E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυστρία: Ορειβάτης ένοχος για ανθρωποκτονία ‑ Η κοπέλα του πέθανε από το κρύο στην υψηλότερη κορυφή

Η κοπέλα του πέθανε από υποθερμία κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο βουνό Grossglockner, ύψος 3.798 μέτρων

Δημοσίευση 20/2/2026 | 10:43

Αυστρία: Ορειβάτης ένοχος για ανθρωποκτονία ‑ Η κοπέλα του πέθανε από το κρύο στην υψηλότερη κορυφή
freepik

Ένας Αυστριακός ορειβάτης κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, μετά τον θάνατο της φίλης του από υποθερμία στο υψηλότερο βουνό της Αυστρίας το 2025.

Το δικαστήριο της δυτικής πόλης του Ίνσμπρουκ επέβαλε στον 37χρονο Thomas P. ποινή φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή και πρόστιμο 9.400 ευρώ για τον θάνατό της τον Ιανουάριο του 2025 λόγω αμέλειας, ένα αδίκημα που επισύρει ποινή φυλάκισης έως τριών ετών.

Η φίλη του, Kerstin G., πέθανε από υποθερμία κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στο βουνό Grossglockner, ύψος 3.798 μέτρων, τον Ιανουάριο του 2025.

Σε δήλωση που έστειλε στο BBC, το δικαστήριο ανέφερε ότι έλαβε υπόψη το καθαρό ποινικό μητρώο του Thomas P και την απώλεια ενός προσώπου που του ήταν κοντά «ως ελαφρυντικά».

Σπάνια δίωξη

Η υπόθεση είναι ασυνήθιστη, καθώς ενώ τα ατυχήματα κατά την αναρρίχηση είναι συνηθισμένα, οι διώξεις για αυτά είναι σπάνιες.

Η δίκη έθεσε ερωτήματα σχετικά με την έκταση της νομικής ευθύνης στα βουνά της χώρας των Άλπεων, ένα εγγενώς επικίνδυνο περιβάλλον που οι ορειβάτες γενικά εξερευνούν με δική τους ευθύνη.

Μετά από μια ημέρα αναρρίχησης κατά την οποία έμειναν πολύ πίσω από το πρόγραμμα, η 33χρονη γυναίκα ήταν εξαντλημένη και ανίκανη να συνεχίσει, αφού έφτασαν περίπου 50 μέτρα κάτω από την κορυφή του βουνού Grossglockner σε μια παγωμένη χειμωνιάτικη νύχτα, όπως ακούστηκε στο δικαστήριο.

Ο κατηγορούμενος άφησε τη φίλη του, Kerstin G., εκτεθειμένη σε ισχυρούς ανέμους χωρίς να την τυλίξει με την κουβέρτα έκτακτης ανάγκης ή τον υπνόσακο της για λόγους που δεν μπόρεσε να εξηγήσει πλήρως, για να ζητήσει βοήθεια σε ένα καταφύγιο στο βουνό. Ο εξοπλισμός παρέμεινε στο σακίδιό της.

Όταν ρωτήθηκε γιατί, είπε στο δικαστήριο ότι η κατάσταση ήταν ιδιαίτερα αγχωτική.

Μια σύντομη κλήση στην ορεινή αστυνομία δεν οδήγησε σε έρευνα, καθώς η αστυνομία δήλωσε ότι δεν κατέστησε σαφές ότι χρειάζονταν διάσωση και δεν απάντησε σε κλήσεις ή μηνύματα WhatsApp που τον ρωτούσαν αν χρειάζονταν βοήθεια. Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι το τηλέφωνό του ήταν σε λειτουργία πτήσης για να εξοικονομήσει μπαταρία.

Οι εισαγγελείς κάλεσαν ως μάρτυρα μια πρώην φίλη του, η οποία κατέθεσε ότι και οι δύο είχαν ανεβεί μαζί στο Grossglockner το 2023 και ότι, μετά από μια διαφωνία σχετικά με τη διαδρομή, την άφησε μόνη της τη νύχτα, με τη γυναίκα να κλαίει καθώς η μπαταρία του φακού της είχε τελειώσει.

Ο προεδρεύων δικαστής, Norbert Hofer, ο οποίος είναι και ο ίδιος έμπειρος ορειβάτης, αποφάνθηκε ότι ο κατηγορούμενος θα έπρεπε να είχε συνειδητοποιήσει ότι η Kerstin G. δεν θα ήταν σε θέση να ολοκληρώσει την ανάβαση πολύ πριν αντιμετωπίσουν δυσκολίες.

«Δεν σε θεωρώ δολοφόνο», είπε ο Hofer στον Thomas P. καθώς διάβαζε την απόφασή του, αποδεχόμενος ότι είχε πράγματι πάει να φέρει βοήθεια.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο κατηγορούμενος ήταν «εκατομμύρια φορές» καλύτερος ορειβάτης από τη φίλη του και ότι εκείνη είχε αναθέσει τον εαυτό της στη φροντίδα του.

«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι λυπάμαι», δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο κατηγορούμενος, ο οποίος δήλωσε αθώος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μαζαράκης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Αφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στον έντυπο Τύπο όσο και στο ραδιόφωνο.

Θεσσαλονίκη: 25χρονος έζησε εφιάλτη – Τον απήγαγαν με όπλο και του αφαίρεσαν 20.000 ευρώ

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Δύο αδέρφια, 20 και 16 ετών, έχουν ήδη συλληφθεί, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και τρεις ακόμη συνεργοί τους - ηλικίας 16, 16 και 18 ετών

Τήνος ‑ Mάχη με τη λειψυδρία: Πρόταση‑βόμβα για τις πισίνες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί η Τήνος και η Αλόννησος λόγω λειψυδρίας

Αδιανόητο περιστατικό στο Σέντραλ Παρκ: 18χρονος σκοτώθηκε από αφηνιασμένο άλογο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Έκανε βόλτα με άμαξα στο φημισμένο πάρκο όταν το άλογο αφηνίασε και την ανέτρεψε

Βόλος: 14χρονη κατήγγειλε τους γονείς της για βία και αρνείται να επιστρέψει στο σπίτι

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Αρνήθηκαν ότι άσκησαν βία στο παιδί τους και υποστήριξαν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες

Δημήτρης Λιγνάδης: Ξεκινά στο Εφετείο η δίκη για τρεις βιaσμούς ανηλίκων

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ο άλλοτε επικεφαλής του Εθνικού είναι αντιμέτωπος με την πιθανότητα αυστηρότερης ποινικής μεταχείρισης αφού έγινε δεκτή η εισαγγελική έφεση

Έκρηξη στο OPEN: Στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα η Μίνα Καραμήτρου

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η δημοσιογράφος χτύπησε στο χέρι και στο πόδι ενώ φέρει εκδορές σε όλο της το σώμα

Μουντιάλ 2026: Αγγλία – Κροατία 4‑2: Θρίαμβος σε ματσάρα στο Ντάλας, όλα τα γκολ

Αθλητικά Νέα 18.06.2026
Η Αγγλία ξεκίνησε με τρίποντο το Μουντιάλ 2026, επικρατώντας 4-2 της Κροατίας σε ένα παιχνίδι με πολλές φάσεις και αμφίρροπη εξέλιξη.

Ηράκλειο: Γυναίκα επιτέθηκε σε ψυχολόγο μέσα σε δημόσια δομή – Την χτύπησε και της τράβηξε τα μαλλιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια που οδήγησαν στην επίθεση

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Ποιο «πρόσωπο‑κλειδί» εξέτασε ξανά η Αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Σαρωτική έρευνα από μηδενική βάση διεξάγουν οι Αρχές στα Χανιά, επιστρέφοντας στο σπίτι της αγνοούμενης και ακολουθώντας βήμα-βήμα την τελευταία της διαδρομή.

«Αν πειράξετε την οικογένειά μου, δεν θα σταματήσω μέχρι να σας καταστρέψω όσο ζω»

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Βουλευτής που αποχώρησε από το κόμμα του Ράμα καταγγέλλει απειλές κατά της οικογένειάς της