E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έλενα Ακρίτα: «Έχω κάνει έκτρωση, όταν ήταν παράνομες, η μάνα μου τότε μου είχε ανοίξει την αγκαλιά της»

Η προσωπική της εξομολόγηση μετά τη δημόσια συζήτηση που άνοιξε η δήλωση της Μαρίας Καρυστιανού για τις αμβλώσεις

Δημοσίευση 24/1/2026 | 12:38

Έλενα Ακρίτα: «Έχω κάνει έκτρωση, όταν ήταν παράνομες, η μάνα μου τότε μου είχε ανοίξει την αγκαλιά της»

Τη δική της εμπειρία από άμβλωση, σε μια εποχή που η διαδικασία ήταν ακόμη παράνομη στην Ελλάδα, αποκάλυψε με δημόσια ανάρτησή της η Έλενα Ακρίτα, με αφορμή τον έντονο δημόσιο διάλογο που προκάλεσε η τοποθέτηση της Μαρίας Καρυστιανού να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το ζήτημα των εκτρώσεων.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η Έλενα Ακρίτα αναφέρει ότι ήταν πρωτοετής φοιτήτρια όταν έμεινε έγκυος, διευκρινίζοντας ότι η εγκυμοσύνη δεν ήταν αποτέλεσμα βιασμού, αλλά σχέσης δύο νέων ανθρώπων. Όπως περιγράφει, η απόφασή της να προχωρήσει σε άμβλωση ελήφθη σε μια περίοδο κατά την οποία η διαδικασία δεν είχε ακόμη νομιμοποιηθεί, γεγονός που, όπως σημειώνει, θα μπορούσε να την είχε οδηγήσει σε εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες.

Η ίδια υπογραμμίζει ότι στάθηκε τυχερή, καθώς χάρη στη μητέρα της κατάφερε να νοσηλευτεί σε οργανωμένο μαιευτήριο, με ψευδές ιατρικό ιστορικό, και να βρεθεί στα χέρια έμπειρου γυναικολόγου. Περιγράφει τη μητέρα της ως τη γυναίκα που, παρά τις «σκοτεινές εποχές», δεν την έκρινε ούτε την κατέκρινε, αλλά στάθηκε δίπλα της, προσφέροντας στήριξη σε μια στιγμή βαθιάς ψυχικής δοκιμασίας.

Στην ανάρτησή της, η Έλενα Ακρίτα παραπέμπει στη γνωστή φράση της Simone Veil, από την ιστορική ομιλία της στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 26 Νοεμβρίου 1974, όταν εισηγήθηκε τη νομιμοποίηση της άμβλωσης, τονίζοντας ότι «καμία γυναίκα δεν καταφεύγει στην άμβλωση με ελαφρά καρδιά» και ότι πρόκειται πάντα για μια τραγική απόφαση.

Αν και, όπως σημειώνει, έχουν περάσει δεκαετίες από τη δική της εμπειρία, δηλώνει ότι και σήμερα θα έπαιρνε την ίδια απόφαση. Ωστόσο, παραδέχεται ότι το γεγονός αυτό δεν έπαψε ποτέ να τη βαραίνει συναισθηματικά. Αναφέρει ότι κάθε φορά που περνά έξω από το μαιευτήριο όπου έγινε η άμβλωση, νιώθει την ίδια συναισθηματική φόρτιση, ενώ συχνά σκέφτεται ποια θα ήταν σήμερα η ηλικία του παιδιού και πώς θα είχε εξελιχθεί η ζωή του.

Η ανάρτησή της καταλήγει με την παραδοχή ότι το τραύμα αυτό δεν ξεπεράστηκε ποτέ και, όπως η ίδια σημειώνει, δεν πρόκειται να ξεπεραστεί, τοποθετώντας την προσωπική της εμπειρία στο επίκεντρο μιας συζήτησης που επανέρχεται δυναμικά στη δημόσια σφαίρα.

To κείμενο της Έλενας Ακρίτας στο Facebook

«Έχω κάνει έκτρωση, όταν ακόμα ήταν παράνομες.

Ήμουν πρωτοετής στο πανεπιστήμιο. Η εγκυμοσύνη μου δεν ήταν προϊόν βιασμού, κάθε άλλο παρά. Δύο νέα ερωτευμένα παιδιά είμαστε, άπειρα και αδημιουργητα.

Αν είχα άλλη μάνα, η μοίρα μου θα ήταν το μαχαίρι ενός σκιτζή γιατρού σε κάποιο βρόμικο δωμάτιο. Το γεγονός ότι βρέθηκα σε οργανωμένο μαιευτήριο - έκανα εισαγωγή με ψεύτικο ιατρικό ιστορικό - στα χέρια εξαιρετικού γυναικολόγου, οφείλεται σε αυτή την σπάνια γυναίκα. Που, αν και ζούσαμε σε σκοτεινές εποχές, δεν με έκρινε δεν με κατέκρινε, αντίθετα άνοιξε την αγκαλιά της για το παιδί της που πονούσε κι αισθανόταν μόνο και τρομαγμένο.

«Καμία γυναίκα δεν καταφεύγει στην άμβλωση με ελαφρά καρδιά. Είναι πάντα μια τραγωδία».

Αυτό είπε η Simone Veil στην ιστορική της ομιλία στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση στις 26 Νοεμβρίου 1974, όταν ως Υπουργός Υγείας εισηγήθηκε το νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση της άμβλωσης.

Έχουν περάσει δεκαετίες από την δική μου εμπειρία. Και τώρα την ίδια απόφαση θα έπαιρνα. Όμως και σήμερα, όποτε περνάω έξω από το συγκεκριμένο μαιευτήριο σφίγγεται η καρδιά μου. Ακόμα και σήμερα υπολογίζω την ηλικία του αν είχε γεννηθεί. Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι τι θα είχε κάνει στη ζωή του. Ακόμα και σήμερα δεν το έχω ξεπεράσει.

Κι ούτε πρόκειται».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό βρέφος στην Ξάνθη: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα

E-Daily 2.TopNews Χτες
Για την υπόθεση με το νεκρό βρέφος στην Ξάνθη συνελήφθη η 33χρονη μητέρα του - Νοσηλεύεται φρουρούμενη στο τοπικό νοσοκομείο

Σοκ στο NBA: Έφυγε από τη ζωή ο Μπράντον Κλαρκ των Μέμφις Γκρίζλις σε ηλικία 29 ετών

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ξαφνικός θάνατος του Κλαρκ έρχεται σχεδόν έξι εβδομάδες μετά τη σύλληψή του στο Αρκανσο για αντικανονική προσπέραση, κατοχή ουσιών, φυγή και υπέρβαση του ορίου ταχύτητας όπως επίσης και διακίνηση ουσιών

Η στιγμή της ανάσυρσης του αυτοκινήτου που έπεσε στον Ισθμό της Κορίνθου, πρόλαβε και βγήκε ο οδηγός, δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο οδηγός κατάφερε να βγει εγκαίρως από το όχημα και είναι καλά στην υγεία του

Ο φόβος της αποτυχίας στις πανελλήνιες και η κατάθλιψη «έσπρωξαν» τις δύο 17χρονες στο κενό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Σοκ από το σημείωμα και το κρυμμένο ημερολόγιο

Μαρουσάκης: Προ των πυλών 10ημερο κακοκαιρίας

E-Daily 2.TopNews Χτες
Έρχονται ξανά βροχές, καταιγίδες και κρύο

Πόλεμος στο διαδίκτυο για τον υπνάκο του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο: Κοιμήθηκε σε συνάντηση για τη μητρική υγεία

E-Daily 2.TopNews Χτες
Στο μικροσκόπιο και πάλι η υγεία του 80χρονου προέδρου λόγω ηλικίας - Δείτε το βίντεο

Αλέξης Τσίπρας: Τον Ιούνιο η ανακοίνωση του κόμματος, ετοιμάζεται για εκλογές μετά τον Σεπτέμβριο

Πολιτική Χτες
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Κοραή στο Live News, ο άμεσος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πάρει τη δεύτερη θέση από το ΠΑΣΟΚ

«Πληρώστε €1,20 για να αποφύγετε πρόστιμο»: Νέο SMS απάτη που χρησιμοποιεί την επωνυμία του ΟΑΣΑ

Ελλάδα Χτες
Τα παραπλανητικά μηνύματα SMS αναφέρονται σε δήθεν οικονομικές οφειλές, πρόστιμα, δυσλειτουργία καρτών, παραπέμποντας σε συνδέσμους για καταβολή ποσών

Κινητά τηλέφωνα: Μεγάλες αλλαγές από 1η Ιουνίου ‑ Τι θα ισχύει για iOS και Android

E-Daily 2.TopNews Χτες
Οι νέοι κανόνες για τη μεταφορά δεδομένων και τη διαλειτουργικότητα στοχεύουν να διευκολύνουν την εναλλαγή μεταξύ smartphones με διαφορετικά λειτουργικά συστήματα

Φορολογικές δηλώσεις: Λήγει την Παρασκευή η προθεσμία για την έκπτωση 4%

Οικονομία Χτες
Οι φορολογούμενοι που υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 15 Μαΐου δικαιούνται έκπτωση 4%