E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα ονόματα των υποψηφίων για την προεδρία

Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την εκλογή

Δημοσίευση 9/12/2014 | 00:00

Τα ονόματα των υποψηφίων για την προεδρία

«Όλα για όλα» τα παίζει η κυβέρνηση, επιλέγοντας να αρχίσει η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εκλογή του Προέδρου στις 17 Δεκεμβρίου, μια ημέρα πριν από την Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα «κλειδώσει» η συμφωνία με τους εταίρους και πιστωτές της χώρας.

Η κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση να τεθεί η επικείμενη συμφωνία ως διακύβευμα της προεδρικής εκλογής και, ενδεχομένως, των βουλευτικών εκλογών που θα ακολουθήσουν, μέσα στον Ιανουάριο, εφόσον δεν καρποφορήσουν οι τρεις ψηφοφορίες που προβλέπεται να γίνουν από την παρούσα Βουλή.

Με τον τρόπο αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρεί να περιορίσει το κλίμα της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλούσε η εκκρεμότητα της προεδρικής εκλογής και έκανε διστακτικούς τους εταίρους της χώρας να προχωρήσουν σε έναν συμβιβασμό μέσω της δίμηνης παράτασης του ευρωπαϊκού οικονομικού προγράμματος που αποφάσισε το Eurogroup.

Το κυβερνητικό επιτελείο ήταν έτοιμο από το βράδυ της Κυριακής να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα, αλλά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν ανεβεί στο βήμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για να μιλήσει επί του προϋπολογισμού, προκρίθηκε να αναβληθεί η ανακοίνωση της ημερομηνίας μέχρι να συνέλθει το Eurogroup και να επικυρώσει τη δίμηνη παράταση, η οποία συμπίπτει με τον χρόνο που απαιτείται για να τερματιστεί η πολιτική εκκρεμότητα.

Τα «κουκιά» και οι υποψήφιοι
Στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία ότι «θα βρεθούν οι 180», αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι βουλευτές που να υπολογίζονται με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο δεν είναι περισσότεροι από 174 με 175. Ελπίζουν, ωστόσο, στην πίεση που θα ασκηθούν από τα γεγονότα και κυρίως ότι όποιος βουλευτής αρνηθεί να ψηφίσει, κυρίως από τους κομματικά «ανέστιους» ή όσους είναι σε κόμματα που θα μειωθεί σημαντικά η δύναμή τους ή, πολύ περισσότερο, δεν περάσουν το 3%, η Πρωτοχρονιά θα τον βρει… απλό πολίτη.

Υπό τους υφιστάμενους συσχετισμούς, η συγκυβέρνηση, διεκδικεί να προσθέσεις στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άλλους 17 με 18 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους, γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον προσεταιρισμό ικανού αριθμού βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που η κοινοβουλευτική τους ομάδα αριθμεί 12 μέλη και την ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία διαθέτει 10 βουλευτές και εκ των οποίων τρεις, οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, έχουν λάβει αποστάσεις από την επίσημη γραμμή υπέρ των εκλογών.

Καθοριστικό ρόλο, ωστόσο, αναμένεται να διαδραματίσει και του υποψηφίου Προέδρου. Αν και οι κύριοι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους, στο πολιτικό παρασκήνιο συζητούνται διάφορα ονόματα, όπως του πρώην υπουργού Επιτρόπου Σταύρου Δήμα και του νυν Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου. Επανέρχεται επίσης στο προσκήνιο το όνομα του διάσημου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, ενώ ακούγεται και το όνομα της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Μεταξύ των ονομάτων που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα είναι και του Γιάννη Βαρβιτσιώτη, του καθηγητή Δημήτρη Νανόπουλου, του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, του Αλέκου Παπαδόπουλου και του και του προέδρου του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθηγητή Βασίλη Σκουρή.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι οι κοινοβουλευτικές ομάδες που είναι οι μόνες, σύμφωνα με το Σύνταγμα που μπορούν να προτείνουν υποψηφίους, αποκλείοντας έτσι τις αυτοπροτάσεις, μπορούν σε καθεμιά από τις ψηφοφορίες να προτείνουν διαφορετικό υποψήφιο.  
   

Οι ψηφοφορίες και οι βουλευτικές εκλογές    
Μετά την πρώτη ψηφοφορία της 17ης Δεκεμβρίου και εφόσον, όπως αναμένεται, δεν συγκεντρωθούν 200 ψήφοι  βουλευτές υπέρ ενός υποψηφίου, η διαδικασία θα επαναληφθεί πέντε μέρες αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου, οπότε και πάλι απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών. Και εφόσον αποβεί και αυτή άκαρπη, θα ακολουθήσει η τρίτη και τελευταία από αυτή τη Βουλή ψηφοφορία κατά την οποία απαιτείται πλειοψηφία 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου.  

Στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία, η Βουλή θα διαλυθεί πριν από το τέλος του χρόνου και η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η Κυριακή 25 Ιανουαρίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πρωτόγνωρες εικόνες από την κακοκαιρία Τερέζα στις Κανάριες Νήσους: Θυελλώδεις άνεμοι και γιγαντιαία κύματα, χιόνισε στην Τενερίφη

Κόσμος Χτες
Οι άνεμοι ξεπέρασαν τα 140 χλμ/ώρα, δρόμοι πλημμύρισαν, ακυρώθηκαν πτήσεις, ενώ οι Αρχές έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις φοβούμενες για τη σωματική ακεραιότητα ντόπιων και τουριστών

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη γνωστός tiktoker bodybuilder – Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. στο γυμναστήριό του για αναβολικά

Ελλάδα Χτες
Ο 34χρονος έχει έντονη δραστηριότητα στα social media - Έρευνα της αστυνομίας για κύκλωμα διακίνησης αναβολικών

Σοκ στην Τουρκία: Πυροβόλησαν και σκότωσαν 21χρονο ποδοσφαιριστή

Κόσμος Χτες
Δέχθηκε πυροβολισμούς από αγνώστους

Βόμβα Πούτιν: Κόβω τις πληροφορίες στο Ιράν αν αφήσετε την Ουκρανία

Κόσμος Χτες
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να πρότεινε στις ΗΠΑ να σταματήσει τη ροή κρίσιμων πληροφοριών προς το Ιράν, με αντάλλαγμα το πάγωμα της αμερικανικής βοήθειας πληροφοριών στην Ουκρανία

Μπακς: «Είτε θα ανανεώσει ο Γιάννης, είτε θα τον ανταλλάξουμε»

Αθλητικά Νέα Χτες
Ξεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο ιδιοκτήτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γουές Έντενς

Αμερικανική απόβαση στα Στενά του Ορμούζ; Μπορεί να αποδειχθεί αποστολή αυτοκτονίας

Κόσμος Χτες
Αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν απόβαση στα εδάφη στα Στενά του Ορμούζ θα μπορούσε να αποδειχθεί το χειρότερο λάθος του πολέμου. Οι αναλογίες με αυτές της μάχης της Καλλίπολης στο Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο δείχνουν λουτρό αίματος

Μπάρον Τραμπ: Είναι ίδιος ο πατέρας του με μία μόνο διαφορά

Κόσμος Χτες
Σύμφωνα με πληροφορίες ο μικρότερος γιος του Αμερικανού προέδρου έχει κληρονομήσει το ενδιαφέρον του πατέρα του τόσο για τα χρήματα όσο και τη δημιουργία ονόματος

Νεκροί δύο κρατούμενοι από υπερβολική δόση ναρκωτικών στις φυλακές Κορυδαλλού

Ελλάδα Χτες
Και τρίτος κρατούμενος ηλικίας 29 ετών είναι σε σοβαρή κατάσταση λόγω χρήσης κοκτέιλ ναρκωτικώ

Πύραυλος έπεσε κοντά στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα

Κόσμος Χτες
Ανεστάλησαν οι λειτουργίες

Η τιμωρία του Φουρνιέ για όσα έγιναν στον αγώνα Πανιώνιος ‑ Ολυμπιακός

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Γάλλος είχε λεκτική διαμάχη με οπαδό του Πανιωνίου που καθόταν στα court seats - Πρόστιμο στον Γιώργο Μπαρτζώκα

Ο Τραμπ προς ΝΑΤΟ: Δειλοί θα το θυμόμαστε

Κόσμος Χτες
Ο Τραμπ κατηγορεί το ΝΑΤΟ για «έλλειψη υποστήριξης» στον πόλεμο κατά του Ιράν