E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαιολόγοι άνοιξαν σπήλαιο που είχε παραμείνει σφραγισμένο για 40.000 χρόνια: «Αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία»

Βρίσκεται στο Γιβραλτάρ

Δημοσίευση 16/1/2026 | 13:32

Αρχαιολόγοι άνοιξαν σπήλαιο που είχε παραμείνει σφραγισμένο για 40.000 χρόνια: «Αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία»

Άναυδοι έμειναν οι αρχαιολόγοι όταν άνοιξαν ένα σπήλαιο που είχε παραμείνει σφραγισμένο για 40.000 χρόνια και ανακάλυψαν κάτι που πιστεύουν πως «αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία».

Το Σπήλαιο Γκόραμ (Gorham’s Cave) στο Γιβραλτάρ θεωρείται ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες οικισμούς των Νεάντερταλ στον κόσμο. Ολόκληρη η Ιβηρική Χερσόνησος εκτιμάται ότι υπήρξε ένα από τα τελευταία καταφύγια αυτών των αρχαϊκών ανθρώπων, καθώς ο πληθυσμός τους μειωνόταν παγκοσμίως. Μάλιστα, το Γιβραλτάρ ήταν το πρώτο μέρος όπου ανακαλύφθηκε κρανίο Νεάντερταλ, το 1848.

Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν από την περιοχή πριν από περίπου 42.000 χρόνια. Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες έρευνες στο Σπήλαιο Γκόραμ, το γεγονός αυτό έχει αρχίσει πλέον να αμφισβητείται, σύμφωνα με την Express.

Η σημασία της ανακάλυψης

Πλέον εκτιμάται ότι οι Νεάντερταλ μπορεί να ζούσαν στον Βράχο του Γιβραλτάρ μέχρι και πριν από 24.000 χρόνια. Οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν αυτή τη χρονολόγηση «σχετικά πρόσφατη» και τονίζουν ότι «αλλάζει την ανθρώπινη ιστορία».

Όπως γράφει το IFLScience: «Συνήθως θεωρείται ότι οι Νεάντερταλ εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, όμως τα ευρήματα στο Γιβραλτάρ υποδηλώνουν ότι ορισμένοι πληθυσμοί ενδέχεται να επέζησαν για πολύ περισσότερο».

Η ιστορία του σπηλαίου

Το Σπήλαιο Γκόραμ ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 2016, λόγω της εξαιρετικής ιστορικής του σημασίας. Ανακαλύφθηκε το 1907 από τον λοχαγό Α. Γκόραμ του 2ου Τάγματος Royal Munster Fusiliers, κατά τη διάρκεια εργασιών σε ρωγμή των βράχων.

Το σπήλαιο ωστόσο φαίνεται πως ξεχάστηκε για περισσότερα από 40 χρόνια και ανακαλύφθηκε ξανά το 1940, ενώ οι συστηματικές αρχαιολογικές ανασκαφές ξεκίνησαν περίπου τέσσερις δεκαετίες αργότερα. Αποτελεί ένα από τα τέσσερα σπήλαια που βρίσκονται στους απόκρημνους βράχους της ανατολικής πλευράς του Γιβραλτάρ – μαζί με τα Vanguard Cave, Hyaena Cave και Bennett’s Cave.

Οι Νεάντερταλ εκτιμάται ότι κατοίκησαν την περιοχή για περίπου 100.000 χρόνια.

Στην απόφασή της για την ένταξη του Σπηλαίου Γκόραμ στον κατάλογό της, η UNESCO αναφέρει: «Η τοποθεσία αποτελεί εξαιρετική μαρτυρία των πολιτιστικών παραδόσεων των Νεάντερταλ, όπως αποδεικνύεται από το κυνήγι πτηνών και θαλάσσιων ζώων για τροφή, τη χρήση φτερών για διακόσμηση και την παρουσία αφηρημένων χαραγμάτων στον βράχο».

«Οι επιστημονικές μελέτες των σπηλαίων», προσθέτει η UNESCO, «έχουν συμβάλει καθοριστικά στις συζητήσεις γύρω από την εξέλιξη των Νεάντερταλ και του ανθρώπου». Στις ανασκαφές στο Σπήλαιο Γκόραμ έχουν βρεθεί πολυάριθμα αρχαία ευρήματα, όπως κάρβουνα, οστά και λίθινα εργαλεία.

Παράλληλα, κάτω από στρώματα ιζημάτων ηλικίας 39.000 ετών, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν το 2012 αυτό που χαρακτηρίζεται ως «το αρχαιότερο αφηρημένο έργο τέχνης στον κόσμο».

«Πόσες φορές στη ζωή μπορείς να ανακαλύψεις κάτι που δεν έχει αγγίξει κανείς εδώ και 40.000 χρόνια; Μάλλον μόνο μία φορά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κλάιβ Φίνλεϊσον, διευθυντής και επικεφαλής επιστήμονας του Εθνικού Μουσείου του Γιβραλτάρ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Βρέχει» πετρέλαιο στη Μόσχα, εκτοξεύτηκε καπάκι δεξαμενής από το διυλιστήριο που χτύπησαν τα ουκρανικά drones: Δείτε βίντεο

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Για τη μεγαλύτερη επίθεση με drones που έχει δεχτεί η ρωσική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια, μιλούν οι τοπικές Αρχές - Ζημιές σε κατοικίες και εμπορικά κέντρα, έκλεισαν αεροδρόμια - Για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα χτυπήθηκε το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Μόσχας

Το γράμμα του Ντιομαντέ στη νεκρή αδερφή του που «ραγίζει» καρδιές

E-Daily 3.Left 18.06.2026
Ο 19χρονος Ιβοριανός ποδοσφαιριστής ήδη θεωρείται από τα ανερχόμενα πρόσωπα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου

Μουντιάλ 2026: Τα διαλείμματα ενυδάτωσης προσφέρουν κέρδη 500 εκ. δολάρια στη FIFA

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Ορισμένοι παίκτες και προπονητές έχουν εκφράσει δημόσια τα παράπονά τους για αυτή τη μορφή διακοπής των αγώνων…

Μυστήριο με την κόρη βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη και τον πλούσιο σύζυγό της που βρέθηκαν νεκροί μέσα σε αυτοκίνητο με τη μηχανή αναμμένη

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η κόρη του σκηνοθέτη από τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη» έφυγε από τη ζωή μαζί με τον σύζυγό της

Αλίκη Βουγιουκλάκη: Εγκαινιάστηκε το καμαρίνι της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη, τριάντα χρόνια μετά τον θάνατό της, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά μέσα από ένα μόνιμο καμαρίνι αφιερωμένο στη ζωή και την

Η Ταϊλάνδη ετοιμάζει τα πρώτα της καλλιστεία για λεσβίες και τρανς άνδρες

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με το Tom Thailand 2026, οι toms της Ταϊλάνδης αποκτούν για πρώτη φορά πανεθνική προβολή, σε έναν διαγωνισμό που απευθύνεται σε γυναίκες με αρρενωπή ή ανδρόγυνη έκφραση, αλλά και σε τρανς άνδρες.

Πειραιάς: 77χρονος επιτέθηκε με τρίαινα σε δύο άτομα για μία θέση στάθμευσης

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Επίθεση με τρίαινα σημειώθηκε στον Πειριά, με αφορμή μία θέση στάθμευσης.

Ιστορική στιγμή: Το δυτικό αέτωμα του Παρθενώνα ολοκληρώθηκε έπειτα από 220 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Με την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του δυτικού αετώματος και την απομάκρυνση των ικριωμάτων, ο Παρθενώνας εμφανίζεται στην πληρέστερη μορφή του εδώ και δύο αιώνες.

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Η κίνηση που πρέπει να κάνετε για να μην σας κλέψουν

E-Daily 2.TopNews 18.06.2026
Πώς λειτουργεί το σχέδιο των επιτήδειων

Aπάτη‑μαμούθ σε βάρος 78χρονης στην Κηφισιά: «Μαϊμού» υπάλληλοι ΔΕΔΔΗΕ της άρπαξαν 100.000 ευρώ

Ελλάδα 18.06.2026
Οι δράστες επικοινώνησαν με την 78χρονη και, προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ, κατάφεραν να την πείσουν να συγκεντρώσει χρήματα και κοσμήματα και να τα τοποθετήσει σε σακούλα

Μυστήριο με συνεχόμενους σεισμούς στην Μεσοατλαντική Ράχη

Κόσμος 18.06.2026
Οι γεωλογικές δυναμικές της Μεσοατλαντικής Ράχης