ το 33,6% απαντά θετικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με 45,1%, έναντι 33,5% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας. Το 40,6% επιθυμεί και πάλι μία κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία, έναντι ενός 35,7% που επιθυμεί μία συμμαχική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Κρεμάει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ο Ιβάν Ράκιτιτς σε ηλικία 37 ετών

Αθλητικά Νέα 07.07.2025
Θα μπορούσε να γίνει αθλητικός διευθυντής στη Χάιντουκ Σπλιτ, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάτι επίσημο

Πατέρας και γιος ξυλοκόπησαν υπάλληλο σε νεκροταφείο επειδή διαφωνούσαν με τον τρόπο εκταφής της μητέρας

Ελλάδα 07.07.2025
«Τον χτύπησαν και οι δύο, τον έριξαν στο μνήμα- ήταν αιμόφυρτος»

Λευκάδα: Κατέρρευσε μετά την πρόταση γάμου από τον σύντροφό της

Ελλάδα 07.07.2025
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία

Χαμάς: «Το 95% της στρατιωτικής ηγεσίας είναι νεκρό – Χάσαμε εντελώς τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, όλα έχουν καταρρεύσει»

Κόσμος 07.07.2025
«Δεν υπάρχει ηγεσία, καμία διοίκηση, καμία επικοινωνία αλλά αντίθετα λεηλασίες και ανομία» ομολογεί ανώτερο στέλεχος της Χαμάς

Νεκρός ο πρώην υπουργός Μεταφορών της Ρωσίας – Αυτοκτόνησε ώρες αφού τον απέπεμψε ο Πούτιν

Κόσμος 07.07.2025
Ο Ρομάν Σταροβόιτ αυτοπυροβολήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες

Φωτιά σε διαμέρισμα στην οδό Μάρνη: «Συναγερμός» στην Πυροσβεστική

Ελλάδα 07.07.2025
Στο σημείο κλιμακοφόρο όχημα για τυχόν εγκλωβισμένους

«Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι `αιώνιοι φοιτητές`»: Σύσκεψη για τα πανεπιστήμια υπό τον Κυριάκου Μητσοτάκη

Πολιτική 07.07.2025
«Μιλάμε για σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, ακόμη και από τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60»

Αγρότες φυλάνε σκοπιές στα χωράφια στην Ηλεία: Αγριογούρουνα έφαγαν 50 τόνους καρπούζια και πεπόνια

Ελλάδα 07.07.2025
Όπου υπάρχουν καλλιέργειες κοντά σε δασώδεις περιοχές, το φαινόμενο είναι εντονότερο